31 augusti 2010

Besök i Helsingör

Hej alla fina bloggvänner!

Vilken fin helg det har varit! Åtminstone här nere i Helsingborg.Söndagen bjöd visserligen på en hel del regn, men annars har solen lyst och strålat mot oss med sitt allra varmaste leende. Min man och jag har haft besök av mina svärföräldrar i helgen, och vi tog dem ena dagen med på en liten utflykt till Helsingör. Det var faktiskt ett helt år sedan vi själva varit över där trots att vi numera bor så nära, och bara har 20 min med båten över.Över sundet till Helsingör

Soldisigt över sundet

Kronborgs Slott fr båten

Kronborgs slott

Inloppet t Helsingörs färjeläge

Hamninloppet till Helsingör

BåtarihamnenH-ör

Vackra gamla båtar i Helsingörs hamn.

Helsingör är en liten idyllisk stad med mycket charm, gammal historik och fantastiska byggnader att kika på. När man går över gatan från färjeterminalen så går man gärna förbi torget med blomsterhandel.Där säljer dem nämligen de mest fantastiska blommor till jättelåga danska priser. Här får Ni se lite blomsterfägring därifrån, i form av Dahlior i alla möjliga kulörer och toner!! Det fanns massor av andra blommor också ex rosor, men dem får jag evt. visa en annan gång.En bukett dahlior köpte jag förstås med mig hem.

Blandade färger dahlior

Blandadedahlior

Blodröda dahlior

Ceriselila dahlior

Gyllenrosa dahlior

Klarröda dahlior

Lilatonade dahlior

Ljuslila dahlior

Mörkaoljusa dahlior

Orange dahlior

Purpurrosa toner

Rosalila dahlior

Rosalila dahlior2

Vita dahlior

Vitastora dahlior

Vitlila dahlior

 Gågatan

Huvudstråket tillika största gågatan inne i Helsingörs butikscentrum.

Möbelförsäljning även utomhus

En uppsjö av olika slags söta små butiker finns längs gågatan och sidogatorna. Här en butik som säljer utsökta vita inredningsmöbler och detaljer.

Äkta danskt kondisliv

Vid det gamla pittoreska caféet sitter många gäster ute och njuter av goda bakverk och gemenskap över en kopp kaffe.

I kondisfönstret

En blick in genom konditoriets fönster får det att vattnas i munnen på mig…

Söta butiksskyltar

Söta små butiksskyltar hänger från husfasaderna. Chokladmakeri,…Klud (= trasa)…mfl.

SlaktareJensen

Här är då Slakteributiken “Slaktare Jensen” med en förtydligande skylt ovanför där det står Kött och Fläsk och ett stort tjurhuvud emellan.

Kött i butiksfönstret

Fina nyslaktade köttbitar, ligger i fönstret och lockar kunder att komma in i köttbutiken.

Blomsterbutikvidgatan

Blomsterhandlare lockar också med vackra blommor och krukarrangemang.

Höstvioler

Violer eller små penséer nu??? Det måste vara någon höstsort…

Snöbär i kruka

Bakom dessa står krukor med snöbär. Kraftiga och vackra exemplar.

Prydnadspumpor

Söta prydnadspumpor ligger där in emellan och påminner mig om att hösten är på ingång, även i butiksutbudet.Trots att det egentligen “bara” är augusti fortfarande….

Höstväxter

Fler färgglada mustiga höstplantor…

Underliga växter

Och så mer från växtvärlden som jag inte alls förstår mig på vad det är för något? Någonting för utsmyckning tror jag, men från någon märklig växt eller rot eller träd.Ja, jag vet inte…

Vin-o kolonialhandel

Jag slås av hur många vin- och spritaffärer det finns där, överallt…säkert var 3:e, var 4:e affär säljer dessa varor.

Små smala gator

Centrumet med sina smala små gator och gränder är verkligen charmigt och stämningsfullt att strosa runt i. Det finns specialaffärer för nästan allting tror jag.

Hissanordning

Vi går förbi ett hus som har en märklig anordning hängande i luften från taknocken. Min svärfar förklarar att det är en slags lift som man kunde vrida och lyfta upp gods med för att få upp det till de övre våningarna på huset(eller handelshuset förr i världen).

Fågodset högst upp

Man ser att det är breda dubbla dörrar, där det har lyfts in handelsvaror igenom, en gång i tiden.

Övre delen av huset

Det är spännande att gå runt och kika uppåt och se gamla vackra husfasader, speciella utsmyckningar, gamla fönster och skeva golv och tak.Detta huset var högt, och jag fick endast med de tre översta våningarna i bild. Varför är det månne galler för visa av fönsterna eller är det bara ett gammaldags sätt för att åstadkomma spröjsar runt fönster???

Gammal byggnad

Här kan man tala om ojämnt golv respektive tak för dem som bor i detta gamla huset.Men så charmigt. “Piggar” sitter längst upp över fönsterna för att förhindra fåglarna att sätta sig där och skita ner.

Gulthus m teateransikte

På ett annat gammalt gult hus längre ner på gatan ser jag att det står Anno 1736. Riktigt gammalt alltså. Över årtalet sitter en dekor i form av ett ansikte. Liknar nästan ett teateransikte.

Tät stadsmiljö

Från gågatan skymtar jag den stora gamla kyrkan och färgglada små bostadslängor runtomkring.Här kan man väl tala om att de förr bodde i “kompakt living”.

Bissenogbassen

Små charmiga butiker med gamla fönster med vacker fönsterdekor och fasaddekor.De kunde verkligen bygga vackra hus förr i världen.Nu har vi inte råd att göra sådana tidsödande konsthantverk på byggnaderna längre tyvärr.

 Tantmedhögtalare

 Utanför en butik eller om det var en restaurang ser vi denna lilla gumma på sin kärra med grönsakskorgen vid sidan om. Så fort vi närmar oss figuren så börjar den tala. Efter ett tag hörs både fnitter och skratt och jag förstår att någon kopplat en mikrofon inifrån byggnaden, där någon står och låtsas härma en tant, och på så sätt både förvånar och driver med folket på gatan som stannar till där.

Småbutiker

Hade vi både haft mer tid och inte varit så trötta i fötterna så hade jag gärna kikat in i alla små gulliga butiker man gick förbi. Men det får bli vid annat tillfälle. Man hinner inte hur mycket som helst på en liten sightseeing.

 Genatillparalellgatan

 Nyfikenheten väcks hela tiden där jag går i den gamla staden. Här är det en ränna i marken. Kan den ha använts för att avleda smutsvatten eller dylikt förr i tiden, frågar jag mig…??? Väldigt spännande liten gata som går så där rakt genom husen till andra sidan. Längst bort i bilden ser ni hunden jag har foto på nedan här.

 Hundenigenvägsgränden

 Han ligger så tålmodigt bunden och väntar på sin ägare. Tittar på mig med så snälla ögon…

 Små gator o gränder

 Helsingör är en liten idyll, som återspeglar en forna svunnen tid. Vi gick bara några gator men det finns såå mycket mer att se och upptäcka där. Jag vill snart dit igen och gå runt mera….:-)

Ha nu en fin vecka så ses vi snart igen här på bloggen. Jag är ledsen att Ni inte hör så mycket personligt ifrån mig, men just nu är jag bara så trött och orkar varken läsa andras bloggar eller skriva kommentarer, men mina tankar går till Er var och en ska Ni veta! Tack för Era gulliga små kommentarer till mig. Dem uppmuntrar och gläder mig så mycket!

Stor kram! / Karin

3 kommentarer:

 1. Takk for omvisningen i Helsingør.

  Ha ein fin dag.

  SvaraRadera
 2. Vilken orgie av dahlior. Ljuvliga. Det skall jag ha något år här när jag känner att jag har tiden att ta hand om dem innan frosten.

  Jättevackra bilder och ja, det syns verkligen att du haft en trevlig helg.

  Det är rena våren hos dig, med fågelkvitter. Passar bra så här på morgonkvisten.

  Ha en fin dag Karin

  SvaraRadera
 3. Vilken underbar helg ni har haft. Så mycket fint det finns att titta på i Helsingör och massor av fint har du fångat med kameran. Vilka underbara färger på Dahlierna=)

  Ha det gott vännen!
  Kram,
  Regina

  Ps. Jag tycker mycket om Pandorasmyckena. Har några berlocker och en ring.

  SvaraRadera

Tack för alla små rara ord och kommentarer här. Välkommen tillbaka!
/Kram Karin


Related Posts with Thumbnails
 
". html>