29 december 2009

Dikt “Den vackraste bilden”

 macro 026 Tittar som hastigast in på min blogg ett litet ögonblick, för att lägga in mitt sista inlägg för året. Jag och min man har haft en god jul och jag blev kvar i Blekinge några extra dagar för att hinna umgås lite mer med min bror, som annars bor i Oslo, och stötta upp lite extra hemma för mamma och pappa.

Pappa har brutit benet, oturligt nog. Han bröt axeln på flera ställen för ett tag sedan, och låg länge på rehabiliteringen, men hann inte vara hemma mer än en kort tid, förrän han ramlar igen och bryter sig. Nu är han på korttidsboende, men inser att han inte klarar av att bo själv hemma längre, trots stora insatser från Hemtjänsten. Så nu söker han plats på ett äldreboende…Det är naturligtvis alltid svårt med sådana förändringar, både för honom själv och vi som anhöriga.Vi påminns väl alla om livets gång och utförsbacke…

clip_image002[6]

Hans katt mår inte bra heller, är sjuk och har dessutom tappat livslusten när Husse inte längre bor hemma. Barmhärtigast är nog att låta den gamla katten somna in. Det är lite praktiska saker med hela den uppkomna situationen att sköta, men vi hoppas på det bästa för både pappa och kissen. Mamma är också dålig med mycket värk och nedslitna diskar. Det är inte lätt att bli äldre.

TröttkattLämnamigifred

Jag är jätte-jätte-TRÖTT, så jag orkar ingenting  just nu, utan får hämta krafter och se tiden an, när jag orkar blogga och besöka Era bloggar igen. Börjar även bli dags för att göra ett nytt försök med arbetsträning. Jag är sååå trött hela tiden, men vill ju försöka få tiden till arbetsträningen innan min sjukersättning går ut, men jag undrar varifrån jag skall få kraften till att orka jobba? Det är många ?????? och vila, vila, vila, som gäller.

P1010117

Nyårsafton firar vi med goda vänner, så imorgon måste jag ut, vare sig jag vill eller inte, och hitta något lämpligt att ha på mig då. Sen blir det sova, vila, sova, vila igen!……………..Längtar bara efter att sova hela tiden!

Jag efterlämnar en nyskriven dikt och goda nyårshälsningar till Er Var och En! Tack för Era gulliga och varma hälsningar i min blogg! Blir såå glad för dem!!;-)

julonyår 119

DEN VACKRASTE BILDEN.

1. Nytt År  - Kort och bestämt - Nytt – doftar gott, är rent och fräscht. År – så långt men ändå kort. I Livets perspektiv.

hjärtan 005

2. År efter År . Kan kännas vanmäktigt – ”även denna gång…” eller Tryggt – Jag är en del av något större! Som en roman där kapitel efter kapitel skrivs. Eller som utkast där åren efter vart, kastades åt sidan som kluddiga papperstussar,och jag åter började om på ett nytt tomt ark.

clip_image002[19]

3. Ett år - tolv månader - 365 dagar - Hänger inte med…I vilken hastighet färdas egentligen Livet ?

Vem trycker på gasen? Bromsar någon? Ja, just det – det väljer  ju jag! Skall jag bara till målet kortaste vägen? Eller kan jag ta avstickare, vid söta stationer? Jo, det är just det som är meningen!

julonyår 013

4. Fokusera, koncentrera – en sekund blir plötsligt lång.  Njuta – känns som livet stannar en stund. Reflektera – att kika i backspegeln lär mig att navigera, mellan livets skär och brofästen. Meditera – jag är och behöver inte vara mer än så. Tacksamhet – för att en minut faktiskt har hela 60 sekunder.  Och en timme har 60 minuter, 3600 sekunder – vilken rikedom!! Tar allt i min egen takt – lyssnar  till min kropp och min själ.

clip_image002[21]

5. Jag är rik på tid – men ibland så fattig på uppmärksamhet.  Snabb, effektiv och därmed ibland även förhastad.

Nej, inget för mig längre, jag som knappt känner var foten får fäste… Några steg, och sedan en utsikt. Vila. Paus. Flera steg – beprövad lärdom. Snubblar, snavar – plåster finns längs vägen.

julonyår 026-1

6. I mitt livs fotostudio framträder motiven olika.  Ett litet makro – det lilla blir mäktigt stort. I vidvinkel – bedövande utsikt – vad gör väl några skrapade knän då? Klipporna att bestiga blir inte fullt så höga och branta.

clip_image002

Efter vart lär jag mig hantera både smått och stort, ljust och mörkt, djup och höjder. Nyanser så svaga och kontraster ibland så kraftiga och skrämmande. Alla som en del av Livets motiv - Jag som trodde jag gick vilse…inte att det hela var en del utav själva motivet.

julonyår 096-5 

7. Mitt liv – olika uttryck, olika objektiv och perspektiv.  Så småningom ser jag helheten, ser jag vad jag lärt. Fnissar åt det oöverstigliga som nu med tiden blivit lätt. Uppskattar färgrikedomen, även när svart och silver möts. Lärandets Konst är att leva. Och leva är att våga lära.

clip_image002

8. När Livets tavla är klar, har jag levt klart hela mitt liv!  Bilden är färdig, och jag kan inte längre ändra något.  Alla sekunder, minuter, timmar och dagar sitter nu inuti bilden till beskådan. 

Men än så länge njuter jag, av sekunder, minuter och timmar som är mina. Av att inte veta, att inte ha allt klart, att upptäcka fler vyer  och utsiktsplatser längs vägen…att snava och snubbla och lära.

julonyår 096-4 julonyår 096-1

9. Att ta en dag i taget, det räcker – den innehåller oräkneliga sekunder. En liten bit i taget - med åren lär jag mig. Livet är en gåva som skall levas – inte uppnås. För vackraste bilden och tavlan – tar jag mig tid, lär och uppskattar Livet, och njuter längs vägen.

Stressens kulörer ger bara grå nyanser, platta och stumma. Fokuserandets minuter och sekunder ger Livet sådan transparens, djup och färgskiftningar som jag inte ens anat kunde finnas.  

(Karin Wennerhult 2009-12-29)

  julonyår 122

 

Av hela Mitt hjärta, önskar Jag Dig en riktigt HÄRLIG Nyårsafton, & en god ingång i  År 2010!

2009-12-29 hjärtan

20 kommentarer:

 1. Tror faktiskt att jag får läsa detta en gång till för detta var så innehållsrikt.
  Känner igen en hel del och det bästa av allt är att jag kan glädjas åt de små tingen.
  Hopps du får ett fint slut på året och en bra början.
  Kommer nästa år också att ha 60min på en timme?
  Annika

  SvaraRadera
 2. Hej Vännen
  vilka underbara hjärtan du avslutar med...Jag önskar dig all vila du kan få så du får tillbaks energi, ofta när det är lite mycket runt oss så blir vi ju slut.
  Din pappa har verkligen haft otur, hoppas han kryar på sig snart...Och att även din mor slipper värk...
  Jag önskar dig ett trevlig Ny År med nära och kära det är du värd.

  kramar Catthie

  SvaraRadera
 3. Underbara, goda Karin, med dina vackra djupa ord och tankar, krya på dig, gå i ide om du behöver det, men vet att du är en gudagåva till människoheten, du är unik och uppskattad, trots lite snubblande och snavande går livet framåt och uppåt ska du se. Så tråkigt med dina föräldrar, men det är inte stort man får gjort annat än att ge värme på ålderns sensommar. Ett riktig gott nytt år önskar jag dig :) och tack för att du finns!

  SvaraRadera
 4. Det samma vännen. Ta tillvara tiden är det bästa man kan göra, men svårt att klara av. Hoppas på Gott nytt år för oss alla. KRam

  SvaraRadera
 5. Oj, så mycket på en gång för dig just nu, men jag sänder dig en styrkekram och en förhoppning om att du får just den ork och kraft du behöver dag för dag.
  Du är en fantastisk bloggvän som skriver så känslosamt och berör varje läsare, lämnar alltid så gulliga kommentarer och du skall veta att du är guld värd!
  Hoppas att du får en trevlig nyårshelg och ett riktigt Gott Nytt År! Kram / Bea

  SvaraRadera
 6. Godkväll Karin!
  Du skriver så fint och så klokt, och jag känner igen mig i en del av dina funderingar.
  Man tar till sig en del sanningar under promenaden här i livet, och ibland får man lära om sanningen...
  Hoppas nu du hittar något kul att glittra i till nyår.
  Gott Nytt År på dig!
  hälsn
  AnnA

  SvaraRadera
 7. Kära Karin! Jag hoppas verkligen av hela mitt hjärta att det kommer att ljusna vid horisonten för dig snart. Det är svårt när allt bara bygger på och blir oöverskådligt mycket, men det löser sig säkert skall du se. Hoppas du får all den vila du behöver. Hoppas också att det löser sig med den lille kissen: Ha nu en bra nyårsafton och Ett Riktigt Gott Nytt År önskar jag dig. Kramisar!!

  SvaraRadera
 8. Vad fint och tänkvärt du skriver,som vanligt. ;) Ha nu ett riktigt Gott Nytt år du med vännen och försök att vila mycket. Kram på dig Ulrika

  SvaraRadera
 9. Vilka tänkvärda ord du skriver Karin. Sänder dig styrke kramar och önskar dig ett Gott Nytt År!
  Tjingeling
  Monica

  SvaraRadera
 10. Kjære bloggvenn! Du skriver så fint og jeg ønsker deg et GODT NYTT ÅR! Nyårskram til deg fra bestemor Drillo;)

  SvaraRadera
 11. Jag vill bara säga: nej, nej,neej!!!! Stackars er, stackars alla människor som lider! Ibland, måste jag erkänna, hatar jag livet för det är så grymt. Grät en skvätt när jag läst din dikt.....Ha det så bra och skynda dig tillbaka till oss!!!!

  SvaraRadera
 12. Hej Karin!
  Tack för att jag fann dig detta år 2009. Du är en fantastisk person med all din enorma förmåga att uttrycka dig i ord och bild. Jag ösnkar dig ett Gott slut och Ett Gott Nytt År!
  kram Mona K

  SvaraRadera
 13. Hej goa Karin!

  Det verkar som att det varit lite jobbigt kring jul med din pappa och allt. Hoppas det ordnar sig för honom och den söta katten!

  Jag önskar dig hälsa och ENERGI och ett riktigt Gott nytt år! :-)

  Många kramar
  Beatrice

  SvaraRadera
 14. Karin! det nya året står för dörren med nya upplevelser.
  Och jag önskar dig ett fantastiskt energirikt år.
  Carina

  SvaraRadera
 15. Känner med dig och din trötthet.Men också frågan över om man orkar jobba.Hittade en vacker text som jag vill ge dig till det nya året och jag hoppas att 2010 kommer ge dig mycket gott....
  Sikta mot månen.
  Om du skulle missa så landar du bland stjärnorna...
  kram på dig/Mia

  SvaraRadera
 16. Hej Karin

  Hoppas alla mår bättre ;)

  Jag önskar dig och de dina ett
  Gott Nytt År 2010!
  med ett nyårskort:

  http://www.pbase.com/image/120708036

  Du får gärna lägga upp kortet om du vill;)

  Kram
  Marita Toftgård

  SvaraRadera
 17. Privat kommentar;)

  Tack för din inspirerande kommentar:)
  Jag önskar dig mycket extra energi nu..när du behöver det!

  Kram
  Marita

  SvaraRadera
 18. Hej, vad roligt att du vill vara med i utlottningen och att du hittade till min blogg så att jag hittade din. Hoppas på mycket gott för dig nu under detta nya år!
  Anna-Karin
  hemochting

  SvaraRadera
 19. Hej, vad kul att träffa dig och se din fina blogg, tack för att du vill delta i min utlottning

  SvaraRadera
 20. Allt gott till dig Karin.
  Jag önskar dig en fin fortsättning på det nya året.

  Varma kramar/Gunilla

  SvaraRadera

Tack för alla små rara ord och kommentarer här. Välkommen tillbaka!
/Kram Karin


Related Posts with Thumbnails
 
". html>