6 september 2011

Garnfärgning med växter, samt batik.

För två veckor sedan hade vi workshop på min arbetsplats. Två dagar med garnfärgning med växter samt batik. Batik gjorde jag som barn  i skolan och scouterna men växtfärgning av garn har jag aldrig provat på innan. Det var därför extra skoj att få prova på detta! Nu efteråt skall vi ha en installation med det vi gjorde som både de andra på arbetsplatsen och allmänheten som kommer dit och handlar loppisgrejer, kan få ta del utav.

Jag fick i uppdrag att ta ansvar för växtfärgningsdelen med garnet, och en kille i mitt arbetsteam fick ansvar för batikdelen. Så här kommer foton på hur jag och han arrangerade det hela.

FönsterFramtid

Välkommen att kika in i växthuset!

VÄXTFÄRGNING

Växtfärgningen

Här har jag inrett med gamla saker och de växter och garner vi färgade. Sakerna användes vid färgningen även om vågen var av nyare modell.

GammalvågRödlök

Det är mycket noggrant med att väga det torra garnet innan man färgar det, så man vet hur mkt Alun resp växtdelar som går åt. Med Alunet betar man garnet, dvs preparerar det så att färgen skall fästa och bibehållas bättre.

Garnet längst till vänster; den främre ett nystan med bomullsgarn, och det bakre ett ullgarn, färgades med Polkagrisrandig rödbeta. Den vanliga rödbetan hade tagit slut hos oss (vi färgade med det vi själv sått och som finns på platsen)och därför fick inte garnet den röda färgen det annars skulle blivit. Polkagrisbetan(som är rödrandig inuti-jättevacker) gav endast en persikafärgad ton på garnet.

Olivbruntgarnopolkagrisbeta

Främst på bilden här, ser ni Polkagrisrödbetan. Det olivbruna ullgarnet bak i bilden är färgat med röd lök.

Gamlakärlogrytor

Det gula garnet till vänster är i ull och färgades med gul lök. Ullnystanet till höger (i grytan) i beige färg, har fått sin färg av vissna eklöv. Kokande vatten i kitteln behövdes hela tiden.

Färgatgarnstege

Här ser du dem igen. Gula garnet = färgat med gul lök. Beiga garnet = färgat med eklöv. Det persikafärgade garnet = Färgat med Polkagrisrödbeta.

Hinkarmvatten

Hinkvis med vatten går det i alla fall åt när man färgar garn.

Garninstallation

Om vi nu vänder oss till höger i bilden så kommer vi till batikdelen.

Vill du veta processen i hur vi färgade de olika garnerna, med de olika växterna, så klicka HÄR!

BATIK

Batiktröjor

Batikiolikafärger

Det blev många vackra tröjor och dukar i olika färger och mönster när vi arbetade med batik. Tröjan som hänger och är i ljungrosa gjorde jag Ler.

Flerbatiktröjor

Så kul det är att sitta och knyta med band, lägga in en knapp eller sten i plagget och se hur det blir efter färgbadet. Färgerna som användes här var färger speciellt avsedda för batik.

2avminatröjorbatik

Vackra brända toner i tegel, kanel och orange. Tröjan i mörk klarblå har jag gjort med hjälp av stenkulor jag la in i “knutorna”. Plagget bakom gjorde jag som ett skämt. Det är tröja och byxa ihop. Tänkte jag skulle skrämma min man med att ha det under sidenmorgonrocken vid lämpligt tillfälle, haha! LerDär har jag knutit delar av plagget och färgat dessa “knutor” med pipett i färgerna oliv och skärt (blev rött) och stänkt färg i guld på. Men det syns inte på denna bilden. Jag kanske lägger till en bild på den senare.

Batikdukar

Flera dukar och lakan i batik, och även något tyg med äppletryck. (Utskuret äpple med äppelmotiv)

Ja, det är vad som bjöds på idag. Framöver kommer ett inlägg från Trädgårdsfesten på Sofiero för en och en halv vecka sedan. Det är många bilder som ska redigeras och väljas ut, så det kunde inte komma in så fort tyvärr.

Orangeblomma

Ha en god fortsättning på veckan och var rädda om er!

Kram Karin

2 kommentarer:

  1. Tack for en trevlig hagevandring hos dig, dina fina foton gör blommorna rättvisa.
    Garnfärgning, så kul. Jag försökte med rödbetor ifjol och kom till samma resultat, hade väntat mig en lite mer röd färg. Garnerna ser fina ut, vissna ekløv hade jag inte tänkt på, tack för tipset.
    Ha det gott :)

    SvaraRadera

Tack för alla små rara ord och kommentarer här. Välkommen tillbaka!
/Kram Karin


Related Posts with Thumbnails
 
". html>