29 augusti 2009

Jag skall plantera en liten' mormorsträdgård' på baksidan av huset

Jag älskar trädgårdar! De har en viss atmosfär i sig som ger lugn och ro och välbefinnande. När jag var liten var min familj ofta hos mina morföräldrar i Danmark. De bodde i en liten by som heter Lyngby (betyder Ljung-by)-det namnet finns ju i Sverige också. En mysig liten by utanför Köpenhamn som nu under de snart 45 år sedan jag första gången var där, har vuxit till en stor stad-en slags förort till Köpenhamn skulle man kunna säga. En mysig sådan.



Under blodplommonträdet funderar jag på
att plantera vårstjärnor...

Med gångavstånd till centrum hade mina morföräldrar ett litet radhus med tillhörande trädgård. Den var på baksidan av huset, en liten, liten en, men helt underbar! Den avskärmades på alla sidor av höga pilstaket så man inte kunde se fritt in till grannarna, bara skymta... och längst ner och vid ena sidan var en stor gran och andra större träd som tujor och liknande och på sidorna var där alla möjliga slags blommor och även en liten björk om jag inte minns fel. Det gav lite ljusa och mörka partier i trädgården som kontrasterade och gav känslan av en hemlighetsfull trädgård. En liten blåsippstuva från Sverige, som morfar nallat vid ett av deras besök hos oss, hade en egen liten plats där och på våren blommade sipporna så vackert där.



Vitsipporna de fina...bilden får bytas ut till en blåsippsbild
när jag kan komma åt de bilderna på datorn


Där fanns också en liten port som ledde ut till en liten övervuxen stig som gick längs med hela radhuslängan. I båda ändarna fanns trägrindar så inte vem som helst skulle springa där. Det var lite privat-en liten genväg för de boende i radhusen. Mellan staketen kunde man kika in i de andra trädgårdarna, utan att själv synas. Det var spännande och skapade en känsla för trädgården som uterum och en speciell plats. 


I en gammeldags trädgård måste absolut lavendel finnas med.
Det skall jag plantera längs gången i trädgången, till våren.

Varje morgon åt vi frukost i den lilla trädgården under pergolan. Vi pratade och skrattade och sög in doften av både fuktig jord, gräs, nyutslagna blommor såväl som kaffe, danskt bröd och ost. (Det senare hade jag gärna sluppit). Det fanns massor av fåglar i trädgården som kvittrade och även blev utfodrade med färska brödsmulor varje dag- en läckerhet för en liten fågel. Jag hade mitt eget rum där jag sov precis ovanför trädgården på andra våningen och varje morgon när jag vaknade tassade jag bort till fönstret, drog upp rullgardinen och såg ner på den lilla trädgården. Jag kunde stå där en bra stund och titta och njuta. Sen ropade ofta mormor att frukosten var klar och vi gick alla ut och satte oss där. Det var höjdpunkter.


Höstanemoner ser ut som fladdrande fjärilar...
Det är vackert med både de vita och de rosa -
jag kommer nog att blanda lite för jag har blivit så förtjust i båda
Jag var nära att köpa en planta häromdagen men
stod emot frestelsen då det är bättre att plantera dem på våren.


I alla år allt sedan jag föddes till i slutet av tonåren -jag hade ju Danmark som mitt andra modersland-var vi där minst ett par-tre gånger per år. Den trädgården landade i mitt hjärta och har alltid funnits i mitt medvetande som den bästa platsen på jorden. Så är det fortfarande faktiskt. Det går inte att förklara men jag kan känna atmosfären där och doften runt om där i ett nu så fort jag tänker på den. Atmosfär som skapats både av en söt planering i trädgården och av kärlek och omsorg hos de som bodde där. Det var sorg i hjärtat den dagen mormor var tvungen att sälja radhuset för att hon inte längre orkade sköta underhållet av den och att den var för opraktiskt utformad inuti. Morfar hade då gått bort för en del år tillbaka.



Pärlemorfjärilar
Massor av fjärilar och fladder vill jag ha i min trädgård.
Men de har konstiga matvanor. De älskar brännässlor!
Inte så hågad att hålla den menyn hos mig. 
De får bli någon dessert istället.


För ett par år sedan tog jag med min man dit till den gatan och huset där jag varit så ofta som barn, bara för att visa lite av min bakgrund och alla mina lyckliga somrar i Danmark. Vi har bara varit gifta fyra år så jag ville dela den barndomsupplevelsen med honom. Jag gick då liksom förr på den övervuxna dolda stigen bakom trädgårdarna och letade upp mormor och morfars trädgård. Den var sig lik men huset hade fått sig ett rejält ansiktslyft. Det var en väldigt speciell stund att stå där igen och kika in mellan pilstaketets mellanrum. En saknad kändes långt in i hjärtat trots att det var många år sedan mormor flyttade därifrån. Inte heller hon lever längre. Kanske var det livets förgänglighet jag kände...att åren går så snabbt...plötsligt är de och det vi håller av så mycket förändrat eller borta.



Skogsviol eller doftviol som den också heter är en klassiker.
Doftar himmelskt och ska vara goda att kandera
och äta som godis. Lite synd på blomman bara...


Nu är det dags att bygga upp en egen liten trädgård av uteplatsen på baksidan av vår marklägenhet. Den är väl ungefär i storlek med vad mina mina morföräldrars trädgård var. Vi har en uteplats på framsidan också men den får min man bygga upp lite som han önskar. Varsitt lite spännande projekt. De kommer att växa upp lite parallellt. Jag har alltid drömt om en trädgård med massor av olika sortes doftande gamla mormorsblommor. Och det skall vara gott om fjärilar, lite vattenporlande och fågelvänliga träd och buskar som inbjuder de små flygande vännerna att sitta och kvittra där. Katten håller vi på att vänja vid att vara mycket på andra sidan också. Inget bus när fåglarna är på besök tack! *smile*



För prydligt skall det inte vara i min trädgård.
Gärna lite ledigt rufsigt, prunkande
och med porlande vatten intill.

Ännu så länge har jag bara planterat en plymspirea och ett blodplommonträd. Det får ta sin tid att bygga upp då det kostar en hel del med perenna växter och träd. Jag skall lägga upp bilder på det jag planterar allt eftersom. Jag har köpt ett trädgårdsprogram till min dator där jag kan designa min trädgård och se i 3D hur den tar sig ut med olika blommor och växter tillsammans. Höjd, form, färg och hur tillväxtkurvan förmodas se ut. Spännande. Programmet skall jag installera så snart vi skaffat ny hårddisk. Denna datorn är på upphällningen och tar inte in/laddar upp eller visar nya bilder från min kamera längre, endast från mobilkameran.



Plymspirean - min första växt i trädgården


Så ett tag framöver får ni stå ut med lite sämre bildkvalitet tills jag åter kan använda min systemkamera. (Bilderna på detta inlägget är tagna förra året) Det är ett härligt projekt och jag lusläser just nu både trädgårdsböcker och tidningar för att hämta inspiration och goda råd till min trädgårdsuppbyggnad.

Ja nu vet ni mina planer för min lilla trädgård
och mer kommer efterhand...


Bolltistel


2 kommentarer:

  1. Vad himla kul att du hittade till min blogg.
    Jag är född i Lund men uppvuxen i Helsingborg, så jag blir verkligen nyfiken på var du hammnat.

    Vi kan väl se om vi kan ses en dag, jag bor ju i getinge mellan Halmsatd och Falkenberg vid motorvägen fast bakom en kulle så jag slipper ljudet.

    Ja, lavndel tillhör en gmmal trädgård så även bondpion och gammeldags rosor som doftar...

    Vilka fina bilder du visar på alla dessa härliga blommor klart du skall ha både vårlökar och bolltistlar, lite organao/kungsmynta så du får ännu mer fjärilar...
    Vi lär höras fram över.
    MB

    SvaraRadera
  2. Jag skulle med vilja ha en sånn trädgård med fullt av gamla växter som man kan njuta av. Man har genom brändheten lärt sig att njuta av andra saker än tidigare, fast det man borde lära av är att allt inte behöver gå med rasande fart. Jag la till dig via bloglovin så jag kommer inte att missa nått nu. hoppas att du får en underbar helg. Kram

    SvaraRadera

Tack för alla små rara ord och kommentarer här. Välkommen tillbaka!
/Kram Karin


Related Posts with Thumbnails
 
". html>