29 april 2009

Valborg i ett nötskal?


Ja, så är det då dags för Valborgsfirande igen, och jag kan inte låta bli att undra om det skall bli den kalla, blåsiga Valborg som vi haft så många gånger förr...

Innan Valborg hör man ofta frågan som finns i nästan var mans mun varje år 'Ska det bli en fin, varm och solig Valborg detta året?', men oftast.... icke som icke. Nog hinner det många gånger ändra sig inom loppet av några timmar eller över natten innan. Det är precis som om naturen retas lite och säger: ahhh, inte förrän imorgon...Valborg ÄR kall. Och man får bylsa på sig för att inte frysa trots att man redan haft vårkläderna på ett bra tag.
Fast i år tycker jag ändå det verkar som om det skulle bli ett av de där undantagsfallen när Valborg är varm och fin. Men helt säker går det förstås aldrig att vara ....Många är det nog som håller tummarna i år!
Jag och mannen min, firar nog vid Brasan, vid Enebacken, liksom en stor del av Höörs befolkning också gör. Det är ju förbundet med en hel del tradition, att höra vårsånger sjungna av manskör, känna röken från eldar, högtravande vårtal som man hoppas snart tar slut(oftast för att man fryser så förskräckligt), barn som skriker, skrattar, gråter, mikrofoner som inte fungerar och stöket runt det,  och så förstås alla dessa förväntansfulla, glada människor. Man trängs, man pratar med varandra, ung som gammal är ute. En lättsam stämning, alla liksom 'andas ut' efter den dystra långa vintern och välkomnar våren och solen med stora famnen.  
Sedan den magiska stunden när någon ror ut till brasan mitt i dammen och tänder på och, därefter alla rungande applåder. Ett crescendo av vårfirandet stiger högre och högre... Det sprakar och knastrar och man är gärna kvar en stund till för att få se brasan bli mindre och mindre, för att till slut ramla i vattnet och slockna. Därefter är våren invigd!

Ja nog är det en tradition som har en härlig förväntan och glad ton i sig, feststämning. Våren skulle inte vara sig lik utan detta firande till vårens ära. Så låt oss fira allt vad vi kan! 
Det är fest för det är vår! 

En riktigt trevlig och skön Valborg önskar jag er var och en! 
 /Kram KarinInga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för alla små rara ord och kommentarer här. Välkommen tillbaka!
/Kram Karin


Related Posts with Thumbnails
 
". html>