11 oktober 2009

American Beautyberry - Callicarpa

I Fredags var det Blooming friday. En dam från Amerika skrev en liten kommentar  under mitt inlägg med rosenbilderna.
Jag blev förstås nyfiken på att se hur dan hemsida hon har och klickar in på hennes sida. Hon visar  en massa underbara blomsterbilder. Bla ett på en buske med metalliclila bär, ungefär som björnbär. Det såg riktigt läckert ut. Bären satt  som uppradade på ett strå. I hennes rubrik stod det att den hette American Beautyberry.

Jag blev väldigt nyfiken på denna växt. Så nu har jag sökt på Internet om den och hittade mest info om den på Wikipedia. Där är dessutom alla bilder och texter fria att hämta och använda enl ett specialavtal de har.Jag vill lyfta fram denna växten lite idag. Jag har inte ens hört talas om den tidigare, har du? Det skulle vara jätteroligt att få veta om någon av er äger en sådan här växt och hur den växer hos er. Det tycks vara en rätt anonym sort.

Ser ni så vackert bären sitter uppradade?
Beautyberry Callicarpa dichotoma'Early Amethyst' (Purole Beautyberry)Wikipedia
Callicarpa dichotoma 'Early Amethyst' (Purple Beautyberry)
800px-Callicarpa_dichotoma1 
Innan bären kommer blommar den med ljuslila små blommor.Växten finns i mellan 40-150 arter som godkänts av olika botanister.
callicarpadichotoma_mb_2_sqPhoto Melissa Buntin 
Här är ytterligare en bild på Callicarpa dichotoma. Visst är de dekorativa, dessa buskar? De blir mellan 1-2 m höga. Den amerikanska sorten har använts till framställning av både vin ochJelly.
180px-Beautyberry
En bild till på det amerikanska bäret Callicarpa americana. Här ser ni att färgen är lite mer åt det rödlila hållet. Det amerikanska bäret är också större än den europeiska sorten.
200px-Beautyberry3
Här är en närbild på samma bär. Här sitter däremot inte bären så symetriskt på kvisten.
Tydligen är den vanlig i Amerika och växer och frodas där nästa likt ogräs. Hos oss i nordvästra Europa trivs den inte så bra. Den har inte riktigt den härdighet som behövs för vårt kalla klimat. Istället finns en annan sort med namnet Callicarpa bodinieri. Här är en bild på den sorten:
Bodiniers Beautyberry Mer anpassadför europaskallaklimat.Bliuppt3mhög.Wikipedia
 Callicarpa bodinieri H. Léveillé. Denna sorten går inte att äta eller göra någonting utav men är väldigt dekorativ.
800px-Callicarpa-bodinieri-flowers
Så här ser den ut när den blommar. Lite mer lila än den amerikanska sorten. Väldigt söt tycker jag.
Här är ytterligare några bilder  på Callicarpa bodinieri
Callicarpa_bodinieri_giraldii2 
Callicarpa_bodinieri_giraldii1
Se så vackert den tar sig ut som buskage när bären har kommit. Vilken lila prakt! Denna sorten kan bli upp till 3 m hög.
Detta bäret är lämpligare för vårt klimat, bäret är inte giftigt men smakar illa, bittert. Tom harar och rådjur vill inte veta av det. Pga detta är bärets överlevnad längre och kan sitta långt in på hösten/vintern och pryda i rabatten. Som ni ser är bären inte lika avgränsade på denna busken som på bilden med American beautyberry (Callicarpa dichotoma)längst upp i inlägget. Dessa bär är mer oregelbundna och hoptryckta. Ingen symetri direkt, men vackra ändå pga den intensiva lila metallicfärgen. Jag har bestämt mig för att försöka få tag i ett exemplar med dessa fina lila bär.

Det är inte mycket jag får reda på svenska sidor om denna växt. I Sverige kallas den ofta Glasbär eller  västkinesisk Glaspärlebuske. På Odla.nu står det lite grand om den men då under namnet Pärlbuske, rätt och slätt. Detta pga att blomsterknopparna ser ut som pärlor. Dessutom är de ofta vita hos oss. Däremot står det ingenting om några bär som kommer fram på hösten, utan bara att efter blomningstiden bildas det dekorativa fröställningar. Se bild här:
the_bride_parlbuskeodla.nufotoPPH
Exochorda macr. 'The Bride', pärlbuske
Foto: PPH
Läs gärna mer om Pärlbusken i denna länk till Odla.nu

Det är verkligen två helt skilda karaktärer på den vita och den lila busken. På den vita är det  blommor, förhållandevis stora med ett romantiskt uttryck, medans det på den lila är små ljuslila blommor som nästan kan gå helt omärkt förbi pga lövverket men som har lite tuffare look  med de lila bären. Här är en länk där man kan läsa mer om Callicarpa Bodinieri, den sorten som är bäst för våra förhållanden. Här är ytterligare en länk till Slottsträdgårdsmästaren, som har Pärlbusken under "Dagens växt". Läs mer om den vita varianten där. Hon har vackra bilder också på dessa vita romantiska buskar.

Nu när jag sett båda två så vill jag gärna ha bägge men jag tror inte utrymmet tillåter det i min lilla, lilla trädgård. Så skall jag välja mellan dessa får det nog bli den lila, som dessutom står vacker med sina skimrande bär långt in på vintern. Den lila varianten verkar lite svår att få tag på men välsorterade handelsträdgårdar kan kanske ta hem den på beställning? Jag skall leta i alla fall.

Vilken sort och färg tycker du bäst om? Berätta gärna det DU vet om denna buske. Du kanske rent utav har en hemma hos dig eller vet hur man får tag i den lila sorten?

Trevlig söndag!


16 kommentarer:

 1. Beautiful! Your photos of the A. Beautyberry are so lovely.

  SvaraRadera
 2. Härliga bilder på Callicarpa-busken. Den har bär med dramatisk färg.

  SvaraRadera
 3. Hej Karin!

  Tack för påhälsningen...roligt du vill va med o tävla!
  Men vilken fantastisk blogg du har! Och vilka härliga bilder... Jag hittar inte ord...)
  Ända nackdelen med bloggandet tycker jag är tiden...som inte vill räcka till!

  Ha en riktig skön vecka! V.

  SvaraRadera
 4. Så fina bilder, känner dock ej till busken... Ha det bra, kram Eva.

  SvaraRadera
 5. Tack Karin för tipset om Slottstallet...jag begav mig dit på stubinen med din bild i näven och köpte två lampglas som jag tyckte var så fina. Hittade en jättefin blåvit loppiskopp och en söt "välkommen"-skylt också. Allt klär nu sin plats. Ha en skön vecka. Kram!

  SvaraRadera
 6. men gud vilken häftig buske!

  Bären ser ju ut som kitschiga plastbär!

  Förstår att du blev fångad av den!

  Stor kram

  Flisan

  SvaraRadera
 7. Takk for besøk og for at du vil være med på min trekning. Din blogg virker spennnende og her kan jeg plukke opp lærdom om planter jeg ikke kjenner . Jeg vil gjerne følge din blogg.
  Ha en fin uke

  SvaraRadera
 8. Kika in en gång till du hos mig så få du en överraskning.... Annika

  SvaraRadera
 9. Den lila har jag aldrig sett hos någon här, men den vita, den har jag själv sedan två år. I år blommade den tyvärr inte, och härdigheten är nog lite si o så häruppe i zon 4. Men försöka duger! Och lycka till. Den lila är verkligen fin! Kul!

  SvaraRadera
 10. De lila bären kände jag inte till men Pärlbusken visste jag om, skall ha rätt häftiga frönkapslar också om jag inte minns fel.

  Synd att vi inte ses på lördag men det får bli vid annt tillfälle,

  Kram MB

  SvaraRadera
 11. Guuuud vilken vacker buske,skulle jag vilja ha här hemma i trädgården.Har aldrig sett den tidigare,otroligt vackra bär. Ha en bra start på veckan. Kramar Ulrika

  SvaraRadera
 12. Jättefin den busken med de lila bären. Men med en liten, liten trädgård så är det buskarna som inte fått plats av mig. Kan ju inte ha allt.. Lycka till, hoppas du finner den :)

  SvaraRadera
 13. Callicarpan är verkligen fin! Men sen har det nog blivit något missförstånd - Callicarpa hör till glasbärssläktet, familj Lamiaceae (plisterväxter), medan Exochorda hör till pärlbusksläktet som ingår i rosfamiljen (Rosaceae). De har alltså ingenting alls med varandra att göra (mer än möjligtvis snarlika namn på svenska). Så jag förstår att du inte riktigt får ihop det! =)
  Vackra är båda två i alla fall!
  De är båda härdiga i zon 1-2 (ev 3 på Exochordan) och vill stå soligt i näringsrik jord. Jag är sugen på båda....
  /Helen

  SvaraRadera
 14. Mmmm...så ljuvliga lilafärgade bär på vacker buske! Vilken fin studie du lagt ner på den också, imponerande!
  Kram / Bea

  SvaraRadera
 15. Härlig buske med en häftig färg må jag säga. Om dessa vet jag inte mycket har sett den en gång i verkligheten.
  Ha det gott
  annika

  SvaraRadera
 16. Vad fina blommor. Kul att man kunde vara till hjälp, det är det vi är till för. Ledsen att jag inte svart tidigare, det är svårt att få fritiden att gå i hop dessa dagar, då lille Whilliam är här och sonen håller på att flytta. Kram

  SvaraRadera

Tack för alla små rara ord och kommentarer här. Välkommen tillbaka!
/Kram Karin


Related Posts with Thumbnails
 
". html>