17 december 2009

Julpyntande…

Gissa vad?Både i förrgår och igår hade vi stora snöflingor som föll ner som tussar från skyn! Kanske inget märkvärdigt för de flesta, men när man bor vid kusten i Skåne så är det nästan lite högtidligt varje gång det inträffar, dvs inte så värst ofta. Det bara snöade och snöade och till slut igår var det 15 cm höga snötäcken över allting, och då satte julstämningen igång hos mig på allvar, så igår och idag, har det varit julpyntande för fullt hemma, i olika vrår.Jag visar lite här på bloggen. Granen kläddes, apelsiner fick nejlikor i sig, julpynt här och där, och fram och upp med den gamla handsydda adventskalendern som jag glömt sätta upp i år. Titta så söt den är!

PC159681-1 Naturligtvis måste den ju hänga vid sängen, precis som den gjorde när jag var liten flicka. Kanske får min man för sig att hänga nåt litet paket där till julafton???

Jag och min tvillingbror fick varsin sådan här handbroderad julkalender till vår första riktiga jul, då vi fyllt 1 år, 1965. En snäll gammal dam, om det var en släkting kanske, hade broderat dem till oss, och det var ju naturligtvis förfärligt spännande varje år när den kom fram 1 december och det skulle hängas små paketer på den varje dag fram till julafton.

Vilket jobb för min mamma att slå in alla dessa små paket till 2 barn varje jul och hitta på lite olika saker i dem. Lite godis, en liten bok, en skojig figur, ja en massa små saker ju…kommer tyvärr inte ihåg riktigt vad det var, gissar att det kanske mest var godis?? men vad gör inte de kära mödrarna för att få se sina barn bli glada, och se stjärnorna tändas i deras ögon av förväntan.

PC159684-1

Här  ser ni den på lite närmare håll. Vilket gediget hantverk, att brodera två sådana här, i små, små korsstygn.Jag är så rädd om den, och nu har den ju nästan hängt med i 45 år.

Mamma brukade säga till oss att Tomten bara kom och hängde små paket på kalendrarna, om man sov, vilket naturligtvis gjorde att vi var ivriga (hmm lättlurade!)att somna, för att sedan på morgonkvisten vakna och se varsitt litet paket hänga på dagens datum på våra kalendrar.

Jag minns pirret, och att vi inte skulle öppna dem förrän vi skulle kliva upp. Så där låg man ibland och tittade förväntansfullt på det söta paketet som hängde där och gladde sig tills det blev morgon, och det var dags att öppna dem. Och naturligtvis var jag också lättad över att tomten hade varit där och hängt ett paket, för då måste jag ju ha sovit (det hände ju att jag vaknade då och då under natten, och tänk om tomten skulle komma just då, och inte hänga ett paket hos mig för att jag inte sov just då? Säg inte att inte små barn kan göra sig bekymmer i sin lilla vardag?)

E-510 överföring 20091217 135

Det är lika mysigt varje gång när granen är klädd och står där och glimmar och lyser så stämningsfullt. 

E-510 överföring 20091217 139

Denna julen har jag lagt till rött i mitt julpyntande, och även granen har fått rött i år, tillsammans med det limefärgade, det vita och guldet.E-510 Överföring 20091217 002

Små hemvirkade julbagar. Kanske åker en julkola ner där?

E-510 Överföring 20091217 008

Dessa små vita stjärnorna i papp, satt jag och vek och knåpade ihop som ung. Har inte en susning nu hur jag gjorde och skulle inte kunna få till nåt så litet (ca 3,5 cm)och pilligt idag. Idag är jag förstås väldigt glad för dem och rädd om dem.

E-510 överföring 20091217 126

Jag har en hel hög med olika slags änglar i min gran. Vissa har jag fått bara en utav, andra har jag köpt ett par-tre stycken utav. Jag har lite förkärlek för änglar, och denna på bilden är en av favoriterna.

E-510 Överföring 20091217 001

Denna fick jag som liten av min moster.Den är inte mer än 5 cm men riktigt gammeldags och söt. 1:a på min favoritlista av änglar till granen.

PC149670

Dessa sötingar köpte jag när jag i söndags var med en väninna i Varalöv, på en underbar inspirations-Handelsträdgård, “Västragård”.

I häststallet hade de försäljning av delikatesser och hantverk av lokala konstnärer. I huvudbyggnaden fanns ljuvliga uppsättningar av blommor, juldekorationer, inredningssaker och småpynt, hur mycket som helst, samt ett café i gammeldags loppisstil, som vi naturligtvis hakade på det första vi gjorde. På gården fanns hästvagn med diverse krukor och växter mm mm. Rekommenderas ett besök där om du bor i närheten. Du kan läsa mer om det på www.vastragard.se

E-510 Överföring 20091217 005

E-510 överföring 20091217 132

Längst upp på hörnskåpet sitter denna ängeln…

Överföring av bilder E-510 20091217 143

I fönstret i gästrummet står min mormors och morfars gamla danska julkyrka och lyser vackert…

E-510 överföring 20091217 129

Några glada vinterbarn får sitta lutade mot krukan med den vita julstjärnan.

E-510 överföring 20091217 128

Och naturligtvis måste det ligga ett par apelsiner med instuckna nejlikor i och dofta gott tillsammans med gran och stearindoft.

Julen är härlig med alla sina dofter, goda julminnen sen barndomen, glittrande och doftande gran och stämningsfull atmosfär av alla tända ljus överallt. Och så just nu – ett tjockt lager snö ute! Får bli lite vinterfotande ute imorgon (om det ligger kvar). Idag har jag tyvärr inte hunnit med att vara ute.

Ha en riktigt mysig och skön torsdagskväll!

12 kommentarer:

  1. Åh så mycket fint julpynt.

    Tävlingen avgjord inne hos mig.

    SvaraRadera
  2. Åh så mycket fint pynt du visar.Julgarnen klär vi dan före doppardagen hemma,sååååå mysigt. ;) Imorn åker jag hem till mina guldklimpar igen,längtar. Ha en skön kväll goa vännen. Kram på dig. Ulrika

    SvaraRadera
  3. Så kul att du också nere i Skåne har snö! Fattar att det sätter dig i riktig julmodus, måste vara underbart! Här kommer det gärna en meter varje vinter så det är inte så ovanligt, men jag tycker om snö så det gör inget. Jag tycker mer och mer om änglar också, så många fina du har, men julgran, den har jag inte änns börjat tänka på, blir väl snart tvungen , vi ska fira julen i V¨sterås iår ( jippiee) så vi får väl ta in gran till helgen, ska det vara någon vits.. Din kalender, underbar, och vilka minnen det väcker, om barndomens förväntansfulla, tindrande jul :)Ha en riktig, riktig trevlig torsdagskväll nu i ditt julpyntade hem :)

    SvaraRadera
  4. Åhhh...hälften mera snö än vad vi har här uppe i norr!
    Så fint du pyntat och visst är det trevligt att göra det vackert i hemmet inför högtiden. Jag har haft en underbar semestervecka och tassat omkring med mitt stök hela veckan i min egen takt, plockat fram och stuvat undan :) och jag undrade lite sådär försiktigt idag när maken kom hem, vem gör man allt detta för!!??
    Tyvärr, har han inte riktigt blick för de små tingen och lägger sällan märke till bytta gardiner, ny kuddar osv, men väldigt duktig på mycket annat här i världen!
    Men, ja gillar att göra det hemtrevligt ändå :)
    Ha det riktigt gott och mycket mys! Kram / Bea

    SvaraRadera
  5. hejsan vännen
    så mycket fint julpynt du har - 15 cm snö ni har mer än oss, idag var det 17 grader kallt brrr...
    Granen är jätte fin, jag förstår att du har fått julstämmning så fint som du har fått det hemma.
    ha en trevlig kväll
    kramar Catthie

    SvaraRadera
  6. Vilken fin gran och kul att höra om er barndom, tänk nu när man blivigt äldre ser man oftast tillbaka inte som när man var yngre och bara såg framot. Kram

    SvaraRadera
  7. Hej!
    Tack för din gulliga kommentar, vilken härlig blogg du har och vilken julstämning man riktigt längtar till dig. Här kommer jag att titta in då och då. Jag såg att du gillar katter också och det gör jag med, de är som du säger riktiga livsnjutare. Vår Nisse är lite sur just nu för han tycker det är för kallt att gå ut (15 minus), tycker väl att vi ska fixa bättre väder. Ha det bra.
    Kram/Helen

    SvaraRadera
  8. Så fin julstämning hos dig. Och en sån massa vackra saker och underbara minnen. Sånt förstärker livet. Kan bara önska dig mer av allt sånt. Ha det gott!

    SvaraRadera
  9. Jo snö har vi fått här i Bohuslän också. Lagom mycket. Hoppas nu den ligger kvar.
    Fin du hunnit pynta. Här står granen i farstun och väntar..
    Trevlig helg
    Birgitta

    SvaraRadera
  10. Hej Karin
    Oj vad du hunnit pynta.
    Tack för att du deltar i min julutlottning
    Kram Agneta

    SvaraRadera
  11. Tack för din rara kommentar på min blogg! Fotot är på förra årets gran. Om årets kommer snart ett eget inlägg. =0)
    Änglar är så himla söta och du har flera stycken ser jag. Mysigt!
    Idag skall jag försöka få undan lite julstök. Byta gardiner i köket mm. Du har ju grejat massor hemma!
    Ha en skön helg!
    Kram!
    PS. Missa inte att anmäla dig till min tävling idag om du vill vara med. ;0)

    SvaraRadera
  12. Tack för dina tänkvärda och engagerande ord hos mej! Fint du har jylpyntat! Ha en skön 4e Advent! Kram//Eva

    SvaraRadera

Tack för alla små rara ord och kommentarer här. Välkommen tillbaka!
/Kram Karin


Related Posts with Thumbnails
 
". html>