15 januari 2010

Blooming Friday – Blomsterönskningar

Käre tid…jag höll ju alldeles på att glömma att det är Blooming Friday idag. Jag har kommit lite ur led med dessa fotoutmaningar efter julen…Men bättre sent än aldrig! Katarina som håller i Blommig Fredag frågar idag vilken eller vilka blommor man skulle önska sig i sin trädgård. Naturligtvis är det många, i synnerhet som knappt någon trädgård har hunnit byggas upp ännu hos mig, men jag har två favoriter som ligger mig väldigt varmt om hjärtat och de är nästan lite kontraster.

luktärter

Luktärter – Min största favorit! Det är den blomma som sitter djupast inpräntat i mitt doftminne sedan jag var liten. När jag som barn doftade på denna blomma så fyllde den mig med ett sådant välbehag! Doften kändes först när man stack näsan i blomman, men färgerna drog mig till dem.

Blommorna ser dessutom ut som små fladdrande fjärilar i olika pastellfärger. Hela blomman utstrålar skirhet, flyktighet, lätthet, sval och enkel elegans, romantik, beroende med sina slingrande stjälkar som behöver bindas upp kring något, men också oberoende, då den växer oavsett om de perfekta förutsättningarna finns där eller ej. Ett litet stöd räcker annars blir den som ett liggande blomstertrassel istället. Både försynt och tillitsfull. Största ordet för denna blomma hos mig är dock SOMMAR!

luktärterfrAlltomträdgård

Dessa färgerna är så utmärkande för luktärten tycker jag. Svala pastellfärger! Fräscht och vackert! I år skall jag köpa en spaljé och odla dessa skira blommor, och det måste vara en sort som doftar mycket när man sticker näsan i dem, för det är det viktigaste med hela blomman.Doften är FANTASTISK!!!

En annan ljuvlig blomma är nästan dess motsats, men så underbar den också:

pion1

 Den stora bulliga Pionen, som fyller luften med en ljuvligt kryddig doft långväga ifrån där den står. Den tar plats, syns, doftar intensivt och är kompakt. Inget flyktigt här inte. Rejäl, bastant, den tar för sig och utstrålar självsäkerhet och så mycket blomma!!

pion-fotoninabergström-1

Trots sin kompakthet och storlek, så är den ändå romantiskt skir med sina lager av kronblad, nästan som en balettdansös utsvängda skira kjol. Det är nästan som att man ser doften stiga ur blomman och sprida sig i atmosfären…Jag älskar ju den klassiskt rosa blomman, men de mera cerise och även vita blommorna är praktfulla de också. Det är oavsett MYCKET BLOMMA!!!!!

För fler önskeblommor till trädgården, så besök gärna Blooming Friday.

Tyvärr har jag inte hunnit besöka Er så mycket som jag skulle velat. Hos en del av Er är det ett tag sedan jag lämnade en kommentar, men jag ska försöka komma så snart krafterna återvänder lite mer. Jag är fortfarande mycket trött.Jag är ibland inne lite snabbt ändå på Era sidor och bara skummar av lite utan att skriva något. Var rädda om Er mina fina vänner! 

1aaadovegfairy6

och massor av kramar från mig!

/ Karin

12 kommentarer:

 1. Natti Karin!
  Mmm!
  Luktärter och pioner, är också blommor som jag önskar och har i vår trädgård.
  Luktärterna brukar jag förkultivera i krukor, för att senare plantera ut på olika ställen - gärna tillsammans med rosor.
  Jag har köpt olika sorter från odla, och så så har jag påsarna en eller två år, och ibland sparar jag egna frön.
  Ulriksdals Trädgård i Kivik har pionhelger, men jag har bara varit på deras julroshelger, men ändå fått ngn pion med mig därifrån i samband med det.
  (Jag kan rekommendera att åka dit och se blomningen av julrosor, och hur de laddat upp försäljningsborden med mångfalden.)
  Ha det gott så länge!
  Kram&godnatt!
  hälsn
  AnnA

  SvaraRadera
 2. Jamen vilka vackra blommor du har valt att ha i din trädgård,älskar båda,såååå vackra. Ha en skön Lördag vännen Kram på dig Ulrika

  SvaraRadera
 3. Kära älskade luktärt - ett måste varje sommar....

  SvaraRadera
 4. Luktärter är ett måste.
  Trevlig helg
  Birgitta

  SvaraRadera
 5. Pioner och luktärter, det är något att se fram emot till sommaren det :)

  SvaraRadera
 6. Förra sommaren glömde jag så luktärter och vist saknade jag dem! Doften är obeskrivlig.
  Krya på dig-kram!

  SvaraRadera
 7. Hej, luktärter har funnits under många år i min trädgård. Gärna dom som doftar mest. Pioner finns också. Både sådana som funnits här sen vi köppte huset och lite nyförvärv.
  Hoppas att du tar hand om dig. Har fått mycket fint ur din blogg. Ha det så bra du kan/Gela

  SvaraRadera
 8. Du beskriver så vackert två av mina favoriter också, Luktärter och Pion.
  Hmmm..nu skall jag snart göra min fröbeställning och det blir säkert några luktärter, kanske i vitt och lavendel :)
  Vilket vackert kvitter på din sida, man längtar sommaren :)
  Ha det gott! Kram / Bea

  SvaraRadera
 9. En sommar utan luktärter är "ingen sommar" men det ska vara morotsblast (från sängen bredvid) i buketten!

  SvaraRadera
 10. Hei og takk for koselig hilsen:) koselig at du vil være med på give awayen min:)
  god søndag til deg
  klem

  SvaraRadera
 11. Vad roligt att du ramlade in hos mig och vill vara med i min lilla utlottning! Lycka till <3
  Kram
  Therese - Sockenvägens Söta

  SvaraRadera
 12. Hejsan vännen
  när man kikar in hos dig längtar man verkligen till sommaren, blommorna du visar är så vackra en av mina favoriter också :o)
  ha en trevlig kväll
  kram Catthie

  SvaraRadera

Tack för alla små rara ord och kommentarer här. Välkommen tillbaka!
/Kram Karin


Related Posts with Thumbnails
 
". html>