14 december 2010

Julmarknad på Fredriksdal. En stämningsfull upplevelse….!

Hej allesammans!

Idag tänkte jag att Ni ska få se ett bildspel från min rundtur på Fredriksdal förra söndagen, den 5 december. Det var Julmarknad där, och eftersom hela Fredriksdal går i en gammaldags genuin stämning med alla K-märkta byggnader, den vackra Herrgården, stallar, lador, djur, naturslingor, odlingar…ja en härligt vacker miljö, så blev det en riktigt stämningsfull och minnesvärd eftermiddag/kväll för mig!

Under bildspelet har jag skrivit en text som sammanfattar det Ni ser i bildspelet. Ni kan läsa det innan eller efter, så förklarar det bilderna lite grand.

Det var förra söndagen den 5:e advent som Julmarknaden var på Fredriksdal. Ja, den var förstås hela helgen men jag var där under söndagen. När jag närmade mig platsen möttes jag av lysande marschaller överallt, och utanför ingången stod vackra kärvar med snötyngda ax. Jag började gå mot den vackra gamla Herrgården i mitten av området. Det var så vackert med all snö, och lägligt nog, som om en fe svingat sitt spö, så började stora, bulliga och softa snöflingor falla ner från ovan.

miscellaneous_57

Jag bestämde mig för att börja med att gå in i Herrgården först och se installationen därinne. Installation av både konst och natur och växter. I entrén lyste en vacker julgransbelysning och fönstren immades av alla besökares utandningsluft. Även om man slås av häpnad och andas in, så måste man ju andas ut också, fniss!

decoration_20

Jag gick ut på gården igen och vid den stora ståtliga granen med sina enorma julgransprydnader stod några Julmarknadsvärdinnor - som under eftermiddagen gick runt och bjöd på pepparkakor- och såg glada ut. De såg så söta ut så de fick komma med på ett kort. Det fanns bodar därute där det såldes bl.a. tvål, lotter och olika livsmedel såsom julkorv mm.

blåkula

Mitt nästa besök var i en av de intilliggande byggnaderna där de hade fler blomsterinstallationer av ex hyacinter, narcisser, amaryllis, mossa, pärlhyacinter, kransar, rosor i zinkbaljor, änglavingar i granris och en mängd andra söta och fina juldekorationer och pynt. Nåt litet vitt emaljhjärta fick följa med mig hem.

decoration_19

Jag gick därefter vidare på området, ut genom den vackra grinden och bort till stallarna och ladorna. Djuren fick förstås ett besök av mig, men där var så mörkt därinne att det tyvärr var omöjligt att ta några bilder där. Men en kelsjuk häst och jag, ägnade varandra en god stund åt mys och kel!:-)Annars låg och stod får, getter, höns, kaniner, kor och bockar i sina bås och såg allmänt förnöjda ut. Tuggandes på färskt hö.

 animal_7

I ladan bredvid med ett så vackert fönster mot den gamla stenväggen, såldes det allehanda julspecialiteter och livsmedel.Det var smaksatt honung, korv, kött, olika sorters bröd, sylt, marmelader, must mm. I nästa dörröppning blev jag stoppad från att komma in, med beskedet att det endast var barn som fick lov att komma in där!! Men om man känner sig som ett barn då?Ja, det sa jag inte förstås utan fogade mig i reglerna men tittade längtansfullt in genom fönstret för att försöka se något, men nej, det var för mycket dagsljusblänk. Tomten skulle visst vara där inne och ta emot alla önskelistorna från barnen. Oj,oj, vilken upplevelse för dem!

1asantagfairy008

Jag gick vidare in i andra hus…Där bakades det bröd i stenugnar, såldes smycken i smedjan, osthandlare stod ute och sålde stora röda ostar, det var konsthantverk i bodar, gottis, keramik, ja allt möjligt.På handelsgatan stod dragspelsgubbar och sjöng glatt. På olika ställen var eldar tända som man kunde ställa sig invid för att värma sig en stund. I en dunge i en utav hagarna var det fortfarande några kor ute…Såg riktigt kallt ut för de stackarna! Runt omkring mig hade jag så många hus och byggnader med vacker arkitektur och med speciella konstruktioner och torn här, och vindsfönster där. Längst upp i ett av husen lyste en liten elljusstake, och utanför några hus stod översnöade cyklar. Någon var på besök där…

gif_misc_65

Överallt stod dörrar öppna eller hade skyltar som välkomnade besökarna in. Längs hela Handelsgatan med de fina gamla husen, gick det att gå in överallt, och alltid fanns det något att titta på och handla om man ville. Trasmattor, träsniderier, tovade saker, silversmycken, handstöpta ljus, glögg, gammeldags polkagrisklubbor, lapptäcken och kuddar, ullsockar och ullinnetofflor, barnkläder, julpynt, ja listan skulle kunna göras hur lång som helst!

miscellaneous_1

Utanför gnistrade granar med sin belysning på kvistar av snö. Folks andedräkter bildade små moln i luften, och vid bodarna lyste färglada kulörta lyktor. Det fick förstås bli ett besök in på “Flora Linnea” men bara för att ögonhandla.Vackert julpynt på en trollhasselgren kostade över 115 kr stycket. Inte för min plånbok det, men jag njöt, av glittret, blänket från gammeldags julkulor, doften av julblommor och mossa och allt det ljuvliga där! Det räcker långt det med.

rosakula

Längs stigarna sattes det hela tiden ut nya marschaller som tändes, och jag började följa en annan stig jag inte gått på förut…Där kom jag in i en förtjusande istappeinstallation. Tusentals av gnistrande konstgjorda istappar i girlanger över stigen, och ljud från väl dolda högtalare av istappar som dinglade mot varandra, lät som trianglar som man slog mot. Längs vägen var det kransar med band på pålar, små lusthus att kika in i och virkeshögar att gå igenom. T.o.m ett gäng med trasmattor på linor som hängde som en slags utevägg.

miscellaneous_34

I de små ingångarna av virke, kokade kittlar med grön brygd; häxkok kanske?, och det stod stora korgar av höstens skörd av frukt och grönsaker; kålhuvuden, potatis mm. Vid avskiljda eldar stod människor och grillade äpplen, och längre fram på stigen hade man tippat stora isblock; ja, de såg egentligen mer ut som gigantiska godissockerbitar, som belystes underifrån och gav en spännande effekt i mörkret. Tala om upplevelsevandring där alla sinnena fick vara med!

 animal_2

Till slut var jag tillbaka vid Herrgården där den stora stiliga granen nu lyste i kvällsmörkret och det var dags att knata ut från området och uppsöka närmsta busshållplats för att komma hem. Trötta ben men en mätt och lycklig själ. Fortfarande fanns på hemvägen dofterna kvar i mina näsborrar av  marschaller, glögg, tvålar, hö, korv och den varma utandningsluften från en kärvänlig häst. Adventsstämning, julstämning. Lite lycka och stämning i en decembermånad.

snow_globes_24

Tänk vad det kan tillföra vackra upplevelser och minnen som kan få betyda så mycket mer än vad som egentligen kan köpas för pengar i vårt konsumtionssamhälle. En stund av goda sinnesintryck mitt i all julstress. Dessutom satte det fart på min fantasi, så det var inte långt ifrån att jag satte mig med pennan i handen och skrev en julbarnbok….:-)

tree_60

Hoppas Ni har njutit av upplevelsen jag försökte förmedla i bild och text. Ha nu en riktigt god vecka! / Karin

snowflakes_8

11 kommentarer:

 1. Vilka underbara bilder från Frediksdal. Vi var där på fredagen och det var verkligen julstämmning. Jag hade inte tagit kameran med mig (hur dum får man vara)....men nu fick jag uppleva allt igen genom dina fina bilder. Ha en skön dag Karin. Kram!!

  SvaraRadera
 2. Härliga bilder,och du verkar att ha fått upplevt både det ena och det andra.;) Ha en mysig Tisdags kväll. Kram Ulrika

  SvaraRadera
 3. Härligt och väl skrivet med stämning och inlevelsefullt.
  Önskar dig min goda bloggvän en riktigt GOD JUL och önskan ett GOTT NYTT ÅR!
  Julkram /Bea

  SvaraRadera
 4. tassar in här hos dig Karin för att önska en riktigt God Jul, hoppas den blir riktigt skön och behaglig.

  Julkram från skåne/caja

  SvaraRadera
 5. Kikar bara in för att önska dig en riktigt härlig och fridfull jul!

  Många julkramar
  Beatrice

  SvaraRadera
 6. En riktigt GOD JUL och en fin julhelg önskar jag dig!! Ta det lugnt och bara njuuut!

  Varma julkramar,
  Regina

  SvaraRadera
 7. Kikar förbi för att önska dig en riktigt god jul/Gela

  SvaraRadera
 8. Varm kram från mig...Önskar dig en god fortsättning....

  SvaraRadera
 9. Karin,jag hoppas att nästa år blir ett toppen år för dig..Varma tankar i från Fare
  Önskar dig och din man ett fint slut på detta året och ett riktigt Gott Nytt år..Kram Susanne

  SvaraRadera
 10. Ett riktigt Gott Nytt År önskar jag dig.

  SvaraRadera
 11. ★˛˚˛*˛°★Gott nytt 2011★* 。*★* ˛.*.★/caja

  SvaraRadera

Tack för alla små rara ord och kommentarer här. Välkommen tillbaka!
/Kram Karin


Related Posts with Thumbnails
 
". html>