2 maj 2009

Släktträff på andra sidan sundet-sommarkänsla!

  Imorgonbär det iväg på den årliga släktträffen. Vi är ingen jättestor släkt på mammas sida så vi försöker träffas varje år, vartannat år i Sverige utanför Karlshamn, där vi hyr ett vandrarhem ihop och umgås i dagarna två, och vartannat år i Danmark under en dag. I år skall vi alla stråla samman i en sommarstuga
i Gilleleje i nordligaste Själland.


Det där med att få ihop släkten är ett visst företag för sig. Datumet skall ju passa så många så det behövs en viss logistik i det hela Jag kommer osökt att tänka på en hage med får och hur fårhundarna
springer runt för att samla ihop fåren åt ett och samma håll. Något liknande är det när vi alla skall träffas....men vi brukar lyckas rätt hyfsat.

 I år visste vi inte riktigt hur det skulle bli... beskedet lät dröja på sig, men så några dagar innan träffen dimper det ner ett mail om att vi kommer att ses i en sommarstuga i Gilleleje. Hurra! Där är så mysigt i nordsjälland. Alla tar med sig egen mat till lunch, grillning och fika.

I Danmark fikar man hela tiden. Så jag antar att vi börjar med någon typ av "frukost" som inte är vår frukost. Nej, jag är inte snurrig! På danska är frukost lunch och den består utav smörgåsar med allehanda pålägg. Korv, köttpålägg, olika röror och grönsaker/sallader. Ja en blandad kompott. Middag äter man först senare på dagen. Lite kaffe på maten som sedan förbyts till ännu mer kaffe och allehanda goda kakor och godis. En promenix ner till havet

får man väl hoppas på så man inte blir helt orörlig av all mat man sätter i sig. 
De första kan anlända kl.11.00 och sen får väl resten komma så snart de kan.Vi kommer inte att vara där precis i tid med ett par timmat senare

för att man skall slippa stiga upp i ottan och resa. Det verkar som om alla kan komma utom min ena kusinhustru, vilket ju är jättetrist, men hon var tvungen att jobba, men vi skall sova över hos henne och hennes familj till dagen efter och då hinner vi att få lite tid tillsammans vilket blir jätteskoj. Vi har sån fin gemenskap ihop så det vill man inte missa. 
Ja sammanräkningen visar att vi minsann blir 17 vuxna och 4 barn.  Skönt med besked om än i sista minuten. Och inte vilket besked som helst utan ATT det blir av. Annars hade vi väl fått åka dit ändå och hälsa på i husen hos de som var hemma gissar jag. Så mycket som jag har vänt på frågetecknen inför denna dag, så har väl nivåerna av serotonin och oxytocin antagit alarmerande låga nivåer.

Från Helsingborg tar vi färjan över till Helsingör och därifrån tåget vidare till nordkusten. Det är laddat med minnen och behagliga sådana, sen våra otaliga resor till mormor och morfar i Danmark när vi var små. Titta runt i godisshopen på färjan lite-obs TITTA, säger jag till mig själv-INTE RÖRA. I såfall bara nåt pyttelitet. Godiset  har verkligen blivit dyrt för oss svenskar att köpa på båten. En vanlig påse Ahlgrens bilar kostar oss 30 kr pga danska kronan och då får vi det hälften så billigt hemma. Så...antagligen blir det inget godis alls.

Det är inte värt det. och lika bra det....sommarkläderna är riktigt trånga i år.
Ett varv upp på däck måste jag ju också för att andas in den friska havsluften och njuta av den korta men vackra färden över sundet. Glittrande hav, måsskrik, korsande båtar och ett annat land som närmar sig...Till och med lukten känns annorlunda, lite kontinental rent utav...

Det är mysigt att vi träffas, även att vi är så många att det inte blir så länge pratat med var och en, men ändå...Vi tycker ju om varandra och får många goda skratt när vi är tillsammans.

Vi har alltid hållit ihop i släkten och det är speciellt och roligt förstås. Vattnet är blåare där och ljuset ljusare på något vis, vid Kattegatt. Utsikten är makalös och förtrollande varje gång man ser den, även om den funnits med en under 44 år. Jag tröttnar aldrig på den.


Danmark är mitt sommarland. Där jag badar i stora, varma böljor, äter "Americanare", dvs en jätteglass med kulglass, mjukglass, sylt, grädde och en gräddbulle längst upp. Handlar nybakat morgonbröd på det lilla pittoreska konditoriet och äter chokladspån/skivor på smörgåsarna till frukost så det knastrar i munnen och dricker kärnmjölk. Vykort inhandlas, skrivs


och skickas..."Hyggelige"= gemytliga samtal med okända danskar...och så får jag ju hålla min egen danska vid liv. Ja, det är semester! 


Det är "pärlor" av upplevelser och intryck man gör och får där, om så bara för en enda dag denna gången, ja två faktiskt eftersom vi först reser hem dagen efter. Ja imorgon skall vi till Danmark och Nordsjälland- då är det sommar!! Foto kommer senare här på hemsidan.
Foto: Ja inte är det då svårt att hitta till Kattegatt..., fniss. Har aldrig sett en skylt i Sverige där det står 'Öresund 2 km' eller 'Östersjön 2 km'.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för alla små rara ord och kommentarer här. Välkommen tillbaka!
/Kram Karin


Related Posts with Thumbnails
 
". html>