29 januari 2010

Blooming Friday – Hur tänker jag runt färgerna hos mina växter?

Vilket roligt ämne det är idag på Blooming Friday, ett riktigt favoritämne för mig faktiskt!! Jag älskar att jobba med färg , olika nyanser och kompositioner av dessa, och det har alltid återspeglats hos mig. Exempelvis i min inredning, val av blommor, min utbildning som färg-och stilkonsulent hos Color Me Beautiful(där är man inte bara en Årstid rätt av efter en färganalys, utan man kan ex vara en Varm Höst, en Mjuk Höst, eller en Djup Höst beroende på nyanserna i hår, hud och ögon).

butterfly00

Jag gillar att måla både inne och ute, och på folk – jag menar förstås att lägga make-up :-)))), göra blomsterdekorationer och naturligtvis spelar färgtoner och ljus nu en stor och betydande roll i min fotografering, så även i mitt trädgårdsanläggande. Så inspirationen flög i topp, mina vänner, på dagens ämne, och resultatet blev detta rejäla inlägg! Håll ut!!!

butterfly9

Ursäkta mig alla Ni som inte gillar långa inlägg, och om Ni tycker att jag fått fullständigt “spel” med alla dessa bilder idag, och allt skrivande. Men det liksom bara forsar ur mig, som en vårflod.;-) Hjääälp!!!Hihi;-). Bildkavalkaden - det stora antalet bilder är mest för att illustrera det jag skriver om angående färger.  Komponerade lite efter vad jag beskriver så kanske man lättare kan se vad jag menar, eller bara njuta för den delen.

 Ja, det där med färger samspelar ju naturligtvis en del med omgivningen, men jag tror också att det kanske handlar lite om vad jag är för en personlighet. Om jag gillar att ha starka färger runt mig eller jag vill ha dem lite mer dämpade. Min absoluta favoritfärg på blomma är Blåsippsblå! Mmmmh, I love it…!

P3081194

Blå Hortensia med vita kanter

(Foto: KarW, Trädgårdsmässan, Malmö 2008 )I1127203W584H507V20090910T170140Z-1

Vit Tusensköna 

Visst är den vita Tusenskönan vacker mot den gröna bakgrunden? Här tillför det vita en fräsch och frisk ton.Tänk dig gult här istället…otroligt varmt och gyllene, men inte lika “ljust” och “rent” till sin karaktär. Förstår Ni vad jag menar?  (Foto: KarW, Höör)

PA058514

Rosa Miniros

(Foto: KarW, Höör)

P3311561-1 

Blå Scillor och Vitsippor

(Foto: KarW, Höör)

Vårstjärna-1

Vårstjärna

Ser Ni? Det ser ut som att den har en gyllene krona i mitten och kronbladen gnistrar. Så vacker blomma! (Foto: KarW, Höör)

P1120252-5

Rosa Ranunkel 

En riktigt liten romantisk blomma är detta:-). Lager på lager sitter de rosa kronbladen, nästan likt en tyllkjol . (Foto: KarW, Höör)

P2281119

Campanula 

Den ser Du redan ute i affärerna nu. Härligt! Här går det också att se hur den blå färgen syns tydligare i skugga. I solen bleker den ut till att bli mer lila. (Foto: KarW, Höör)

P8308360

Vita rosor och Mårbacka Pelargonia, rosa.

Vad säger Ni om färgerna? Blått, Vitt,  och Rosa ihop. Här i en riktigt pastellig ton. På grund av skuggsida och att det är kväll ser de vita fönsterna ljusblåa ut, men ger en härlig effekt åt bilden. (Foto: KarW,Trädgårdsfesten, Sofiero 2009)

I vårt klimat här i norden är det inte den vanligaste färgen på blommor i det fria, utan här dominerar gula och vita färger, och det har att göra med de insekterna som finns hos oss i Sverige. De söker sig till gula och vita blommor mest. Det beror på saker som kamouflering, signaler till bin, temperatur, fuktighet mm.

P4121891 Forsythia

(Foto: KarW, Höör)

P4037398

Vita Krokus

(Foto: KarW, Höör)

P4047477

Tussilago

Kanske inte så konstigt att de första blommorna som oftast dyker upp på våren är dessa. De väcker verkligen uppmärksamheten hos oss. “Åhhh, titta,Tussilagon har kommit, det lyser gult i diket”. Så utropar nog många av oss på våren! Och de stora vita Krokusarna som riktigt “lyser” inne i skogspartiet och under buskar och träd. Vitt framträder synnerligen vackert i skugga och blandljus.  (Foto: KarW, Höör)

I mer tropiska, varma områden med andra slags betingelser, har också blomsterfärgen, och fågelfärgen för den delen, en mycket mer dynamisk bredd. Intensiva, starka, och lysande kulörer. Allt har att göra med attraktionsförmåga och beskydd.

P8308428

Röda Dahlior

Med sina kontrasterande blad i svart ger blomman en både dramatisk och dominant karaktär i rabatten. (Foto: KarW, Trädgårdsfesten, Sofiero 2009)

P8308427

Orange Rosor

– med en vackert varm och gyllene ton, i synnerhet i den milda kvällssolen. (Foto: KarW, Trädgårdsfesten, Sofiero 2009)

I1203298W507H507V20100129T091513Z

Eldfärgad Rhododendron

(Foto: KarW, Frostavallen, Höör)

I1127231W499H507V20091005T034114Z

Röd Gullviva

 Tack vare att solen silade in i buskaget så upptäckte jag denna lilla söta rödfärgade Gullviva. Ett bra exempel på att solen här plockade fram den röda färgen, så den började “lysa”. (Foto: KarW, Höör)

P8308445

Gaillardia Aristata heter denna vackra blomma(Tack Mia för hjälpen!) Ser Ni så fint det gula och röda gör sig tillsammans? Ögonen dras direkt till denna färgsprakande blomma. (Foto: KarW,Trädgårdsfesten, Sofiero 2009)

I min lilla Mormorsträdgård som jag bygger upp, så kommer färgerna på blommorna att gå i vitt, rosa, blått och lila. Alltså rätt “kalla” färger egentligen enligt många. Alla färger kan vara både kalla och varma – det handlar om nyanserna, men nu ska jag inte gå djupare in i det.

Nu har jag denna planteringen i lite nordöstlig riktning vilket innebär att där är rätt skuggigt på förmiddagen och en stund efter lunch, men solen drar in där på eftermiddagen och långt framåt kvällen på sommaren. På en lite skuggig plats gör svalare kulörer och nyanser sig bättre, än i direkt sol. Varma färger såsom solgult, orange, blodrött kommer bäst till sin rätt på en solig plats. (Vi planterar en trädgård i de färgerna på framsidan, som är solsidan hos oss). Har Du läst lite om färglära så känner Du säkert igen de tankarna.

P8308448

Vit Näckros med rosa skiftningar, bland skir Lummer och mörka blad.

Se så vackert de mörka, men nästan blågröna näckrosbladen, tar fram den vitrosa blomman och får den att lysa. Bilden ser svalkande frisk ut. (Foto: KarW,Trädgårdsfesten, Sofiero 2009)

P5223167

Liljekonvaljer under sina stora skyddande blad.

Ser Ni hur fantastiskt fint den vita blomsterfärgen träder fram i skuggorna, bland alla stora blad, hos både Näckrosen och Liljekonvaljen? Båda dessa blommorna har gärna lite skugga mellan solstrålarna. (Foto: KarW, Höör)

Men ytterst så tror jag att vilka färger jag omger mig med och som jag gillar, både ute och inne, handlar mycket om vilka färger som ger mig harmoni, och som jag kan slappna av med. Ofta återspeglar väl hemmet det? Vissa färger är ju kända för att pigga upp, ge kreativitet och lust ex. klargult, orange, klarrött, och andra färger ger ett större lugn, såsom mjuka toner av grönt, blått, brunt. Sedan förändras man med åren, och är kanske redo att prova andra färger än de man tyckte om tidigare i livet. Dessutom beror det säkert lite på stilen man har också. I en romantisk trädgård passar rosa, blått, vitt, lila, medan man kanske i en exotisk trädgård vill ha rött, brunt, lime osv.

P8308437

Röda Lejongap

- det gråa bladverket vid sidan av dämpar den intensiva röda lystern lite. Kan vara bra att tänka på om man inte vill ha det röda att framträda alltför starkt. Här är det både varmt och fräscht friskt att sitta och koppla av under trädet. (Foto: KarW,Trädgårdsfesten, Sofiero 2009)

PA188981

  ????? - namnet är helt väck nu.

Här blir det en färgklick som piggar upp- rött & orange. (Foto: KarW, Karlshamn)

För att det ska bli lite tydligare för Er så ger jag lite exempel från mitt hem.Jag har mitt vardagsrum i olika mjuka gröna nyanser ex mossgrönt, men på våren och sommaren accentuerar jag den gärna med limegrönt och kanske något citrongult. Jag får känslan av att sitta i en skog, eller i ett växthus med all den gröna färgen och det gör mig behagligt avslappnad och rofylld. Jag ville så gärna ha in trädgård, löv, fräschör, skog, spirande etc i mitt hem och då föll sig valet naturligt på grönt i en mjuk, naturnära ton.

P4141927

Nyutslagen limefärgad bladrosett. (Foto: KarW, Höör)

P4202163

Gulsippa

Med sin varmgula färg lyser den upp i skogen mellan alla löven. (Foto: KarW, Höör)

I1127032W453H507V20091208T125512Z

Vitsippa

Jag har namngett denna bilden till “Vitsippetårta”. Med lite fantasi föreställer jag mig skogens innevånare komma till fest till denna läckra smakbit. (Foto: KarW, Höör)

 Citrongul färg kan föra tanken till citronfjärilar, eller  en läskande syrlig dryck en varm dag, och det limegröna till nyutslagen ormbunke och boklöv. Ger en pigg och fräsch anstrykning, lite “nyduschat” liksom.

I köket är det blå-vitt med anstrykning åt blåklint/lavendel för att ge en känsla av fräschör och friskhet. Jag tror att det går lika bra att föra över dessa tankar på sin trädgård. Jag har medvetet från det att jag för många år sedan, började bygga upp mitt hem, tänkt i dessa banor. (Dessutom hjälper det mig att undvika stolpskott i inköpen.)

I1111294W528H346V20091202T015253Z-1

Tusenskönor

- i tusental i gräsmattan fångar också Vår blick, om än lite diskretare än ett rapsfält i neongult. (Foto: KarW, Höör)

I1127178W471H507V20090910T170140Z-1

  Backsippor

 Här får blomman nästan en varm karaktär på grund av den gula mitten och den svala blå färgen som nästan övergår i en varmlila ton istället. (Foto: KarW, Ljungbyhed)

RosakrysantemumKW

Rosa Krysantemum

Ljuv, romantisk, och behagligt sval på samma gång. Härlig färg på en Kryss. (Foto: KarW, Karlshamn)

P4011599

Vårstjärna

  Här riktigt lyser Vårstjärnan mot det gröna, då den står i kvällsskuggan. (Foto: KarW, Höör)

P4141903

Aubrieta hybrid “Blaumeise”

Lyser också vackert i gräsmattan, speciellt i skugga. (Foto: KarW, Höör)

P4202143

Rosavit Tusensköna

Nästan som en liten ljusspot. (Foto: KarW, Höör)

P8308316

Lavendel och Rosa Rosor

Här ser Du ännu en gång, vad solen gör med färgerna. I skuggan får lavendeln en mustig ton som går fint mot det rosa i rosen, som även den framhävs av skuggan. (Foto: KarW, Trädgårdsfesten, Sofiero 2009)

P8308396

Rosenskära

- bland ljusblå och lila blommor och lite limegröna strån här och där. I för mycket sol bleker färgerna ut rejält. Det ser Du på en liknande bild längre ner på sidan. (Foto: KarW, Trädgårdsfesten, Sofiero 2009)

Så i min gammeldags romantiska trädgård, på skuggsidan, passar det bra med svala färger såsom vitt och blått, medan det rosa ger ett feminint och romantisk touch. Den lila färgen kan skapa kontraster så det inte blir för dämpat och pastelligt det hela. Blått ger också tillsammans med vitt en härlig fräschör och låter tankarna associera till solglittrande kallt blått vatten och en klar blå himmel med vita molntussar. Goda känslor för mig. Vilken färg ger Dig goda associationer och känslor?

P8308351-1

Solros

Stor och ståtlig och riktigt varm med sin gyllenbruna mitt. (Foto: KarW, Trädgårdsfesten, Sofiero 2009)

P8308348

Kronärtskocksblomma

Visst blir man både pigg och glad av att se på en Solros? Och Kronärtskockans “punkfrilla” i blåa piggar är så häftig! Visst har Vi vackra landsfärger i Sverige – blått och gult?  (Foto: KarW, Trädgårdsfesten, Sofiero 2009)

Jag är inte överväldigande förtjust i gult, men jag köper gärna gula tulpaner, men då är det egentligen inte för färgens skull utan mer för att de gula brukar dofta allra mest. Dessutom fäller ofta kronbladen ut sig helt, vackert och gracilt, istället för att stå rakt upp genom hela blomningstiden. Det är viktigt för mig på våren när jag ska ha tulpaner inne att det ska dofta gott av dem i hela hemmet och så ser det lite romantiskt och lekfullt ut när blommorna böjer sig. Dessutom är jag är tack och lov inte allergisk mot starka blomsterdofter.

P8308388 En lite romantiskt skir och kontrollerat vildvuxen trädgård. Bara så charmigt! Alla blad och blommor fladdrar här i den svaga vinden och får det att glänsa och glimma. Här silar solljuset in mellan en del moln, perfekt ljus för dessa färgtonerna. (Foto: KarW, Trädgårdsfesten, Sofiero 2009)

P8308387

Samma trädgårdsplätt som ovan, lite närmre bara, men nu är solen helt framme här. Visst ser Ni skillnaden? Man får anstränga sig mycket mer för att se skillnaderna i färgtonerna, och grönskan blir blek och lite “disig”. (Foto: KarW, Trädgårdsfesten, Sofiero 2009)

P8308450

Ljuvlig blå färgklick! Med det passande namnet “Himmelsöga”. Tack för den hjälpen Anette!(Foto: KarW, Trädgårdsfesten, Sofiero 2009)

PA188997 Hortensia

 Med sina små tunna skira blommor som bildar denna klase, och med den lätta rosa tonen, så ser även en vissnande Hortensia riktigt romantisk ut.  (Foto: KarW, Karlshamn)

PA188788

Brudorkidé

 Här balanseras den varma gulgröna tonen i bakgrunden upp, av den svala rosa tonen i blomman. (Foto: KarW, Karlshamn)

P4111822-1

P4111797

Några slags bladskott på buskar/träd – ser tjocka och färgglada  ut med ett makroobjektiv på kameran, men för det vanliga ögat skulle de bara sett ut som boklövens lila skott innan de slår ut i grönt (kapseln som omger det lilla bladskottet). En dovt lila ton man bara går förbi. Jag anade inte denna färgexplosion förrän jag såg genom makroobjektivet och kom så nära, så nära. Detta ser man inte med blotta ögat. (Foton: KarW, Höör)

DSC00304.JPGmelby Vallmoäng

Ja, jag var bara tvungen att slänga mig ner mitt i denna ljuvliga vallmoäng och ta in det vackra med hela min varelse. Tala om kick! Just det-rött!!!  (Foto: KarW, Melby, Danmark)

 

/ Kram Karin

För fler tankar om blomsterfärger, så besök Katharina & Blooming Friday´s länklista.

17 kommentarer:

 1. Ja du, det var inte lite, men underbara bilder.
  Min tomt sluttar ner mot ett vattendrag och det som jag brukar kalla baksidan där är det mer naturtomt. Där kryllar det av blåsippor, vitsippor och därefter kommer liljekonvaljerna. Den delen har fått vara ganska oplanerad även om den kanske krymper för varje år. Det är svårt att låta bli.
  Gullvivor och förgätmigej är också något som nästan blir ogräsaktigt de kommer upp överallt. Jag brukar säga att jag sitter på en skatt kista, växterna är fantastiska men tillslut så få man köra över dem med gräsklipparen i varje fall.
  Gillar också de rosa/lila, blå och vita tonerna men har en del gult och skarpt cerisa, det är en gammal trädgård som omdanas.
  Ha det gott.

  SvaraRadera
 2. Det var en härlig lektion i färglära. Klart inspirerande. Jag ska ju planera för min nya trädgård i Nöbbele och behöver idéer, färgförlsg och annat att börja med. Sen får trädgården växa fram år efter år. Det är det som är så spännande. Vad trivs, vad försvinner, vad kommer till av sig själv, vad sprider sig, hur ska jag ha rabatterna, ja det är mycket som ska fixas, men jag ser verkligen fram mot att få sätta i gång.EN skön helg önskar Eva Linnea

  SvaraRadera
 3. Jo du, gula blommor som tussilago, vintergäck och solrosor är fina men annars gillar jag det som är svalare, typ rosa, blått och vitt...
  Trevlig helg
  Birgitta

  SvaraRadera
 4. Många, många ljuvliga bilder av blomster, jag måste bara säga att scillan, den blå, fyller mitt hjärta, till våren blir mina föräldrars gräsmatta ett stort hav, den är så flott då. Fin lektion om färger, färger betyder så mycket, tänk vad tråkigt ett liv i svart-vitt hade varit.Gaillardia Aristata heter din gulröda perenn, den är en av mina absoluta favoriter, tillsammans med lavendel, en praktfull syn :)

  SvaraRadera
 5. Ljuvliga, ljuvliga bilder. Tänk vad naturen är fantastisk. Plötsligt längtar jag till våren!

  Den blå/lila lilla blomman med gul mitt tror jag är ett himmelsöga. Kan ofta ses uppstammad och är en törstig rackare. Finns även i vitt.

  Trevlig helg
  Kram, Anette

  SvaraRadera
 6. Underbara bilder och fantastisk text! Ha det gott!

  SvaraRadera
 7. Tack för dina fina kommentarer hos mej. Jag blev så glad och rörd.

  Har läst vidare om dina diagnoser och det var väldigt klargörande för mej framförallt om uttbrädnhet. Har själv fått diagnosen egentlig deprition och kännde igen mej i allt. Det är ju precis så där jag mår.

  Tack också för hjälpen med länkandet, fixade till länken men någon bild lyckades jag inte med.

  Vilka vakra blomster bilder du visar. Jag längtar till sommaren. Men vad jag kommer sakna min lilla täppa när jag måste flytta i vår.

  SvaraRadera
 8. Tack för alla dina fantastiskt vackra blomsterbilder - de var en fröjd att se. Jag såg att du inte är så förtjust i gult. Det var inte jag heller förut, men så fick jag några milt ljust ljusgula irisar av min pappa och jag fann denna veka färg så tillalande att jag började kika efter perenner som hade en snarlik färg och det finns faktiskt en hel del. Vill du se några kan du gå in på mitt Picassa album och titta.

  SvaraRadera
 9. Hej Karin, Vilket otroligt inspirerande och lärorikt inlägg!!! Jag blir alldeles lycklig över dina vackra bilder och kloka ord.Kommer fortsätta att fundera över 'färgmysteriet'. Kanske väljer jag svala, lugnande färger för att balansera min inre rastlöshet...?
  Ha en skön söndag!

  SvaraRadera
 10. Du är fenomenal i ord och bild, njuter, läser och begrundar.
  Det bor en journalist eller författare i dig, har du tänkt på det min vän, eller en bok med kloka ord eller levnadsvisdom!?
  Färger och personlighet, jag tror visst att det har samband och kan man utläsa något utav det så älskar jag höstens färger, kryddiga mustiga och färgstarka :)
  men naturligtvis blandar jag in några pasteller ibland, men det är inte jag!
  Varm kram / Bea

  SvaraRadera
 11. Mmmmmm....ett långt färg glatt inlägg som påminner en om varmare tider :) Må så gott
  Tjingeling
  Monica

  SvaraRadera
 12. Tänk så mycket färg betyder utan att vi kanske inte tänker på det...jättespännande!
  Vi ska göra om i vår trädgård till våren/sommaren, mycket att tänka på förstår jag, så det blir rätt...
  / Helena

  SvaraRadera
 13. Himmel&pannkaka, Karin!
  Vilken färgexplosion du skickar ut i bloggosfären!
  Härligt!
  Det finns mycket att läsa och lära om färger och deras spel med varandra.
  Färger symboliserar dessutom olika beroende på religion, tidsepoker mmm
  Ha en skön vecka!
  Kram!
  AnnA

  SvaraRadera
 14. Hei Karin!

  Takk for at du ble med på min give away. Du er blitt trukket ut som vinner nr. 3, du får derfor den gaven som er igjen etter at de to andre har valgt. Send meg en mail på anitashus@live.no med din adresse så jeg kan sende deg premien din:) Håper du blir fornøyd med gaven!

  Mange nydelige bilder, elsker vår og sommer og er veldig lei av vinter og kulde. Gleder meg til lange lyse og varme dager.

  Ha en fin kveld!
  Klem, Anita:O)

  SvaraRadera
 15. Vad många underbara bilder du bjuder på idag, det känns som att vandra runt i en vacker trädgård när man ser dem :-).

  Man blir också medveten om vilka färger man tycker om och inte, ögat dras mer till vissa av dem av någon anledning. Den där vackra näckrosen föll jag handlöst för!

  Det var intressant det du skrev om hur färger gör sig i skugga eller i solsken. Det ska jag tänka på när vi någon gång i framtiden börjar greja med trädgården :-).

  Kramar
  Beatrice

  SvaraRadera
 16. Hej.

  Nu drar jag igång "Veckans blogg" igen efter en ganska lång paus. Jag tänkte bara fråga om du vill anmäla din blogg till den här omgången?

  Om du vill det så kan du göra det via en kommentar i det här inlägget:
  http://thelifeofniklasc.blogspot.com/2010/02/veckans-blogg-anmal-dig-har.html

  Glöm inte att fylla i länken till din blogg i kommentaren bara =)

  Ha en bra dag!

  Förresten... Vill du ha ett mail varje gång jag startar en ny omgång så du inte missar att anmäla dig? Skriv isåfall din mailadress i kommentaren också.

  Kram

  (Jag skickar den här kommentaren till dig för att du har anmält dig en eller flera gånger förut i mina omgångar av "Veckans blogg")

  SvaraRadera
 17. Hej Karin!
  Vill bara tacka för ett FANTASTISKT vackert inlägg, underbara bilder. Ska titta igenom detta en annan dag för att bara njuta av alla blommor och vackra färger.
  Stor kram, Mona K

  SvaraRadera

Tack för alla små rara ord och kommentarer här. Välkommen tillbaka!
/Kram Karin


Related Posts with Thumbnails
 
". html>