23 oktober 2009

Blooming Friday – Romersk kamomill

Idag har jag inte så mycket eget att bjuda på i bildväg, men vill skriva lite om och uppmärksamma er på en annan blomma jag fastnade för, inne hos Annika med bloggen Naturliga Ting, nämligen den lilla men jättesöta “Romerska kamomillblomman”, Chamaemelum nobile , tidigare Anthemis nobilis . Den har hon i sin söta kryddträdgård. Kika gärna in där  och se hennes fina blommor av denna sort. Jag blev alldeles begeistrad i dem. Här är ett par bilder från Yves Rochers sida. De  använder sig av denna blomma i sina produkter.
RomerskKamomillYvesrocher    Det är den odlade sorten och är den som säljs i Sverige. Den skiljer sig från den vanliga kamomillblomman genom att den inte har den gula knappen i mitten. Den har inte heller det typiskt kännetecknade ihåliga blomfästet som den vilda kamomillen har, utan dess blomfäste är fyllt med märg. Den är ca 20 cm hög och är flerårig, förökas genom delning på våren eller hösten och trivs på soliga och väldrenerade platser. Den blommar från högsommaren och långt in på hösten. Dess egenskaper och effekter är liknande den vilda kamomillens och används på liknande sätt.
Vem har inte druckit en kopp kamomillte för att lugna magen eller lösa kramp/inflammationer eller tom förebygga förkylningar, kanske tvättat håret i ett avkok på blommorna för att få det ljusare eller smort in händerna med välgörande kamomill-lotion? Min mamma använde den flitigt i vårt hem när jag var liten till ovanstående saker, mer eller mindre motvilligt av mig på den tiden:-))))).
Yves Rocher
Den passar jättefint att odlas i ett parti med stenar eller bara in emellan andra lite lågväxande sorter. Dess doft sägs vara underbar , likt äppledoft, och frigörs när man för handen genom blommorna eller går genom en äng av sådana. Bara det låter ju alldeles ljuvligt. Kan tänka mig att det är så vackert att klippa lite sådana och sätta ihop i en bukett av rosenvialer eller rosor. Ja den passar säkert i de flesta buketter som inte kräver långstjälkade blommor.
Man kan bli lite förvirrad när man läser om kamomillblommorna, vad som är vad, men den odlade sorten med vita små bollhuvuden dvs. Romersk kamomill kallas också Engelsk kamomill, då engelskmännen anser denna blomman vara den äkta kamomillblomman. Den är mycket närbesläktad med den blomman vi  vanligtvis ser som den vanliga kamomillblomman dvs. den Vilda kamomillen, även kallad Tysk kamomill. Många förväxlar överhuvudtaget kamomill med Baldersbrå, som ser liknande ut men dessutom luktar illa. Därför associeras ibland kamomill, helt felaktigt, med något unket illaluktande istället för den äppelliknande doft den eg. har.
Bild ur Hortus Eystettis målad av Baselius år 1613, NurnburgBild ur “Hortus Eystettis” målad av Baselius år 1613, Nürnburg. Bild hämtad från POM, se länk nederst.
Jag skall verkligen försöka odla denna söta blomma i min trädgård. Det värsta är att min pågående uppbyggnad av Mormorsträdgården bara är 50 kvm stor (eller liten!!) och i sidebaren kan ni se en lång lista på alla de växter jag önskar att ha där. Jag får nog sålla från min önskelista, men vissa kan ju planteras i krukor också, så även denna lilla blomma. “Finns det hjärterum så finns det stjärterum” även för små ljuvliga blommor. Vill du läsa mer om Romersk kamomill så gå gärna in på dessa länkar nedan:
eller Googla på Romersk kamomill…
Nu avslutar jag detta inlägg med att önska er var och en, en riktigt skön, avkopplande och härlig helg. Var rädda om er!
PA188820
På bilden: Ljung i olika färger, i en vit flätad korg, pryder vackert på min mammas balkong.

23 kommentarer:

  1. Ännu en blomma som jag inte har någon erfarenhet av. Men kamomillthé - det har jag druckit!

    SvaraRadera
  2. Hej igen Karin!
    Såg precis din fråga: du behöver absolut inte välja mitt tema för Blommig fredag - du är helt fri att välja inriktning...huvudsaken är att inlägget på något sätt är "blommigt".

    Ha det gott!

    SvaraRadera
  3. Hejsan Karin ! Vad nyfiken jag blev på denna blomman, ja nu får du litet tid till VÅRENs ankomst o tänka över hur o var du skall planter alla ljuvliga blommor du önskar . Tror detta blir ett litet sagoland, med massa gotankar till livet, där du ger varje blomma sina EGNA små egenheter o njuta får vi som tittar in till dig. HM börjar litet smått längta till Våren. KRAM o ha en go helg önskar MONA

    SvaraRadera
  4. Hej..Vill bara kika in och tacka för alltid så fina ord hos mig..Och önskar dig en skön och Rofylld helg..Kram

    SvaraRadera
  5. Hei....
    vil bare titte inn til deg og takke så mye for slik en nydelig kommentar du skrev til meg...helt rørende..ja jeg drømmer om den mysige butikken med en liten kafe:)
    ha en flott helg til deg
    klemmer edda

    SvaraRadera
  6. Vad du kan om blommor med det är ju ett av dina intressen, rätta mig om jag har fel. Själv är jag ur dålig, fast jag har julblommor här hemma som nog är 7 år och blommar med jämna mellan rum. Kram

    SvaraRadera
  7. Hej & vad kul att du hittade till mig. Lycka till i tävlingen. Kram

    SvaraRadera
  8. Åh, den är såå söt..och doftar gott..jag vill också ha hela fält av den lilla raringen!Fin helg//Eva

    SvaraRadera
  9. Kamomill är verkligen en liten söt blomma och så mycket kunnskap du samlat. Den måste du ju få plats med någonstanns på 50 m2. Tycker det låter som mycket plats faktiskt. Jag provade med kamomillen ett år, men hos mig gick det inte så bra, men det var ju förståss helt i starten och då var det inte alls mycket som gick som det skulle..kanske jag borde göra ett nytt försök igen.. Ha en riktig fin helg nu :)

    SvaraRadera
  10. Nu fick jag veta en massa om det jag dricker varje dag. Säkert är det den tyska sorten. Tack, Karin, och ha en riktigt skön helg!

    SvaraRadera
  11. God förmiddag, Karin!
    Ja, där fick man lite mer botanisk kunskap.
    Trevlig Helg och tack för titten hos mig!
    (Klart du ska köpa dig en Mozartros!)
    Ha det!
    hälsn
    AnnA

    SvaraRadera
  12. hej Karin, vilket bra tips med kamomillen, den blir jag också sugen på att odla - om inte annat för att få en kopp kamomillthe i dessa förkylningstider.... Tack för din krya på dig-hälsning, det värmer! Ha en fortsatt skön helg!
    Jenny

    SvaraRadera
  13. Det var nok flere enn deg som fikk øynene opp for denne planten på 'Naturlige ting', jeg gjorde det også og nå har den havnet på min ønskeliste!

    Takk for kommentaren inne hos meg:)

    Ønsker deg en riktig god helg!

    SvaraRadera
  14. Hej Karin
    Vill bara tacka dig för alla dina trevliga kommentarer på min blogg och önska dig en trevlig helg.

    Ulrika / Inreda Ute

    SvaraRadera
  15. Tack Karin för de fina orden på min blogg och tack för länken. Vilken intressant blogg du har. Jag har lärt mig en hel del om kamomillblomman.

    Trevlig helg!

    /Sarah

    SvaraRadera
  16. Vilken underbar blogg du har den kommer jag att smyga in på titt som tätt.
    Många fantastiska växter i vår natur som är behövliga för oss.

    SvaraRadera
  17. Annika är go- har haft tillfälle att träffa henne vid två tillfällen och vilken fin mössa du vann - jag blir allt lite avundsjuk.

    Baren på bild idag var bara min flickan pojken är lånad av en grann mamma, jag har 3 flickor.

    Bildspelet var intressant och jag blev lite nyfiken på hur du gjort skall klicka runt. Kommer till Helsingborg nästa vecka på Torsdagen, skall lämna två barn hos deras morfar. kankse vi kan ses.
    MB

    SvaraRadera
  18. Hej Karin..Kika in hos mig så kan du hämta nått från mig;) Kram Susanne

    SvaraRadera
  19. Nu fick man veta lite mer om kamomillblomman,bra. :)Ha en skön söndag vännen. Kram på dig Ulrika

    SvaraRadera
  20. Jag sitter just med en kopp kamomillthe - visste väl att den var bra mot förkylning.

    Kram Maud

    SvaraRadera
  21. Verkligen informativt inlägg och inspirerande.Har inte hört talas om den blomman, men nu har jag lärt mej mycket och även tittat in på Naturliga Ting.
    Ha en skön söndag
    Kram
    Birgit

    SvaraRadera
  22. Men Karin vad roligt att jag kunde inspirera dig så mycket.
    Nu inspirear du mig... vad du är flitig och duktig.
    Tacks snälla du för all denna information. Det ar den värd!!!
    Ha det gott
    kram
    Annika

    SvaraRadera
  23. Hej Karin!
    Kommer in och hälsar på dig och kikar på allt fint du har här.
    Hoppas att du har en skön helg!
    Själv är jag hemma på permision över helgen. Har legat inne några dagar på grund av att jag var helt slut. Orkade ingenting, men det visade sig att blodvärdet var alldeles för lågt så jag fick 3 påsar blod, så nu ska jag klara mig till i morgon då jag ska infinna mig i Lund igen kl. 7:30.
    Så du får gärna be för mig också, om du vill.
    Ha det gott goa Karin!
    Stor kram till dig!
    Gunborg

    SvaraRadera

Tack för alla små rara ord och kommentarer här. Välkommen tillbaka!
/Kram Karin


Related Posts with Thumbnails
 
". html>