25 september 2009

Blooming Friday - rosa blommor

myspace layouts images

Hade velat ta kort ute, på lite blommor jag sett, men nu är det totalt stopp i alla "fotoinstanser" hos mig. Alla minneskort till kameran, minnet i mobilen - ja, allt är fullt och jag kan inte göra plats annat än om jag kan bränna en del av fotona där till CD. Men... datorn är bångstyrig och vill inte ta emot dem. Har försökt dela upp dem i små portioner, men nej....får lust att slänga ut schabraket genom fönstret när den krånglar så. Vi håller på att spara till ny dator men behoven är många. Jag borde ha bränt av bilderna tidigare förstås, men har skjutit upp det tråkiga jobbet till hösten, när man ändå inte kan fota så mycket. Korkat....ja, sent ska syndaren vakna..., :-)fniss. Efter mycken möda fick jag dock in två små bilder från mobilen i datorn, så dessa får vara med på Blooming Friday bland rosorna idag.... Nog med sorgligheter nu...


Som små radarantenner sträcker sig blommorna mot solljuset...

Jag tog en liten paus för en stund sedan ute i köket, och satt och tittade lite förstrött på min nyinköpta cyklamen. Färgen är verkligen uppiggande. Sen såg jag en liten nyckelpiga, en av många som jag haft inneboende här under sommaren, och denna lilla bor fortfarande kvar. Ibland trivs han bäst i gardinen, på väggen eller på matbordet, men sen händer det ju att han är där han ska vara, enligt mig i alla fall; på blommorna och helst ute, men nu är han inne i alla fall. Där han satt fick jag idéen om att krypa in lite i blomman och se det från hans lilla perspektiv-inte så lätt minsann, men fantasin flög iväg...


Nyckelpigeperspektiv
"Ska jag mån tro ge mig bort till det upplysta och vackra där borta....det är ju en bit att gå
och det var så skönt att sitta här på bladet och titta. Kanske är det inte en blomma utan
ett vindkraftverk, eller en godisbutik?Hmmm, undrar om de har öppet?...jag måste nog dit och
kika lite...nu blev jag ju så nyfiken...."
myspace layouts images
Ja, nog hade det varit roligt att få vara nyckelpiga för en dag och se
omgivningen ur ett annat perspektiv. Undrar hur mycket man skulle ändrat efteråt, kanske inget...men det blev en liten 'Alice i underlandet-känsla' jag fick....Så kan både fantasin och tankarna skena iväg på en liten förmiddagspaus.
myspace layouts

Igår fick jag erbjudande från Odla.nu om att köpa rosor! Jaaaah!!! Jag vill...men än så länge ligger det nog på önskestadiet, får se om det blir lite pengar över denna månaden... Att önska och drömma är ju fritt och här delar jag med mig av de rosor jag skulle vara intresserad av att ha i min mormorsträdgård och som var intressanta i erbjudandet.  Titta och njut!

Bilderna och texten till rosorna är från Odla.nu nyhetsbrev 20090924. Kursiverad stil är mina egna små inlägg.


Duschesse Du Montebello

Praktfull ros med medelstora, tätt fyllda ljusrosa blommor med ett litet, gulgrönt öga. Blommar rikligt och börjar tidigt på säsongen. Bladverket är ljust grågrönt. Angenäm, söt doft som påminner om krusbär och smultron. Blir ca. 150 cm hög och 120
cm bred. Härdig till zon 5-6. En gammal sort från Laffay, känd före 1826. Den är uppkallad efter hustrun till en av Napoleon's generaler. Pris 89 kr.

-Denna tycker jag ser ut som en klassisk gammaldags ros, tät och härlig men ändå öppen så man kan se in i den. Här är det väl eg höjden som kan vara aningens för låg, då jag vill ha rosorna som insynsskydd. Men den är såå vacker!!! och färgen... jag smälter alldeles...:-)'


John Davis

Buskros som får stora klasar av rosa blommor med gräddgula kronbladsbaser. De fyllda blommorna har en stark och kryddig doft.Växtsättet är kraftigt, bladen är tåliga och och den blommar hela vägen nerifrån och upp längs de talrika, långa skotten. Frisk och lättodlad, kräver inte så mycket skötsel under normala omständigheter. Blir ca. 250 cm hög och 200 cm bred. Härdig till zon 7. Kommer från Kanada, 1968. Pris 89 kr.

-Hmm, okänslig för regn är ju ett stort plus och den blir hög. Dessutom ger den en kraftigare rosa färg. Jag märker tendenser till att min rabatt i de planer jag har blir väldigt soft...,på gränsen till blek. 
Lite färg som sticker ut skadar inte för kontrastens skull.Maiden´s Blush

Mycket omtyckt historisk ros med utsökta, krämfärgade blomknoppar som öppnar sig till ljuvligt ljusrosa blommor. En härdig, lättodlad, buskros som även kan användas som klätterros. Blir ca. 180 cm hög och 150 cm bred. Härdig till zon 6-7. Är av okänt ursprung, känd före 1754. Namnet betyder jungfrurodnad. Pris: 89 kr

-En gammaldags ros tydligen, men det står ingenting om doften. Om den doftar överhuvudtaget...? Någon som vet? Höjden är ju bra. Den har också den där friska rosa färgtonen jag gillar så mycket.

New Dawn

En silvrigt vitrosa ljuvlighet som blommar länge. En klätterros ur wichuriana-gruppen som är mycket lättodlad och bra. Den är härdig, blommar först rikligt i juni-juli och sedan länge med enstaka blommor. Kraftigt upprätt växtsätt med långa bågböjda grenar. Doftar svagt av citrus. En favorit! Den brukar också vara frisk. Blir upp till 5 m hög. Härdig till zon 5-6. Kommer från Somerset Rose Nursery, 1930. Pris 59 kr.

Tyvärr blir bilderna så här små när man kopierar dem, då alla dessa
rosbilderna på New Dawn är klistrade som en bild. Synd, men jag hoppas ni får något utav bilderna ändå.
-Här har jag nog rosen som skulle passa till rosenportalen (ingången till trädgården från gatan sett) jag vill göra. Den passar ju verkligen till det, det ser man på nedersta bilden. Många små blommor blir det och lättodlad inte minst - så skönt!
Stanwell Perpetual

Bedårande vacker gammaldags buskros, pimpinellros. Blommar rikligt och kontinuerligt med fyllda, välvda, krämfärgade till blekrosa blommor. Doftar av persika och geranium. Blir ca. 180 cm hög och 180 cm bred. Härdig till zon 6-7. Kommer från engelska Lee, 1838. Är uppkallad efter byn Stanwell i England. Pris: 89 kr.

-Jättesöt denna också, och den verkar blomma länge. Höjden är bra. Doften verkar frisk, kanske lite söt? Är inte helt säker på vad Geranium är...?
Bara den doftar så är jag nöjd, men jag är ju så nyfiken av mig...:-)

-Visst är de vackra...nu får jag klura...det fanns fler rosor i andra färger och fler sorter även i rosa, men jag är i första hand ute efter rosor som blir höga och som kan växa upp som insynsskydd. Har du tittat på mina bilder från tomten så förstår du varför :-)Jag inte vet så mycket om rosor men tycker mig ändå läsa av beskrivningarna att höjd och bredd avser en planta. Stämmer det? Det verkar så otroligt att en planta kan breda ut sig så mycket. Fast hur lång tid räknar man med att det tar innan de vuxit till sig så mycket?

Ja, jag har lite frågor..den som vill och kan får gärna ge svar eller tips. Vad tyckte du/ni om rosorna här??

(Om det är någon som känner till dessa rosorna eller kanske rent utav själv har någon av dessa, så berätta gärna lite om den, hur den vuxit hos dig etc. Kan vara kul att höra...:-))
myspace layouts images
Riktigt trevlig helg önskar jag dig nu!

11 kommentarer:

 1. Hej min vän! nej jag kan ingenting om rosor men jag skulle gärna vilja ha här gärna kläng...Nu önskar jag dig en fortsatt härlig höstdag..Kram Susanne

  SvaraRadera
 2. Hos mig växer alla utom Duschesse. Och de växer vackert och är tåliga och friska. Så go for it! Och ha det riktigt skönt med dina drömmar.

  SvaraRadera
 3. New Dawn är min favorit bland klätterrosorna och Stanwell Perpetual köpte jag från Odla från några år sedan. Det har jag inte ångrat.

  SvaraRadera
 4. Jag har dåligt med rosor så jag kan inget berätta.
  Gillar nyckelpigeperspektivet...
  Ha en skön helg
  Annika

  SvaraRadera
 5. Kan tyvärr inte hjälpa dig med dina undringar om rosorna.Men visst är dom vackra.Gillar rosa blommor ja. ;)Roligt nyckelpige perspektiv. :)Ha en skön helg vännen. Kramar Ulrika

  SvaraRadera
 6. Pengar skulle man ha i överflöd :-) Jag tycker du hittar så många fina bilder, gillar rosor jättemycket! Kul med nyckelpigeperspektiv! Kram på dig, Eva.

  SvaraRadera
 7. Hej Karin så trevligt du skrev om lilla nyckelpigan,du är duktig på att ordlägga dig o din tankegång är så härlig. Har du inte tänkt på att du kanske skulle skriva barnböcker. Ja rosor är bara så underbart, känner inte till något, men hade en helt underbar gul på min balkong ett par år. Säger bara lycka till, en trädgård tar tid att bygga upp,hur stor eller liten den är. Så planeringen runt är ett äventyr, litet då o då ALLLLLT gott önskas till ER denna helg med en KRAM från Götet o mig MONA

  SvaraRadera
 8. Vackra rosor från Odla. De brukar ha bra grejor och är dessutom bra om man behöver reklamera, så kör du på. Jag har bara New Dawn av dessa, men den är toppen. Har blommat rejält redan andra året.
  Naturligtvis kommer jag att blogga om de engelska trädgårdarna. Kanske inte medan jag är där - vet inte om jag kan koppla upp mig - men definitivt när jag kommer hem.
  Ha det bra nu
  /Helen

  SvaraRadera
 9. Det är nog allt en godisbutik så jag skyndar också ditt tillsammans med nyckelpiggan och så köper jag en New Down på vägen, MB

  SvaraRadera
 10. Blå blomman får vi fota nästa år, MB

  SvaraRadera
 11. Hej!

  Så oerhört vacker och romantisk sida! Maidens blush!!! Underbar! Doftar jättemycket och som en ros ska! Jag har haft en sådan där vi bodde förut. Har tyvärr ingen nu men såg detta på Odla och blev sugen att köpa. Den blommar iof kort tid men är man hemma i juli så är det värt allt!
  Kram Maud

  SvaraRadera

Tack för alla små rara ord och kommentarer här. Välkommen tillbaka!
/Kram Karin


Related Posts with Thumbnails
 
". html>