22 november 2009

Fototriss – “SKÖN” & Friheten vid havet!

Något som är både SKÖNT och fullt av SKÖNHET, är de storslagna strand- och havsvyerna i Nordsjälland, Danmark. Jag bara ÄLSKAR dem över allt annat! Barndomens sommarbesök vid dessa stränder lade frihetskänslan djupt ner i mitt inre. Jag lever upp när jag kommer dit! Jag inspireras, jag reflekterar, jag kommer till ro.

Mjuka, vita, lena sandstränder, böljande blå-grönt hav att leka i med sin mjuka räfflade sandbotten, spännande sandbanker överallt, och glass med tuggummikula i botten…40 år sedan, men lika verkligt som vore det igår. Fortfarande finns denna frihetslängtan och frihetskänsla inför havet och dess miljöer, inpräglat i hela min person. Har jag bara den platsen på jorden så är jag nöjd och lycklig.

DSC00009.JPGhollöselund

Att titta ut över ett hav vare sig det är morgon, middag eller kväll, överraskar och är mättat av skönhet i olika färger, nyanser och uttryck.

Spegelblankt eller böljande, ibland stormande och piskande. Skirt och disigt en tidig sommarmorgon med havsfåglarna skriande vid stranden och en stilla susande vind. Hittar en platt sten och kastar ‘smörgås’ med den…studsar några gånger över ytan innan den sjunker.

Varmt och inbjudande och vilsamt, att ta ett dopp en sommarhet dag. Drömma sig bort med tårna lekande i sanden och kroppen nergosad i en behaglig viloställning. Tång-och saltdoft i luften.Tankarna flyger iväg…långt i bakgrunden hörs skrattande barn, främmande språk, förväntansfulla röster… Boken som ligger beredd att bli läst, får vila den också.

Intensivt med små och stora lastfartyg och kryssningsfartyg som brummande och dovt seglar längs kusten. Små jollar, segelbåtar och motorbåtar med glada sommarklädda människor som vinkande susar förbi på vattnet. Glass som smälter och droppar ner på magen, doften av kaffe och kanelbullar. Klarhet och nya idéer. Lycka.

Stillsamt och vackert i solnedgångens svepande kvällsföreställning. Omslutande med ett varmt kvällsdopp i mörkret, där stillheten börjat lägga sig över stad och strand. Bara havets försiktiga kluckande hörs, och den ljumma kvällsvinden som sveper in mig likt en badrock, när jag kliver upp ur vattnet. Ro.

DSC00036.JPGhollöselund

Storslaget med sina vackra skiftande panoramaföreställningar i ljusaste pastell till varmaste brinnande kulörer. Skönhet!

Sanden tröstar och svalkar en het dag, och känns mjuk och trygg under fötterna när jag inte riktigt vet vad jag skall ta vägen. Slipade stenar som rullat in med vågorna, ligger som stora karameller på stranden, rasslar när jag går i dem, och känns varma och rofyllda mellan mina händer. Vinden som tjuter och rufsar i håret, och överröstar de tankar jag vissa dagar inte orkar med. Tröstar mig för en ny morgondag.

Böljor och kaskader av vatten som majestätiskt, våldsamt, dånande som i ett raseri, stormar in över bryggor och stenar, och visar sin makt och outgrundlighet. Ingen kan tämja vattnet! Vinden och havet är vänner och går tillsammans! Ställer upp för varandra.

DSC00367.JPGtisvildeleje

Detta……allt detta, är såå SKÖNT, och såå mättat av SKÖNHET!

/ Karin

Not: Bilderna är tagna i Tisvildeleje, sommaren 2007. Dessa är de första bilder jag tog i min nya hobby-Foto- och med min mobiltelefon. En dag vid havet, sittandes på lilla bänken ovan, med utsikt över Kattegatt, bara visste jag att jag skulle börja fotografera.Jag hade inte gjort det sedan barnsben, men ville gärna ha en hobby att gå upp i. Mobilen fick stå till tjänst till en början.

För fler SKÖNA bilder, klicka HÄR!

24 kommentarer:

 1. Hej Karin
  vilka rogivande bilder du visar,
  i din text kan man riktigt känna känslan att vara där, en stund på bänken med den underbara utsikten.
  Förstår din känsla över denna underbara plats..allt gott till dig.
  kramar Catthie

  SvaraRadera
 2. Vilka fina bilder. Vi har varit en sommar till Danmark också. Västerhavet och Skagen. Helt fantastiska platser och otroliga stränder.

  En plats som jag gärna återvänder till.

  Ha det gott
  Gunilla

  SvaraRadera
 3. Du har hittat det sköna, du.
  Tror också att SKÖN på danska är lite mer allmofattande än på svenska(hittade inte dansk ö på tangentern).
  Får jag välja, så blir det tvåan.

  SvaraRadera
 4. Inte bara är du en mäster bak linsen, du har också ordet i din makt :) Härligt inlägg!
  (Krøllebølle, det är min barndoms danmarksglass..)

  SvaraRadera
 5. Vilka härliga tankar och bilder. Själv skulle jag vilja åka bort vila upp mig och bara vara, för allt snurrar så fort och jag når inte handbromsen. Kram

  SvaraRadera
 6. Vacker text till vackra bilder. Skön triss.

  SvaraRadera
 7. Hej!

  Sköna bilder du tar, jag gillar dem skarpt! Du skall veta att jag läser din blogg ofta men är tyvärr superdålig urkass på att kommentera, det hinns aldrig riktigt med..

  Jag kan inte låta bli att fundera på var i Helsingborg du bor, jag har bott där 25 år av mitt liv förstår du.. Malmögatan mestadels, innan jag flyttade till en lägenhet på söders höjder. Well, världen är bra liten ibland!

  Ha det bra!

  Hälsningar,
  Maria

  SvaraRadera
 8. Underbara barndomsminnen som sträcker sig ända till mig. Tack Karin!

  SvaraRadera
 9. Hur skulle jeg kunna motta en best blog award utan att sända den till dig! Du har en sån härlig blogg, att den har du verkligen förtjänat :)

  SvaraRadera
 10. Vilka bilder du tagit på hav och sand! Jag blir alldeles lycklig av att titta på dem och drömmer mig bort och längtar till sol och bad :)
  ...och Tack för ditt vänliga välkomnande till din blogg :)
  Tjing
  Monica

  SvaraRadera
 11. Fantastiska ord till dina vackra bilder. Skönheten en viktig ingrediens i vårt liv.
  ha en skön kväll.

  SvaraRadera
 12. Du har fångat kärleken till havet på ett mycket fint sätt i ord och bild!

  SvaraRadera
 13. MAGIC photos
  ..
  I can feel the sand between my tores..
  and feel the special atmosphere
  on the Danish beaches

  The light is really special there..
  I agree with you

  Marita

  SvaraRadera
 14. Kärleken till havet och dess skiftningar är enorma, man kan njuta, älska, beundra, fascineras och räds när stormarna kommer överraskande, men kraften, stillheten och den djupa känsla som ligger i havets enorma drivkraft kan lugna varje orolig själ. Vem kan motstå en dag vid havet när vågorna kluckar taktfast mot strandkanten så rogivande - det är frihet!
  Tack för en otroligt fint inlägg!
  Kram / Bea

  SvaraRadera
 15. Hej Karin! Tack för din kommentar hos mig. Vad glad jag blir att du gillar min blogg. Självklart får du länka till mig. Jag har bara bloggat ett par månader och har ännu inte lärt mig göra egen design. Din blogg är mycket vacker! En rubrik om utbrändhet fångade mitt öga. Jag blev sjukpensionär p g a utbrändhet för 6 år sedan. Det är sannerligen ingen dans på rosor, men jag är ändå tacksam för att jag fått tillfälle att lära mig så mycket om mig själv. Jag har så här långt inte valt att skriva så mycket i min blogg, utan det är fotografering och deltagande i olika fotoutmaningar som jag ägnar mig åt just nu.

  SvaraRadera
 16. Hej
  och tack Karin för den awarden, det värmer lika gott när du skriver hos mig...måste säga ännu en gång att dina foton värkligen berör den med stenarna är ju så vacker.
  allt gott önskar jag dig..kramar Catthie

  SvaraRadera
 17. Jo visst är jag trött, märks det så tydligt. JAg hoppas på lugn och ro och en resa till värmen, ååå. Fast det får nog bli nästa år. Hoppas på att det blir mitt år.Det finns så mycket jag vill göra men tid räcker liksom inte till eller så prioriterar jag fel. KRam

  SvaraRadera
 18. Jag älskar också standen - både se och känn ahvets brus är underbart. Tyvärr tar jag mig inte ditt (8 km) under vintern och i smras var vi inte hemma så mycket MEN igår satte jag upp en tavla på två små nakan barn som springer från kamerna så man ser deas små nakan rumpor och vattenet som plaskar runt dem - skönt är havet.

  Du gjorde mig verkligen glad med din kommentar igår där du uppriktigt frågade hur det var, just går var jag lite nere - jag har inte riktig förstått mig på bloggvärlden och ibland blir jag lite ledsen eller besviken men oftas väldigt glad.
  Det är lurigt det här hur man få besökare till sin blogg, vad jag eller för den delen andra vågar/hinner/kan skriva i kommentarena. Men idag är en annan dag och jag mår bättre.

  Du kan ju egetligen var med på mitt Tema pyssel idag, du har ju redan pysslat!!! Ingefära mufinsen, ingefära kommer ju från en trädgård (bever ju inte var din) och det är du som gjord det!
  Det finns kankse annt du bakat?

  Kram och tack igen,
  Maria Berg

  SvaraRadera
 19. Vilket underbart vackert inlägg! :-) Du skriver så levande så det känns som om man sitter där vid havet...

  ... jag älskar också havet, både det lugna glittrande junihavet, men också det mörka rasande oktoberhavet. Det är underbart att sitta i sanden och höra hur vågorna kluckar mot strand, eller SLÅR mot klipporna... det är som en symfoni av Beethoven!

  Kramar
  Beatrice

  SvaraRadera
 20. Hei Karin!
  Takk for vakre ord og nydelige bilder:
  Bloggen din er VAKKER:-)
  Tusen takk for at du vil delta på min giveaway:-)
  Tenkte jeg skulle si til deg at linkene dine virker ikke..?
  Ha en koselig dag, kommer garantert tilbake hit:-)
  Klem Hege.

  SvaraRadera
 21. Hei!
  For en nydelig blogg du har!
  Masse flotte bilder og søte pusekatter!
  Her kommer jeg tilbake!
  Veldig hyggelig at du vil være med på trekning hos meg, lykke til;)
  Klem

  SvaraRadera
 22. Kul att du tittade in hos mig och tävlade - och tack för att du länkar!En sån fin blogg du har, fastnade här och bara njöt en lång stund. Många vackra foton och fina kissar, det gillar jag :) På återseende, kram!

  SvaraRadera
 23. Verkligen sköna bilder! Sista bilden ser nästan ut att vara tagen under vatten!

  Kram

  SvaraRadera
 24. Very beautiful bench on the edge of a hill. I think the view is beautiful water! Nice photography!

  SvaraRadera

Tack för alla små rara ord och kommentarer här. Välkommen tillbaka!
/Kram Karin


Related Posts with Thumbnails
 
". html>