30 november 2009

Oförglömligt möte och dikt ur en psalmbok

016
1:a advent var vi nere i en kyrka vi gärna går till och lyssnade på vackra advents- och julsånger. Det var en gymnasieskola i Klippan, inom sång-och musik, som var där på besök. 45 glada ungdomar, med fantastiska röster!
En del av killarna hade så starka och dynamiska röster, så jag nästan rös…en av dem sjöng en sång som Il Divo sjunger på sin julskiva, och det gick inte att höra skillnad. Vilken röst! Jag trodde först det var deras skiva i bakgrunden, men nej! Allt var äkta! Vilken upplevelse! Jag satt bara och njöt och blundade och sög i mig de ljuvliga sångerna.
005
Efteråt köpte vi lite adventsfika i caféet, och satt och pratade med folk, och precis när vi lämnade byggnaden och stod utanför kyrkportarna och diskuterade vad vi skulle äta till middag, så kom ett äldre par ut genom dörrarna bakom oss. Vi hälsade och småpratade lite. Hade sett dem som flyktigast i caféet efter konserten. De var någonstans mellan 70-75 år och var nyinflyttade till sta´n sedan 2 år tillbaka.
Plötsligt och oväntat frågar de om vi har lust att följa med dem hem på en bit mat. De hade mat så det skulle räcka till 4 och fick lust i morse att bjuda ett par med sig hem efter julkonserten, sa de. Överraskade och glada över denna spontana och härliga fråga tackade vi  förstås Ja!
korsandevägarKW
Plötsligt korsas våra vägar…
 
Det blev en oförglömlig eftermiddag! Vackert boende i en stor lägenhet på Tågaborg, där man t.o.m såg havet från ett utav fönsterna, spenderade vi några timmar denna 1:a advent, med detta goa varmhjärtade äldre par! Så roligt det var att lära känna nya personer, som hade varit med om så spännande saker i sitt liv och sina yrkeskarriärer, och som vi så naturligt kunde prata med. Vi åt en fantastiskt god söndagsmiddag, och hade det jättetrevligt! Inte spelade det någon roll att det var 30 år mellan oss. Vi kommer att ses igen!Tänk vad ett möte med en annan människa kan göra. Helt okända människor för oss, rätt mycket äldre än oss men så ungdomliga i sina sinnen. Delade en gemenskap och några timmar av våra liv, kring livets glädjeämnen och allvar.

001
Delad glädje är dubbel glädje, är det inte så?

Ibland undrar man vart man är på väg…ingenting är som förut…man känner inte igen sig i det man står i nu…undrar vart stigen går som jag vandrade på förut…?  De gamla vänner har man inte runt sig längre, man har flyttat och det är nya sammanhang man ska in i, nya saker som väntar, nya relationer, så småningom nytt jobb. Vad drömmer jag om nu, vart går min tro och förväntan nu?
påväglångtbortKW
Har jag några drömmar eller har de gått i idé eller kanske rent av stannat på en avlägsen plats. Vi är inte ensamma i vår egen lilla värld,även om vi många gånger kan känna det så. Det finns andra runt om oss. Vi kan få vara med om att dela en liten, liten del av våra liv tillsammans. Är inte det fantastiskt?
Det är då jag började nynna på en psalm…i Svenska Psalmboken, av Ylva Eggehorn. Det är många år sedan jag sjungit eller hört den men plötsligt var den där inom mig….Detta är texten:
upplystmolnKW
Var inte rädd. Det finns ett hemligt tecken, ett namn som skyddar dig nu när du går. Din ensamhet har stränder in mot ljuset. Var inte rädd. I sanden finns det spår.
DSC00047.JPGhollöselund

Han älskar dig, han väntar dig ikväll – en kväll när du förstår hans hemlöshet, och hur han längtar efter dina steg; från evighet har han stämt möte här.
hamnisolnedgångmölle
Var inte rädd. Det finns en mörklagd hamn, du ser den inte nu men färdas dit. En dag skall du bekänna högt hans namn, hans kärleks frid som ingenting begär.
Mobilbilder 033
Du är på väg. En dag blir natten vit. En dag och stjärnor växer ur hans famn. Var inte rädd. Det finns en mörklagd hamn, du ser den inte nu, men färdas dit.
VänskapKW
“Vänskap – någon som bryr sig om dig, och som du blir berörd utav. En fjäderlätt smekning i kärlek, och en puss på den tårade kinden!” Bildtext:Karin W
 
En sådan här psalm är så vacker i sitt språk. Man kan få tolka den in i sitt eget sammanhang och situation man befinner sig i just nu. Alla har vi säkert stunder av osäkerhet och undran över olika saker. Man behöver inte vara religiös för att läsa en psalm eller få lite tröst från vackra poetiska ord.
PB309535 
Jag satte mig en dag och bläddrade lite i en gammal psalmbok som stod i min bokhylla, och hittade de mest ljuvliga uttryck och beskrivningar i vissa psalmer. Det var likt en vacker diktbok. Så har du en gammal psalmbok hemma så rota gärna fram den och kika. Jag tror du kommer bli lika förvånad som jag blev, hur vackra ord och beskrivningar där finns. Och som kan få tala till mig och måla upp en vacker tavla för mig.
Mobilbilder 005

/ Karin

17 kommentarer:

 1. hej Karin
  vilka vackra ord till vackra bilder du bjuder på, man blir varm i själen verkligen.
  Visst är det härligt med nya möten dom har en slags mening även om vi inte anar det just då.
  allt gott till dig vännen
  kram/Catthie

  SvaraRadera
 2. Nämen å så härligt! Det är verkligen underbart med människor som så generöst bjuder in, och bjuder på sig själva. Världen skulle vara bättre om fler var sådana.

  Undbara bilder du visar!
  Hoppas du har haft en fin måndag!

  SvaraRadera
 3. Hej! Jag har läst och njutit och ryst av allt vackert du skriver. Vad trevligt att få följa med okända människor hem på middag. Det låter helt underbart. Det är säkert någon mening med att just ni fick följa med dem hem. Man vet inte vart det leder.
  Önskar dej en skön vecka.
  Kram Birgitta

  SvaraRadera
 4. ...sitter helt andaktsfull og leser, vad du klarar att förmedla, dina tanker och filsofier,..vilket möte, överraskande trevligt,..tack för allt du ger :)

  SvaraRadera
 5. Vad vackert du skriver! Härligt att möta nya vänner, inte vanligt idag med så spontana inbjudningar från okända.
  Glad att du påminner om Ylva Eggehorns underbara psalm - så tänkvärda ord.
  Själv ska jag på julkonsert ikväll och ser fram emot detta!

  SvaraRadera
 6. Kära Karin så underbart att du fick uppleva detta, ett tecken så gott som något. Känner att du är på god väg till DIG

  Psalmen var en dikt som kan läsas av alla, som ger så mycket. TACK att du gav den till oss.

  Att krypa in i din värld o fånga dina rader, dina tankar till livet som du delger oss, många kanske inte alltid kan ordlägga sig, men som har tanken bak fram hit o dit, känner en delaktighet till livet, genom dina ord.

  Allt gott till dig,inför dagen o framåt. Nu är vi inne i julmånaden,där vi kan mysla med än det ena o andra. Du är ju en mysseltjej. ADVENT är väntans högtid, så vacker med alla sina ljus, som sprider harmoni o värme. KRAMizzar runt om från MONA

  SvaraRadera
 7. Helt otrolig,vilken upplevelse.Det var bara meningen att ni två skulle få följa med paret hem,allt har en mening(tror jag iallafall). Hoppas att du får en härlig dag vännen. Kramar Ulrika

  SvaraRadera
 8. Men Karin, du är fantastisk, att beskriva din dag, dina tankar, ditt liv och känslor i ord och bild. Din ord berör och har ett djup som gör att man själv stannar upp en stund och låter dina varma tankar tränga in i själen på oss läsare.

  Vilken trevlig överraskning med paret som bjöd på lunch, underbart med såna människor!! Vad gör då åldersskillnaden, när hjärtat är fyllt av kärlek till andra medmänniskor!

  En varm kram till för dina fina ord! / Bea

  SvaraRadera
 9. Hej Karin,

  Roligt att du hälsade på.
  Härligt att läsa att du tyckte om min lilla butik.
  Men du, jag tror det har uppstått ett missförstånd.
  Det är jätte snällt av dig att länka till mig men jag har inte alls en tävling på gång.
  När jag klickade på din blogg såg jag att du redan också hade länkat.
  Bilden som du har lagt ut är från en tävling som jag hade för ett år sedan.
  Jag vet inte var du har hittat den.
  Kan du vara snäll och ta bort den länken för annars är det kanske fler som tror att jag har en tävling på gång och jag tycker det är synd att göra folk besviken.
  Fin dikt förresten.
  Jag kommer inom kort att hålla en likadant tävling tänkte jag så jag blev så förvånad när jag fick din önskelistan.
  Ha en skön dag.
  Kram Gerda

  SvaraRadera
 10. Hej Karin! Vad ditt inlägg berör i dag!! Helt fantastiskt att läsa att det fortfarande finns människor som bjuder hem på mat och öpnnar sitt hem för nya människor! Vackert du skriver i psalmen också! Ha det så gott och alla möten har en mening tror jag i alla fall! Stor kram Maria

  SvaraRadera
 11. Åhhh, TACK, TACK, alla mina goa vänner för era uppmuntrande och härliga hälsningar!Ni är bara såå underbara, vet ni om det?
  Jag blir alldeles rörd, och varm i hjärtat av era fina hälsningar.Så underbart att ni kunde få känna lite av det jag upplevde i söndags också, denna unika eftermiddag.Världen blir så mycket ljusare i mötet med sådana människor, och vänner som ni!Det är guldskimmer som strös ut!TACK!

  STORA KRAMEN till er var och en.Kommer snart och hälsar på, på era sidor. Är bara rätt trött just nu, så det får gå i snigelfart ett par dagar ;-)/ Karin

  SvaraRadera
 12. Visst kan man hitta många tankvärdiga ord. Vore bra att läsa mer då det kanske får en att hitta ett inre lugn. Just nu sitter jag rätt slut men måste göra det jag gillar mest. Blogga runt. KRam

  SvaraRadera
 13. Hej igen!

  Tänkte bara berätta att du vunnit i min utlottning. Grattis! Om du mailar mig din adress, fyrarumochkok@gmail.com, så skickar jag paketet denna vecka.

  Ha det fint!

  SvaraRadera
 14. Åh, så vackert skrivet Karin!
  Det är härligt att möta nya människor och känna att de känns rätt...
  Jag går ju i kyrkan då och då, sjunger med i två körer för tillfället, så troende kan jag nog påstå att jag är, även om jag inte alltid är så seriös.
  Min favorit ur Bibeln: "Herren är min Herde", som även finns som gospel spiritual: "The Lord is my shepherd,
  and I shall not be afraid...
  Sedan såg jag att du MINSANN hade vunnit ngt. Ett stort GRATTIS!
  Apropå tallrikshyllan i fulfuru, så får det nog förbli det. Saken är att jag allaredan har en äldre omålad kökssoffa, gammal omålad kökshylla(som kommer från mormor) och lite modernare omålad handdukshylla.Allt i fulfuru, och på bilden på tradera, såg det ut som om det var utskuren ornamentik på tallrikshyllan - den är retro, och det passar mig ypperligt. Nu skall jag bara ha tag på en passande knopplist, så att jag kan önska mig passande koppar i julklapp eller födelsedagspresent.
  Till helgen(läs söndag; på lördag skall kastratsopranerna ljuda i änglasången...hm)skall vi ev åka till julmarknaden på Fredriksdal.
  Du som säkert vet, är det ngt värt att åka till?
  Godnatt(min skatt)...skratt...
  hälsn
  AnnA

  SvaraRadera
 15. Hei hei, tusen takk for koselige ord i bloggen min, og veldig gøy at du ble med på Give Away hos meg :-) Lykke til!

  Du har en superfin blogg selv, og så mange vakre bilder du tar! Jeg er veldig glad i fotografering jeg også, men dine bilder er fantastisk vakre :-)

  Jeg ønsker deg en strålende dag!

  SvaraRadera
 16. Hei Karin, Du er den heldige vinner av års abo på VAkre Hjem og Interiør. Send meg din adresse så kommer magasinet til deg! klem Siv

  SvaraRadera
 17. Tror att det är första gången jag hittar till dig, måste bara få säga att du skriver så fint och jag blir så berörd.
  Visst är det underbart med människor som kan handla på det sättet. Åldersskillnaden är inget som betyder något när man kan dela ett samtal och en bit mat. Vi har mycket att ge varandra över åldersgränserna. Jag bor på landet och går ofta till kyrkan och jag ser hur vi kan umgås fast det skiljer många år emellan människor.
  Ylva Eggehorn texter är så vackra men behöver sjunka in för att jag ska förstå dem riktigt. Ja vår svenska psalmbok är en skatt fylld med vackra ord och meningar som vi får ta till oss.
  Tack för dina fina tankar hit ska jag försöka att återkomma till.
  Ha det så bra! Märta

  SvaraRadera

Tack för alla små rara ord och kommentarer här. Välkommen tillbaka!
/Kram Karin


Related Posts with Thumbnails
 
". html>