25 augusti 2009

Mitt fotograferande
Nytillskott
- alltid så näpna


Vadå...fota?

Jag räknar nog mig fortfarande som nybörjare, när det gäller digital fotografering.
Jag har ju endast fotograferat i 1,5 år med min digitala systemkamera. Jag hade en egen Konicakamera som liten och fotade allt möjligt som ju barn gör. När jag senare i livet ville minnas någon speciell händelse, så blev det en engångskamera som införskaffades. Mer än så fotade jag inte. Genom årens lopp blev fotografering väldigt sporadisk. Det var inget jag drogs till att hålla på med överhuvudtaget.
Sommarkväll
- från den romantiska platsen med bänken,med utsikt
över Kattegatt, såg vi ljuvliga solnedgångar varje kväll.


Hobby sökes!

Men sommaren 2007 så hände något. Jag fick smak på fotografering. Jag hade gått en längre tid och tänkt på att jag ville ha en hobby att gå upp i. Eftersom jag var långtidssjukskriven var jag hemma hela dagarna. Jag behövde något som passade det tillståndet jag var i då. Inget krävande utan något lättsamt som jag själv kunde bestämma när jag ville hålla på med det. Efter ork och lust.
Man kan inte måla om eller inreda hemma på nytt varje vecka ju, och alla målarpenslar och pannåer som jag införskaffat låg bara därhemma utan att användas. Tavelmålning var inte riktigt det jag hade lust eller förmåga till, så vad skulle jag kunna tänkas göra?

Jag satt vid havet i Nordsjälland på semester där och bara njöt. (se bild) Havet är en sådan inspirerande miljö för mig. 'Lossnar' tankar någonstans så är det där. Plötsligt bara 'visste' jag att jag ville fotografera. Det kom som en total överraskning för mig själv, denna idé, men fram åkte mobilkameran och hundratals och åter hundratals av bilder blev det tagna. Att fotografera skulle vara så otroligt kul hade jag aldrig kunnat tro eller ens föreställa mig.


Vindpinat
- det gamla vindpinade staketet nere vid havet,
har varit utsatt för mycket saltvatten och hårda vindar
genom åren, men
står dock ännu pall.
Det talar sin egen historia.

Till en början blev fotograferingen mest som dokumentation, och utan så mycket tanke på teknik, exponering, ljussättning och liknande. Bildseendet hade jag däremot till stor del med mig, sedan tidigare kreativt skapande och genom min utbildning som färg-och stilkonsulent. Nu fick jag överföra det till att gälla foton. Fotograferingen är för mig numera mycket, mycket mer än att bara klicka på en engångskamera med färdiga förhandsinställningar. Det finns hur mycket som helst att utforska inom fotografins värld, och experimentera med för att skapa en bild. Fotografering är bildkonst.

Döljer det sig ett äpple här?
Glöm då inte att skölja av frukten.


Lära sig & experimentera

Jag har nu haft möjlighet att skaffa en digital systemkamera. Den är jag oerhört glad för. Det är något helt annat att fota med en sådan än med enklare kameror. Jag har mer kontroll över bilden och kan i princip få den som jag önskar efter de förhållande som jag befinner mig i. Det är mycket att lära och jag söker mig fram för att hitta mina egna personliga uttryck i fotograferingen. Det tar naturligtvis sin tid och kräver mycket experimenterande och utforskande av kameran och dess möjligheter. Drömmen är naturligtvis att kunna komponera och fånga vackra och unika bilder som själva får tala till betraktaren. Det sägs ju att en bild kan tala mer än tusen ord. Tyvärr gör den ju inte alltid det men det är ett bra mål att ha framför sig.


Pärlemorfjäril
- genom de transparenta vingarna strålade solen
och fick henne att lysa i de varmaste tonerna av
rött, gult, guld och orange.

Jag pendlar gärna i mitt fotande mellan de små och nära detaljerna ( närbild och macro) och vyerna och det lummiga (vidvinkel och tele). Det ger en härlig variation och en kontrast i fotograferandet som stimulerar och sporrar min nyfikenhet och hjälper mig att inte fastna i enkelriktade spår. Jag vill inte låsa in mig i ett fack och nischa mig ännu i varje fall, som vissa fotografer gör efter ett tag. Det är inget fel i det men just mångfalden i fotandets konst inspirerar och sporrar mig att leka och prova mig fram med bilderna. Som nybörjare är det bra att lära sig handskas med olika slags bilder och kompositioner innan man evt. specialiserar sig.


Favoritplatsen
- på bron över det porlande vattnet och med luften fylld
av syrsors spelande
har jag suttit många gånger.
Ensam eller med en väninna.
Njutit, pladdrat,
delat kärleksbekymmer och drömmar
- och till slut bröllopsfotograferats där.


Mitt och ditt

Jag hoppas att mitt fotograferande en dag kan få vara med och bidra till, att i ännu större grad ge inspiration och livsglädje runt omkring mig. Ideérna och drömmarna finns - det återstår att se vad som låter sig göras av det längre fram. Jag börjar i all enkelhet här på hemsidan/bloggen och får se hur det hela utvecklar sig.

Jag har nu från att ha haft en hemsida på en liten relativt okänd domän, bytt till att lägga över allting till Blogger som ju är otroligt mycket större, kanske rent utav den största bloggen. Sökområdena och tillgängligheten är så mycket större här. Så det är ett steg. Just nu får annars alla ambitioner och drömmar sova sött tills de vaknar igen. Jag försöker inte banka liv i dem, utan allting har sin tid. Sen gör det ju ingenting om drömmarna ibland gör sig påminda. Det är bara inspirerande och motiverande.


Som i en dröm
- Jag är i det orörda, stilla frid omsluter mig.
Skönheten lägger sig som en dimma för mina ögon
- drömmer jag?

Lagen om upphovsrätt finns för att reglera och skydda den enskildes rätt till sina egna verk och publikationer, både i ord och i bild. Det är därför helt och hållet förbjudet att kopiera av, skriva ut eller publicera någon av mina bilder och texter, utan mitt eget medgivande. Jag lånar inte heller ut mina bilder, men vill du länka till min sida med ett av mina foton, så bara kontakta mig så kommer vi överens om något. Tack för att du respekterar detta!

Äpplen på kvist
Så gott det ser ut!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för alla små rara ord och kommentarer här. Välkommen tillbaka!
/Kram Karin


Related Posts with Thumbnails
 
". html>