17 februari 2010

Fåglar i äppelträdet…

De senaste dagarna har vi haft en hel flock med Bergfinkar i vårt äppleträd. När jag läste lite grand om dem, så fick jag reda på att de egentligen lever uppe i norra Sverige under sommaren, men på hösten flyttar de sig neråt. Ofta flyttar stora skaror av Bergfinkar ner till Skånes Bokskogar där de äter bokollen. I December överraskades de emellertid av vintervädret, bokollonen täcktes över av snö, och därför söker de sig nu till trädgårdarna.

Bergfink 001-4

 Bergfink 009

 De älskar solrosfrön, och fågeln är större än de vanligaste småfåglarna ca 14-17 cm. Bergfinken förväxlas ofta med Bofinken, men det främsta som skiljer dem åt är att Bergfinken har vit gump och bröst, och det oranga sitter bara som en liten haklapp nedanför halsen. Bofinken har ett helt rött bröst, och är blåaktig uppe på huvudet.Dessa färger dämpas emellertid under vintern, varför det är lätt att blanda ihop dessa två arter med varandra.

Bergfink 003-3P2150298a-crop

En annan snarlik fågel är även Grönfinken.Den har också det kraftiga näbben som Bergfinken och Bofinken, men är gulgrön på bröstet, och med strimmor av den färgen i fjäderdräkten.Bergfink 002-3

Bergfink 001

Den lilla Rödhaken har kommit på visit flera gånger och äter vid matbordet. Koltrastar är det också gott om och de hoppar gärna upp på matbordet också även om det då blir lite väl trångt för dem.De njuter också av solrosfröna, och russinen som jag lägger ut till dem.

Bergfink 002

Bergfink 004Bergfink 003

Ja, så har vi förstås både Talgoxen och Blåmesen som gärna kommer till matbordet också. En och annan Gråsparv, men bara enstaka exemplar. Men jag måste säga att jag har blivit betagen i Bergfinken. Kanske för att man inte brukar se den här så ofta. Vår norrländska söta gäst.

blåmes-1

565

talgoxe

Bergfink 007-1

Bergfink 008 

Bergfink 011

Bergfink 012-1

En sång jag kommer att tänka på nu är “Alla fåglar kommit ren…”, som man sjöng som liten.För att påminna Er lite, här är den:

1. Alla fåglar kommit re'n
Vårens glada gäster.
Vilken fröjd i solens sken
Vilka sångar fester!
Lärkan drillar högt i skyn
Våren är ju evigt ny.
Jordens högtid börjar gry
Sprider fröjd åt alla

2. Trast och fink och siskor små
Sjunger glatt ur snåren
Göken räknar i sin vrå
Dagarna och åren.
Skogen står så grön och ljus
Gungar lätt i sunna-ansus
Duvan i sitt gröna hus
Fröjdar sig åt våren

Ha en fin kväll! Nu skall jag iväg och fika på sta´n med en väninna!

Kram Karin

17 kommentarer:

 1. Jag kan bara hålla med dig, det är något speciellt med Bergfinken. Och visst är det extra kul att så många får se den i år. Och du har lyckats att få flera bra bilder på den lilla gynnaren.
  Nu blir jag lite avundsjuk på dina fina bilder på Rödhake, det är en fågel som jag inte har lyckats att fotografera ännu.

  Ha en bra dag

  SvaraRadera
 2. Vilket trevligt inlägg med informativ text och fina bilder!

  SvaraRadera
 3. Vad mycket söta fåglar du har tagit kort på. ;)Ha en skön Torsdagkväll vännen. Kramar Ulrika

  SvaraRadera
 4. Vad mycket fåglar du har hos dej.
  Ha en trevlig fikakväll

  SvaraRadera
 5. Hej där Karin
  som vanligt så tar du så vackra fotografier, rödhaken är så vacker..

  ha det gott
  kram Catthie

  SvaraRadera
 6. Underbart med fågelsången om solen skiner så sjunger de vårsången och är det mulet så går det lite mera i moll.
  Rödhaken är ju så söt....
  Ha det gott
  Annika

  SvaraRadera
 7. Underbara bilder på våra fåglar. Trevligt att läsa om dem också!
  Ha det så gott!
  Märta

  SvaraRadera
 8. Hej,,ja där är den ju den som jag hade här och inte visste vad det var för en hade aldrig sett den innan..Super fin..Fast rödhaken är en favvis så söt..Och koltrastens sång är det vackraste och mest fridfulla jag vet..Så egentligen har jag nog ingen favorit dom är vackra allihop..Vilka härliga bilder du tagit..Njutbart..Kram Susanne

  SvaraRadera
 9. Oj, vad du kan om fåglar. JAg vet bara vade dära trast dj... är för ena. Lilleman var dålig en kort stund under torsdag till fredag. Hoppas på att vi klarar oss för det är absolut det värsta jag vet att drabbas av. Vet inte om nått är på gång då magen är sur och det bubblar. Håll tummarna att jag klarar mig. Kram

  SvaraRadera
 10. For en herlig blogg du har!! Og takk for hyggelig kommentar! Det setter vi så stor pris på! Nydelige bilder du har lagt ut!! Grønnfinken så nesten eksotisk ut! Selv elsker jeg også å mate og stelle for småfulene!

  Ha en herlig kveld!

  Klem Johanna

  SvaraRadera
 11. Vackra bilder på fåglar, dom har og en kämpig tid hoppas att det vänder snart.......
  kram Mona k

  SvaraRadera
 12. Vad härligt att läsa din blogg. Är så fina ord till fina bilder. tycker om våra småfåglar. Synd att vi har mindre hos oss än vi brukar ha. Ha en riktigt fin fin dag/Gela

  SvaraRadera
 13. Hej Karin!
  Vilka fina fågelbilder du tagit. Den där bergfinken var en sötis. Bilderna på rödhaken är ljuvliga, så fin den är.
  Jag bara älskar småfåglar.
  Ha det gott.

  SvaraRadera
 14. Det är härligt med fåglarna och jag har lärt mig massor detta år. säker 20 st, kunde inte ens skilja mellan blåmes och talgoxe innan detta året började.

  Grönfiken så var det den hette den har jag också fotat och BERGfinken (passadnde eftersom jag heter berg) fick jag reda på via blogg i USA.

  Verkligen kul att träffa dig,
  MB

  SvaraRadera
 15. Här är lite fåglar jag lagt ut se i inlägg ovan och under också,

  http://mariaberg-halsband.blogspot.com/2010/02/97-gul.html

  /MB

  SvaraRadera
 16. Men du! Hur har du lyckats fånga alla så bra på bild, otroligt fina foton. Bättre än i min fågelbok, du har ju stenkoll på alla också. Där är jag lite svävande kan jag tala om. Du tar så fina foton, jag är imponerad.
  Ha en bra helg
  Goa kramen
  AnnaMaria

  SvaraRadera
 17. Vilka helt underbara fågelbilder. Rödhaken är nog min favorit. Ofta rätt orädd. Och tack för förklaringen till varför det är så mycket Bergfinkar i år. Ha en riktigt skön helg! Kram!

  SvaraRadera

Tack för alla små rara ord och kommentarer här. Välkommen tillbaka!
/Kram Karin


Related Posts with Thumbnails
 
". html>