29 juni 2010

Mockarutor, Kärleksmums, Snoddas…ja kärt barn har många namn.

Det är väl konstigt att ibland kan man bara längta så kopiöst efter något, att man bara måste ha det. Så har det varit nu med några av mina favoritkakor. Den klassiska Mockarutan, även kallad Kärleksmums, ja t.o.m Snoddas, fast det namnet har jag aldrig hört i folkmun.Det står i “7 sorters kakor” men det är också bara där jag läst det namnet.

Jag tänkte vurma lite för denna vanliga, gamla, hederliga härliga kakan för det tycker jag den förtjänar. Det måste inte vara nya recept hela tiden. Nog har man många fina gamla recept som förtjänar att lyftas fram och lovordas lite.

Ett litet tips: Alla Ni som älskar choklad, ös i mycket mer kakao än vad de traditionella recepten säger, både avseende smet och glasyr, och ni får en läckert mörk och smaskigt god chokladkaka.(obs, I detta receptet är det redan påökat många gånger, så följ det) Vill du dessutom få dem lite höga, så dubbla satsen!(här är det också redan gjort) Glasyren kan du, om du har lust, med fördel smaksätta med ex mintessens, Bailey´s, Irish Cream Extrakt, apelsinskal/apelsinjuice mm.

Mockarutor20100627sign

Här är mitt recept såsom jag gör dem.

Mockarutor

300 gram äkta smör

4 ägg

6 dl socker

4 tsk vaniljsocker

1 dl siktad kakao

9 dl vetemjöl Special

4 tsk bakpulver

3 dl mellanmjölk

Glasyr

120 gram smör

1 msk instant kaffepulver

1/2 dl vatten

1/2 dl siktad kakao

3 tsk vaniljsocker

6-7 dl florsocker

Garnering

Kokosflingor

…………………………………

Smält smöret och låt det svalna.Vispa ägg och socker pösigt. Häll i smöret och mjölken i smeten och rör om. Tillsätt resterande torra ingredienser, men rör bara nätt så att det precis blandas. Häll smeten i en bakpappersklädd långpanna(gärna av non-wowen, så slipper du smörja och bröa), ca 30 x 40 cm. Grädda kakan i 175 graders värme, i nedre delen av ugnen, ca 25 min.

Till glasyren smälter du smöret och tillsäter de övriga ingredienserna och rör den till en jämn och slät massa. Bred glasyren över kakan, när den svalnat och strö kokos över. Skär den i bitar efter behag.

Lycka till med kakan!

lupinrosprästkragesignöverstr

/ Kram Karin!

6 kommentarer:

  1. SMARRIGA! skulle tro att lilla loppan snart kommer hem och då kommer de garanterat på bordet igen.

    Det där suget efter olika saker det känner jag igen! Har några dagar längtat efter nypotatis, stekt salt fläsk, sallad indränkt i kaffegrädde smaksatt med collmansenap ;-)

    Kram Ingela

    SvaraRadera
  2. Hej vännen.
    Men Gud va gott!!! detta recept sparar jag =) Tack snälla!!!
    Hoppas du mår bra & att du har det bra! Jag är ingen flitig bloggare el besökare just nu, men det betyder inte att jag inte tänker på dig. Jag har det lite kämpigt nu med sol & värme & det gör mig lite tillbakadragen & sen är det ju massa annat man ska & vill göra =))

    Tänker på dig & hoppas du mår bra!!!
    Varm kram & en underbar vecka önskar jag dig // Tina

    SvaraRadera
  3. Åh dessa kakor är ju bara för goda, ja nog har de många namn...i min lilla by har de blivit omdöpta till mösatörva, har ju mosse runt omkring här...

    Måste säga att jag har hamnat i en underbart härlig inspirerande blogg, och så härligt avkopplande av fågelsång och god musik.

    En sån gosekatt, fina bilder, ser ut som om han mår superbra, gosar sig och myser...härligt!!

    Hit tittar jag absolut gärna in igen, jag lägger mig därför som följare, hoppas det går bra.

    Ha en skön och go dag!
    Yvonne

    SvaraRadera
  4. hej vännen!
    Mums..läckert så det vattnas i munnen.
    Men, men...sötsaker får det bli bara till speciella tillfällen ;)
    Må gott!
    Kram /Bea

    SvaraRadera
  5. Hej goa Karin! Den kakan är en favorit här hemma.Igår fick jag order att baka kanelbullar,så sagt och gjort,kanelbullar blev det.;)Ha en riktigt skön dag vännen. Kram Ulrika

    SvaraRadera
  6. Chokladrutor kallar vi det och det är en favorit här med. Det går att ha i hackad mörk choklad oxå, inte alls dumt ska jag säga;-)

    Hoppas att du njuter av de fina soliga och varma dagarna!

    Kram,
    Regina

    Ps. Snöade in på din kamerautrustning, tänkte själv inom kort ta steget till digital systemkamera=)

    SvaraRadera

Tack för alla små rara ord och kommentarer här. Välkommen tillbaka!
/Kram Karin


Related Posts with Thumbnails
 
". html>