30 oktober 2009

Blooming Friday – Cyklamen Persicum

PA309028

Vita ljuvligt doftande små Cyklamenblommor.

En väldoft sprider sig över hela huset, det doftar blommor. Det kommer ifrån ett par vita små Cyklamenblommor jag fick igår.Jag har aldrig tidigare observerat att Cyklamen doftar, men dessa små vita gör det, och dessutom med besked :-). En kryddig, exotisk doft, liknande Schersmin,  fyller hela rummet den står i, med intensiv blomsterdoft. För den som är känslig för starka dofter rekommenderar jag nog att köpa de storblommiga sorterna som inte doftar. Blomman kommer från västra Asien och östra Medelhavsområdet. Dess namn kommer från grekiskans Kyklos som betyder cirkel, rundel, och Persicum, som betyder att den är från Persien.

PA309044

En utav mina storblommiga Cyklamensorter hemma.

Den Cyklamen som de flesta av oss har i våra hem idag, den odlade, skiljer sig från den vilda sorten, främst genom sina större blad och blommor, men den har även ett mer kompakt växtsätt. De moderna småblommiga sorterna, även kallade Minicyklamen, har tagits fram genom att den storblommiga Cyklamen korsats med själva arten Cyklamen Persicum.

Cyklamen växer naturligt i miljöer med låga temperaturer vilket gör att den också som krukväxt trivs allra bäst i lite svalare temperatur, gärna i ett uterum eller liknande. Dagens sorter är numera bättre anpassade till vårt inomhusklimat än de äldre sorterna.  En Cyklamen ska köpas välutvecklad och med ett stort antal knoppar. Stänglarna ska stå upprätt och bladverket ska vara kompakt. Den finns att köpa i handeln mellan augusti – december. 

PA309026

Två stycken Minicyklamen fick jag igår av en vän. De doftar alldeles ljuvligt!

En Cyklamen bör placeras ljust men får den för mycket värme kan den bli lite lös och dallrig i stjälkarna. Den får inte torka ut och är glad för en jämn tillförsel av vatten, ca 1/2 dl för de småblommiga och 1 dl för de storblommiga per dag. Men vattna inte uppifrån, växten tål inte att få väta på rotknölen utan får då ofta svampangrepp som  följd. Låt blomman suga vatten underifrån, från ett fat eller ståendes en stund i upptappat vatten i diskhon. Mjukt vatten eller regnvatten älskar den!

TIPS! Jag har fått samma råd nu från två personer, om att lägga is i krukan Cyklamen står i, eftersom den vill ha det svalt runt sig. Tack Mona och Ulrika för  det goda rådet!

Gödsla den inte för mycket, bara svagt, och inte alls vintertid. Annars går all kraft till att bilda massor av stora blad på bekostnad av blommor. Vissna blommor bör ansas bort regelbundet, och dessa och vissna blad, tas bäst bort genom att man bestämt vrider och rycker i dem samtidigt. Blir någon del av stjälken kvar vid knölen, läcker växtsaft ut och kan bli en grogrund för svampangrepp. Så känslig är den faktiskt!

PA309032

Min storblommiga polkagrisfärgade Cyklamen.

Cyklamencollage

Cyklamen finns i många färger , sorter och storlekar, med eller utan doft. En rätt så lättskött vinterblomma inomhus. Det är åtminstone min erfarenhet av Cyklamen.

Igår hade jag tre underbara vänner på besök här. Vi gick på loppis och gjorde fynd och babblade, skrattade, åt, plockade stenar vid havet och hade skoj ihop. Om det får ni se mer bilder i nästa inlägg. Gissa om jag var nöjd med mina loppisgrejer?!

/Karin

Vill du se fler bidrag i Blooming Friday, så klicka HÄR!

12 kommentarer:

 1. Loppis freak det är jag med, nu bara måste vi träffas och titta på blommor, prata och så gå på loppis. Vad finns det funt Helsingborg nu för tiden? Finns där något trevligt ställe att handla barnkläder? Framtid var ok för möbler.
  Har två av mina barn sovande i Hbg nu två nätter.
  /MB som önskar dig Karin en härlig helg.

  SvaraRadera
 2. Hej Karin!
  Tack för de härliga kommentarerna i mina bägge bloggar.
  Vilka underbara cyklamenbilder du visar! Ja, cyklamen är en vacker blomma, med ett vackert namn, men för tillfället är det nog lite fullt i fönsterna och på bänkarna, så jag får nog hejda mig lite...ett tag i allafall.
  Jag är också förtjust i att gå och titta på loppisar och i kuriosaaffärer(men egentligen hade jag nog själv behövt ordna en liten loppis...Innan jag går på nästa loppis...)
  Trevlig Helg på dig!
  hälsn
  AnnA

  SvaraRadera
 3. Äntligen går det att kommentera!
  Cyklamen är en blomma som jag har förknippat med äldre......nu har du visat att de är fantastisk fina.

  SvaraRadera
 4. Vad du kan om just denna blomma,duktig du är;)Ett tips är att lägga is i krukan,den gillar nämligen att vara lite "kylig".Ha en skön helg vännen. Kram Ulrika

  SvaraRadera
 5. Åhh...så vackra bilder på Cyklamen! Njuter :)
  Den röda i vita pannan är sååå ljuvlig.
  Det var många goda råd för Cyklamen som ofta lever ett kort liv hos mig. Kanske man vågar pröva på ett nytt försök nu och inte vattna ovanifrån.
  Kram / Bea

  SvaraRadera
 6. Har ett barn hemma med en kompis så helt barnfritt är det inte men det blir inte lite lättare med bara ett och en kompis.
  Hoppas jazzen blir kul, glömde säga innan att översta bilden är himlelsk! MB

  SvaraRadera
 7. Å tack för tipset. Har aldrig fattat vad jag gjort för fel men då vet jag. Brukar undvika att köpa dem då jag inte får dem att klara sig jag skall nog prova en gång till. Trevlig helg

  SvaraRadera
 8. Vill tacka för en underbar dag med loppis besök och en tur till havet där vi plockade fina stenar. Avslutade sedan dagen med en underbar middag och fika.Det får vi göra fler gånger jätte trevligt!

  Kramizzzar Marina!

  SvaraRadera
 9. Hej! Vad roligt att du vill vara med i min tävling. Och tack vare det hittade jag till din fina blogg. Hit kommer jag gärna åter.
  Ha en lugn och fin allhelgonahelg.
  Kram Birgitta

  SvaraRadera
 10. Visste inte att cyklamen kan dofta - det är vackra blommor och dina bilder är otoligt fina! Den polkagrisfärgade är ljuvlig...
  Ha en fortsatt skön helg!

  SvaraRadera
 11. Hej
  jag tittar in till dig via Vero, glad att jag hittade dig
  En cyklamen har aldrig överlevt i mitt hem, förstår inte hur man ska göra för att pyssla om den..
  lördagskram
  Bspercqueibban

  SvaraRadera
 12. Underbara bilder!! Vad läckert i kannan och loppissaker kan man inte få för mycket av eller kan man det?
  Cyklamen har jag mest ute har inte erfarenhet av att ha den inne.
  Det finns en vacker dubbel krullig cyklamen där knopparna är så söte att man vill äta upp dem.
  Ha en skön kväll
  Annika

  SvaraRadera

Tack för alla små rara ord och kommentarer här. Välkommen tillbaka!
/Kram Karin


Related Posts with Thumbnails
 
". html>