16 april 2010

Fröer och växthus

Hej på Er!

Jag lovade ju att visa vad jag köpte härom dagen. Det var både till trädgården och lite nya vårkläder till mig själv. I detta inlägget tänkte jag visa lite olika saker till trädgården. Vi har ju två uteplatser. Den ena med förmiddagssol och den andra med eftermiddagssol. Nu är det dags att göra vid dem och plantera lite så de inte ser så kala ut. Jag har ju min lilla vision om en “Mormorsträdgård” ,som skall få växa upp på uteplatsen med eftermiddagssol. Den ansvarar jag för. Den “Exotiska Trädgården” är min mans projekt och den är på uteplatsen med förmiddagssol.

vattnablommor

Nu har det uppstått ett problem som har med vår fastighet att göra. När lägenheten byggdes på 70-talet användes PCB för att täta fönsterfogar och altandörrar med. Enligt lag måste detta saneras i hela Sverige. Detta kan ha läckt ut till marken runt huset. Därför måste Helsingborgshem ta markprover för att se om fallet är så här och runt varje huskropp i bostadsområdet. Dalhem, där vi bor, är det största bostadsområdet i Helsingborg med över 1200 hushåll. Är marken förorenad måste uteplatserna grävas upp och den förorenade jorden avlägsnas.

giftospade

Vi la ny gräsmatta på hälften av framsidan.Resterande utrymme fick ha kvar stenplattorna, där vi dessutom skall ha ett stort matbord, grill mm. Nu är det bara att hoppas att de inte måste gräva upp vår nya gräsmatta för att sanera PCB.

Så fort de har fått in alla provsvar och vet alla detaljer kring saneringen sänder de ut ett utförligt informationsmaterial. Detta beräknas skickas ut i början på maj. Därför måste all plantering i rabatter och arbete på uteplatserna  VÄNTA tills detta är klart. Typiskt! Jag som så gärna ville plantera massor av blommor i år!!

 färggladablommorikrukor

Så vad gör jag/vi nu då?

Det blir till att införskaffa ett litet växthus, som inte är så dyrt. Där kan jag så lite sommarblommor, och förhoppningsvis plantera ut dessa i början på sommaren om proverna på jorden är okej. Annars får det bli i krukor  för blommor vill jag ha runt mig!!!  Perennerna får vänta i år om det inte går att plantera i jorden, men jag hoppas förstås på det bästa.

Växthus med PVC-plast

(På måndag ska jag ta bussen ut till Jula och köpa detta lilla mobila miniväxthus, 2 meter x 1,3 meter i Pvc-plast, kampanjpris 399 kr . ) Senare:Tyvärr var de slut och veckan efter hade de höjts till 595 kr, så då fick det vara.

image

Istället blev det detta lilla växthuset, inköpt på ÖoB för 379 kr. Inte så dumt det heller.

Vid sidan om växthuset skall vårt nyinköpta planteringsbord stå. Nu kan jag i sommar, plantera om mina växter och så fröer i torvkrukor utomhus och slipper smutsa ner hela diskbänken i köket. Jag kommer att måla det vitt så det passar med de övriga vita möblerna i trädgården. Köpte vit linoljefärg. Det finns inget härligare än att måla med sådan “gammal” genuin färg, och det doftar underbart!!

Planteringsbord

Inköpt på Jula, 379 kr. Hur praktiskt som helst!

Vi var en runda på Bauhaus också och köpte såjord, torvkrukor mm. Torvkrukor är bara så praktiska; ner med dem i en större kruka eller direkt på odlingsplatsen. Rötterna växer igenom, skyddas och den förmultnar naturligt. Naturligtvis så försjönk jag också djupt in bland alla härliga fröpåsar!!! Vi måste ha några med oss hem, sa jag till min man. Efter en låång stund, hade en hel högt åkt ner i vår kundvagn. Jag skulle kunna ha plockat till mig hur mkt som helst, men man skall ju ha plats för allt man sår också.

dahliorlinoljefärgotorvkrukor

Dahliorna till min mormorsträdgård går i rosa av olika slag, och till den exotiska trädgården valde min man olika röda varianter.

Nu skall Ni får se vilka olika frösorter vi köpte…

 Till mormorsträdgården -

Blommor i vitt, rosa, lila och blått. Svala och dämpade färger på skuggsidan.

Romantisk trädgård

Bilden är hämtad från en av mina favoritböcker “Trädgårdens praktfulla primadonnor och statister”, och beskriver där en “vansinnigt vacker “ trädgård.

luktärtBrödernaNelsons

Min absoluta Favoritsommarblomma! Doften är underbar och blommorna är som små fjärilar. Detta är sommar för mig! (Förkultivering i växthuset.)

 P4160542

Salvia doftar så gott och så är ju färgen underbar! (Förkultivering i  växthuset.)

image

Rosenskäran upptäckte jag förra året på Trädgårdsfesten på Sofiero.Skir och ljuvlig sommarblomma i olika varianter.

image

Linens blå färg är ljuvlig.Precis den färgen som jag eftersträvar att ha i mitt kök. En gång såg jag ett jättefält med utslagna linblommor.Jag blev så överväldigad att jag skrek “Stanna” i bilen jag åkte i, och fortsatte skrika av hänförelse.Tala om chockade vänner, fniss.

PionvallmoA

Denna sorten vallmo såg skojig ut tyckte jag.Söta rufsiga rosa bollar. Den måste jag bara prova att så.

image

Väldigt annorlunda blomma! Den ska vara intensiv i färgen med cerisa blommor och limefärgade blad som lyser fram.Blommorna är som mest utslagna vid lägre ljusintensitet, mulet och skymning.De slår ut på kvällen och blommar fram till förmiddagen därpå.Förgyller långa sommarnätter i stearinljusets sken alltså!! (Förkultivering i växthuset)

image

Denna ser riktigt söt ut. Kallas också för Fattigmansorkidé. Inte svårt att förstå, för de har de ljuvligaste orkideliknande blommor i blandade färger.

image

Dessa bulliga salladsärtor har jag underbara barndomsminnen av. I Danmark säljs de i halvkilosbackar färska, och när jag och brorsan var små fick vi ofta varsin sådan burk med ärtor att äta. De är lätta att öppna och ärtorna nästan rullar ut i händerna på en. Både min mormor och gammelmormor köpte sådana åt oss, och vi ÄLSKADE dem. Så dessa måste jag bara ha i min trädgård. Även ärtskidorna går att äta om man vill.

image

Ytterligare en sort av Rosenskära som jag vill ha i trädgården. De är i blandade rosa och vita nyanser. Även bladverket är så vackert tycker jag. Som dillkvistar runt de skira enkla blommorna.

image

Varje sommar tänker jag att jag borde ha sått gräslök. Då hade jag sluppit betala så dyrt för en liten tanig knippa gräslök vid midsommar. Det är så gott att kunna skörda dessa hela sommaren. Jag är matjesillälskare och äter gärna nypotatis med gräddfil och gräslök under heta sommardagar.

 (Förkultivering  i växthuset)

image

Att se ett rött smultron lysa en sommardag och plocka den och känna dess söta smak är också så mycket sommar för mig. I min barndoms somrar fanns det gott om vilda sådana som vi plockade på strå! (Förkultivering i växthuset)

image

Lupiner är en ståtlig blomma.Varje år plockar jag in stora buketter och sätter i en stor kruka på golvet.De lyser upp i dikeskanterna på långa dryga sommarresor…ja, det tyckte jag åtminstone som barn …men känslan för dem sitter kvar.

tecknadeblommor

…och till den Exotiska trädgården – Blommor i gult, orange, rött, svart och lime. Intensiva och mustiga färger på solsidan.

varmträdgård2

Här ser Ni en varm och mustig trädgård i gult, rött, lime, brunt/svart och lite vitt.Ungefär som vår exotiska trädgård i färgerna.(Bilden med röd stol är hämtad ur en bok som heter “Favoritväxterna”)

image

Denna måste jag ju bara prova. Tänk att göra en god sallad och pynta den med ätbara blommor. Så vackert sätt att servera en sallad.

image

Prydnadspumpor fastnade min man för. De är tacksamma att dekorera med till Halloween. Kan vara kul med en hörna med olikfärgade- och –formade små pumpor. (Förkultivering i växthuset)

image

Riktigt söta blommor med olikfärgade blomhuvuden med lysande gula och röda ringar i. Min man blev riktigt förtjust i dessa färgsprakande blommor med roliga mönster.

image

Likaså denna! Hur många gånger har jag inte sett dessa vid vägkanten och velat plocka dem just för att de är så maffigt stora! (Förkultivering i växthuset)

image

Vem vill inte ha en härlig solros i sin trädgård. Denna var riktigt annorlunda i färgen mot de vanliga gula så den måste provas. (Förkultivering i växthuset)

image

Detta är också en tacksam blomma som ger mycket färg på en gång och växer snabbt. Kan lätt fylla upp en vägg på kort tid.

image

Denna ser verkligen speciell ut med sitt originella utseende. Läser man på förpackningen så står det att blomsterbollarna är knappt 1 cm stora och när man vidrör dem, ger de ifrån sig en underbar doft av ananas och äpplen. (Förkultivering i växthuset)

arbetemedblommor

Ja, visst är detta något att börja med till våra uteplatser??? Perenner vill man ju naturligtvis ha som en bas men vi får som sagt se hur det blir med den saken denna sommar…Håller tummarna för att de inte måste gräva upp våra uteplatser och sanera.

Nu önskar jag Er alla en riktigt Trevlig helg!

påskliljorivattenkanna

I nästa inlägg vill jag bara visa några härliga vårkläder jag kom över och som jag skall ha på fest i helgen. Jag har hittat en ny Favoritaffär, men den får ni höra mer om en annan dag.

favoritaffären

Allt gott! / Kram Karin

8 kommentarer:

 1. Oj, så mycket frön du har köpt.
  I år blir det lugnare här.
  Ha en bra dag.

  SvaraRadera
 2. Oj,vad många fröer du har köpt,härligt.Jag ska också köpa lite nu i helgen tror jag,är jättesugen på att börja förså lite ute på våran inglasade altan,vårat växthus. ;)Hoppas att ni slipper gräva upp i eran trädgård.Jag såg att du hade köpt pionvallmo,den måste jag ha,har aldrig sett den förrut,kul.ha en riktigt skön helg goa vännen. Kram Ulrika

  SvaraRadera
 3. Hej Karin!
  Jag får hålla tummarna att ni slipper gräva upp eran trädgård.
  Planteringsbänken är ju perfekt, får kolla på Jula här om de har en sådan, bra pris på den.
  Såå mycke frön du köpt, kommer att bli fint med alla dessa växter hos dig.
  Önskar dig en härlig helg.
  Kram Britt

  SvaraRadera
 4. Hej vännen!
  Förts vill jag tacka från djupet av mitt hjärta för din hälsning till mig! Jag blev verkligen berörd & skulle så gärna vilja veta mer! Om du vill så får du gärna maila mig =)
  Du har gått igenom mycket förstod jag av din hälsning!!
  Sen vill jag bara säga WOW!!!
  Va mycket fint du bjuder på! Men va tråkigt med detta med ev sanering!! Så tråkigt nu när du planerat så mycket fint i rabatter!! Men ditt växthus kommer att skänka dig så stor glädje & man får ju göra det man kan i sådana situationer =)
  Önskar dig en underbar Helg vännen!
  Tack för att du klev in i mitt liv!!!
  Kram Tina

  SvaraRadera
 5. Hej vännen
  nu blev jag nyfiken över era rabatter mormorsrabatt lät spännande - finns ju så många blommor man minns från barndommen.
  Ska bli spännande att få se resultatet sedan, det blir säkert jätte vackert.

  allt gott till dig
  kram Catthie

  SvaraRadera
 6. Pionvallmo - måste genast ivägoch köpa, vad läcker den var!

  Hoppas, hoppas de inte behöver gräva just hos er!
  MB

  SvaraRadera
 7. Hej Karin!
  Så otäckt det låter med eventuell PCB-förgiftning av marken. Låt oss hoppas att det inte har gått så långt, utan att ni kan anlägga era respektive trädgårdar och njuta till fullo av både arbetet och resultatet under hela långa sommaren.

  Ser fram emot regelbundna trädgårdsrapporter på din blogg!

  Kram Outi

  SvaraRadera
 8. Hej Karin
  Mormorsblommor är de underbaraste..
  väcker varma goa minnen!
  Härligt blogg inlägg från dig,
  så inspirerande som vanligt;)


  Apropå något annat har jag länkat dig på min hemsida, då jag finner din blogg något utöver det vanliga!!

  Om jag får ge en liten inbjudan;)) till dig och dina läsare.

  Utställning:
  13 maj -20 juni
  Förtrollande Roslagen
  kryddat med Kenya!


  Konstfotografier av
  fotograf Marita Toftgård

  www.maritatoftgard.com

  Vernissage 13/5 kl 13.00

  Växplats Nybyn, Norrtälje

  mer information:

  www.vaxplatsnybyn.com


  Kram
  Marita

  SvaraRadera

Tack för alla små rara ord och kommentarer här. Välkommen tillbaka!
/Kram Karin


Related Posts with Thumbnails
 
". html>