8 juni 2010

Ridåer och Verklighet…mina reflektioner runt en installation.

Hej alla härliga bloggläsare! Välkomna till min sida!

Idag tänkte jag att Ni skulle få följa med mig på en liten “söt” och färgglad installation på Sofiero. När jag var där förra veckan och fotade Rhodondendronblommor, så kom jag plötsligt till ett hus med en gavel; ja en dörr på gaveln, som påkallade min uppmärksamhet. Kika här:

 InstallationHjärtanSofiero1gavelred

Jag undrar förstås genast vad detta är för något? Vilka färgglada gardiner! Eller? Nyfikenheten tar överhanden…Jag tassar in på området och kommer till denna öppna dörren…

InstallationHjärtanSofiero9ingångred

Plötsligt inser jag att jag varit här förut. Under Trädgårdsfesten i fjol. Då var här en installation med bla en gigantisk portal gjord av bruna plastkrukor. Aha, tänker jag nu…Låt mig se vad som visas här nu! Så kliver jag in…

 InstallationHjärtanSofiero2tygfyrkantred

Till vänster i rummet hänger denna fyrkant i någon slags plast tror jag. Hjärtan på längden och på tvären. Coolt! Så blir jag varse om den stilla och ljuvliga musiken som fyller hela rummet och får mig att slappna av.

InstallationHjärtanSofiero3Skymtarred

Till höger om fyrkanten med hjärtan skymtar jag ett färgglatt fönster i en skrubb eller ett rum. Jag stannar upp och njuter av att se den lilla skymten…Alla väggar, tak, utrymmen är för övrigt vita så detta lyser som en dyrbar skatt…lockande…glatt…hemlighetsfullt. Naturligtvis borde jag gå bort till “skrubben” och kika vad mer som finns där, men jag känner lite nyfiket och försiktigt undrande; Vad är detta?

TextinstallationHjärtanSofiero

Jag ser en skylt precis innanför dörren och tassar bort där…och läser dessa raderna…Ahhaa!

InstallationHjärtanSofiero4dörrrred

Mina ögon dras åter till vänster… Hela rummet är fyllt av dessa hjärtan och blommor, var jag än tittar. På reflekterande material, glas, plast, metall mm.Från tak till golv.Lodrätt och vågrätt. Ljus strömmar in genom dessa hjärtan borta vid en dörr… Så vackert att mötas av denna varma, omtänksamma och kärleksfulla dekoration vid en dörr. All osäkerhet om vad som döljer sig bakom, bara försvinner och ersätts av tillit, värme och inbjudande glädje.

InstallationHjärtanSofiero5fönsterred

Ett av fönsterna på samma sida som ingången lyser harmoniskt och lugnt. Åhhh…grön färg…mmmhh, jag slappnar av ännu mer. Sinnet slutar snurra av alla intryck och blir lugnare och jag skymtar ett gammalt, kraftigt och vackert träd med en fårad stam genom fönstret. Stabilt, lugnt, allt under kontroll. Jag förankrar mig och svävar inte iväg på fantasins kreativa moln just nu. Jag börjar smälta det hela…

InstallationHjärtanSofiero6reflexerred

Från andra gaveln målas färgglada solreflexer upp på tegelgolvet, genom stora fönster, och liksom förstoras ytterligare på det höga draperi som hänger ner vid sidan av från tak till golv. Ljust, livfullt, sprudlande dansar livet med sina återspeglingar framför mig med sina härliga uttryck!Mmmhh, vad jag trivs här!

InstallationHjärtanSofiero7Rhodondendronred

Plötsligt ser jag något som verkligen symboliserar livet och som är så levande; en Rhodondendronblomma i en liten vas. Den smälter in, men är samtidigt så liten, och sätter likväl ett markant uttryck till rummet. Livet, verkligheten förkroppsligad…Jag styr stegen dit och sätter näsan till blomman och njuter. Det är som om hela blomman också vibrerar av samstämmigt liv, glädje och tacksamhet över var den står.

P6061206sommarbukettred

Jag tänker; att så är livet. Jag som människa ser många olika ridåer, ibland sekvenser av dem, ibland mäktiga och stora. Jag förundras och märker hur liten jag är. Undrar; Vem har skapat allt runt mig som jag njuter av? Jag ser det skapade men inte Skaparen själv, men anar och förstår att Han verkligen finns där, och detta är ett uttryck för den Han är.

InstallationHjärtanSofiero8utsiktred

Jag går fram till ett av fönsterna. Först ser jag bara hjärtan, men fokuserar jag blicken lite bortom allt detta, så ser jag grönt gräs, glittrande hav, nyutslagna träd och vindens rörelser genom trädgrenarna. Ja, till och med Danmark längst ut. Jag inser att jag är så mycket mer än bara en skuggbild eller en ridå. Jag är levande material precis som blomman, sprungen ur livet bortom hjärtanen. Mitt ursprung, min identitet. Ridåerna målar en ram längs livets ursprung och dess Mästare.

InstallationHjärtanSofiero10fönsdörrred

Sugen på att upptäcka mer, går jag ut i det verkliga livet…jag fortsätter söka, men har samtidigt redan funnit Livets Kärna runt vilken hela livet, och jag själv som en del av det, lever, utvecklas, får sitt liv. Det är spännande att söka, och så tryggt att finna. Likt Vågrörelser som slår in mot strand och går ut igen. Söka-finna, osäkerhet-trygghet, ridåer-verklighet, otydlighet-klarhet, frågor- lugn trots allt, en del utav-helheten, skapad utav-Skaparen.

Not. Reflektion utifrån Rom.1:20.

Fånga dagen – Njut av Livet!

Kram Karin

6 kommentarer:

 1. Hej Karin!
  Va vacker du är. Jätte fin bild på dig =))

  Vilken underbar upplevelse det måste varit att gå in i det rummet. Tack för att du tog med mig =)

  Det kändes nästan som att jag va med när du gick igenom rummet & upptäckte alla de fina hjärtan & annat!!

  Hoppas du mår bra & att du får en fin Tisdag! Själv ska jag till frissan ( få se vad hon har för planera för mig idag :) sen är det jobb =)

  Varm kram Tina

  SvaraRadera
 2. Du har ett väldigt vackert språk! Härligt att läsa!
  Jag läser på många bloggar att man låter sig stressas och bli låg av att inte hinna med bloggen. Själv har jag ingen så jag vet inte fullt ut hur det är, men tycker trots det att bloggandet borde vara en glädje och fylla ett behov snarare än bli en boja.
  Jag läser och förundras över alla härliga människor som delger sitt liv och sina funderingar åt oss andra!
  Liisa

  SvaraRadera
 3. Hej Vännen!
  Skrev precis, men det kom tydligen inte med.
  Du skriver helt underbart. När man läser så lever man sig in i det som du skriver och visar. Man följer med på din resa och hör denna underbara fågelsång i bakgrunden. Helt enormt!
  Stor kram från livsnjutare!

  SvaraRadera
 4. Tack för besöket! Rogivande att läsa men också tankeväckande och stärkande.
  Kram

  SvaraRadera
 5. Vad trevligt att få följa med dej och se. Roligt att du vill vara med i min utlottning.
  Kram Birgitta

  SvaraRadera
 6. Flott du likte garnet om du ikke finner en god oppsrift skal jeg maile deg en :)) håper du blir piggere fram not midtsommar ! Frida

  SvaraRadera

Tack för alla små rara ord och kommentarer här. Välkommen tillbaka!
/Kram Karin


Related Posts with Thumbnails
 
". html>