VÄXTFÄRGNING – SÅ HÄR GJORDE VI
Material att färga:
Vi använde oss av ullgarn samt ett nystan bomullsgarn. Bomullsgarn tar åt sig färgen sämre än ullgarn och behöver därför mer färg och längre färgningstid.
Växter vi färgade med och garnets färg utav denna:
Gul lök - Saffransgult/Ockragult
Röd lök - Olivgrön/-brun
Polkagrisrödbeta - Ljus persika
Eklöv - Beige
Förberedelser inför färgning:
A. Vägning av garnet när det är torrt
B. Se till att garnet inte är trassligt utan kan ligga särat så färgen kommer åt ordentligt. Hårda snören runt garnnystanen fästes därför lösare över garnet.
C. Tvätta garnet – vi sköljde det i rent vatten
D. För att färgen skall fastna bättre och bibehållas behöver det prepareras. Det kallas att beta garnet.
För detta använde vi oss av Alun. Mängden alun avgörs av vikten på det torra garnet. Alun är en naturlig produkt men giftigt, så skyddskläder såsom handskar och förkläden bör användas liksom god ventilation.
Det våta garnet läggs ner i vattnet med det lösta Alunet. Det kokas sakta upp. Alla garnnystan skall ligga under vattnet. Det får sjuda en timme, och sedan svalna i vattnet. Nystanen kramas ur. Garnet är nu färdigt för att färgas in.
Vid alla färgbaden bör man röra om i grytan med jämna mellanrum för att färgen skall fördelas jämt i nystanen. Detta gäller speciellt med rödbetor då dessa ger en intensiv färg och det kan färgas ojämnt om man inte rör om. Färgbadet skall också täcka nystanen. Har färgbadet minskat vid kokningen fyller man på med vatten så allt garn täcks i badet.
Färgning med gul respektive röd lök:
Putsa med lätt hand bort jord från löken. Skalet skall sitta kvar. Vi använde oss av ca 15-20 små lökar till 5 liter vatten.
Löken skärs i stora bitar, läggs i stor gryta med vatten och kokas upp. Kokas sedan ca 1 tim. Därefter får det svalna och garnnystanen läggs ner i grytan med löken kvar där. Det kokas upp igen och får sjuda vid 85 grader i ca 1 tim. Garnet får därefter svalna i färgbadet och gärna ligga kvar där över natten för att öka färgstyrkan.
Obs! Röd lök och gul lök kokas naturligtvis var och en för sig, då det ger olika färger.
Färgning med eklöv:
Torra eller färska eklöv plockas, så hela grytan fylls.(100 gr garn-5liter vatten-600 gr eklöv) Vi använde oss av helt vissna eklöv.
Eklöven kokas upp tillsammans med vattnet och får koka 2 tim. Bladen silas därefter bort. Garnet läggs i färgbadet. Det hela kokas upp igen och får sjuda en timme vid 85 grader.
Färgning med polkagrisrödbeta:
Då alla våra rödbetor var slut så använde vi oss av Polkagrisrödbeta. Vi visste inte hur mycket det skulle färga garnet och tyvärr gav det bara en persikanyans åt garnet. De innehåller inte det röda pigmentet som vanliga rödbetor har och som färgar garnet rött. Men nyansen blev vacker ändå.
Rödbetorna lades hela på en plåt och stektes i ca 175-200 graders ugnsvärme tills de mjuknat. Därefter hackades de i mindre bitar medan de var varma, lades i grytan och kokhett vatten hälldes över dem. Det våta garnet lades ner där och allt rördes om under 10 minuter. Garnet får därefter lämnas kvar i grytan och skall gärna stå 4 dygn i detta. Vi hade inte tid med det så det fick stå över natten.
Efter färgbaden:
Nystanen från de olika baden tas upp, plockas rena från färgningsmaterialet och hängs att torka. När de är torra är det bara att sätta igång och göra det man vill med garnet. Bomullsnystanet som var i badet med röd lök sög till skillnad mot ullnystanen inte åt sig så mycket färg och färgen blev lite flammig.
Det gula garnet fick sin färg av gul lök. Det beige garnet färgades med eklöv. Garnet med persikafärg fick sin ton av Polkagrisrödbeta. Det oliv-brunfärgade garnet fick sin färg av rödlök.
Foto och inläggsdatum 2011-09-06
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Tack för alla små rara ord och kommentarer här. Välkommen tillbaka!
/Kram Karin