1 maj 2011

Fototriss & Blommor – innanför och utanför trädgårdsstaketet.

Veckans tema i Fototriss är “Så här ser det ut där jag är”, del 11. Dessa tre bilder är mina bidrag:

Utanförköksfönstret

Skäralid

Vitsippeportalen

Fler Fototrissbidrag hittar ni om ni klickar på:

banner_2011_250px_green

Vår trädgård såg länge ut som att det inte skulle komma något av växtlighet i den. Andras trädgårdar blommade men inte vår, men så kom värmen och solen, och då visade den vad den går för.

Design E_

 Idag söndag, när jag varit i Slottis, cyklade jag förbi en av mina favoritaffärer, “Flora Linnea”, vid Fredriksdal – I deras handelsträdgård kan man hitta massor av härliga perenner, sommarblommor, för att inte tala om rosor i hundratals olika sorter.De är specialister på dessa och det syns ju också inne i parken.

Floralinnea.com

Design E_*

Nu var jag ute efter Kaukasisk Förgätmigej, då jag läst att den kan planteras i skugga.Kanon! Kul att hitta några blommor som gillar helskugga.Några godingar till hittade jag dessutom.

På uteplatsen mot syd-ost har vi många ståtliga , stora och långa tulpaner, som pryder med sina gulröda färger.

Vårtulpangulröd

Det är så fantastiskt vackert när solen skiner genom tulpanernas kronblad. På en liten stund är de vidöppna.

Imittenaventulpan

Oerhört vackert är det också att titta ner i en tulpan och se så vackert ståndare och pistiller pryder i mitten.

Ihopfälldtulpan

Dags att säga gonatt inför nattens vila. Hopslagna igen, prydligt och vackert. Riktigt fascinerande att de stänger och öppnar sig så smidigt utan några spår efter sig.

Balkansippa

Balkansippa, denna vackra stora sippa med sina många kronblad. Den är verkligen elegant.Vi har en tuss på varje uteplats.

Sliten narciss

Jag har lite medkänsla för denna lilla narciss. Sliten genast från den stund den öppnade sig. Så kan man själv känna sig när man öppnar sina gröna ibland.Den livgivande solen strålar lite extra på den och den blir vacker ändå.

Pärlhyacinterframförgullris

Kraftiga pärlhyacinter i en lika kraftig färg. Jag älskar dem.En liten tuva som lyser upp mycket.

Gullris

Här vid sidan av pärlhyacinterna står ett Gullris.Det växer så otroligt snabbt att man nästan kan se det om man stannar och tittar.Det var här redan när vi flyttade in och skymmer för något att synas i hörnet när det är uppvuxet och är 2,5 m högt. Så nu ska vi försöka ta bort det. Det kan visa sig vara lättare sagt än gjort kanske?

Forsythia

Lilla Forsythian som vi planterade förra året, blommar rikligt på enkel stam.Den får beskäras till våren eftersom vi glömde göra det i tid innan blommorna kom denna säsongen. Så liten hon är så syns hon tydligt i alla fall.

På andra sidan staketet, precis utanför vårt köksfönster där vi har den soliga uteplatsen blommar i år den norska spirean eller om det är Brudspirea, något alldeles otroligt. Det är vitt så långt ögat kan se på hela bostadsområdet. En fantastisk syn!!!

Utanförköksfönstret

Aldrig tidigare har de blommat så intensivt med massor av vita blommor. Och doften…den är ljuvlig!!!

Brudspirea

Gårdenblommarivitt

Överallt utanför husen blommar dessa i en vit prakt

Gårdenutanför 

Rena rama gårdsidyllen ;-)

Nu över till uteplatsen mot nord-väst.Det är där jag håller på att bygga upp en mormorsträdgård.

Runtblodplommonträdet

Det två år gamla blodplommonträdet blommar så vackert på våren.Nedanför har jag planterat vårlökar och blå marktäckare.

Blodplommonblommor

Blodplommonblomma 

Blodplommonblommor

Söta, svagt rosa och väldoftande är blodplommonträdets små blommor.

Pärlhyacinteronarcisser 

Under trädkronan blommar vita och blå pärlhyacinter samt vita narcisser.Jag planterade de båda sorterna i tydliga ringar runt trädet, men det syns inte när de kommit upp.Hur kan det bli så? Är det daggmaskarna som flyttat runt på lökarna månne?

Blåpärlhyacint

Vitaoblåpärlhyacinter 

Pärlhyacintbebis

Vitapärlhyacinter 

Pärlhyacinter är bara så vackra! En gammal genuin och romantisk blomma.

Narcisserinvidsolcellslampan

Narcisser också, men kanske inte just denna sorten.

Överallt sticker det förstås upp blad av allehanda växter. Tyvärr saknar jag några stycken och inser att några favoriter har fått sätta livet till denna vinter. Men jag får skaffa nya igen helt enkelt, och inför nästa vintersäsong så blir det ordentlig vintertäckning.

Snön skyddar ju växterna fint men när den töat, och det blir kallt igen, det är då det blir för mycket för växterna och de stryker med. Sorgligt! ;-(

Kaukasisk förgätmigej

Av växterna jag inhandlade idag, är då den Kaukasiska Förgätmigej, först ut. Det var den jag var ute efter idag. Blommar och trivs utmärkt även i helskugga. Färgerna är underbara ihop; intensivt blå blommor och limefärgade blad.Blir ca 40 cm hög.

Myskmadra

 En ny bekantskap för mig är denna lilla Myskmadra, med sina vita blommor. Den trivs också i helskugga. Blir ca 20 cm hög.

Vintergröna

Vintergrönan med sina vackert blå blommor är ytterligare en blomma som tål helskugga. De är en fin marktäckare som snabbt växer till sig.

Så plötsligt hittade jag tre växter som gärna växer även i helskugga, så det var bara att slå till och köpa dem med hem.

Ytterligare en växt fick följa med mig…

Jättedaggkåpa

…nämligen en Jättedaggkåpa. Den är så fin när vattendropparna samlas i mitten på bladen som små diamanter och när de ljusa gulgröna blommorna kommer.

Skugghörnet

Skugghörnet dit ingen sol når. Där ska det så småningom prunka med Ormbunkar, Funkior, växterna jag handlat idag, och gärna någon Jätterams eller Löjtnanshjärta. I zinkbaljan har vi en vattenpump, så det strilar vatten som en liten fontän. Riktigt lummigt och rogivande kan det alltså bli i det hörnet.

Penseeriträdgårdens färger

Färgskalan i trädgården kan sammanfattas i dessa penséer; Vitt, rosa, lila och olika blå nyanser. Den svala färgskalan som gör sig så fint i en norrträdgård.

Muffiirabatten

En till som gillar trädgården är vår lilla sötnos. Han lägger sig rätt över blommorna. Jag tog ett växtstöd och satte för, för att hindra honom från att lägga sig där, men som ni ser så la han sig bara under det istället. Sådan är han; våran lille livsnjutare till katt.

Ha en riktigt fin vecka nu, och en god fortsättning på den fina majmånaden.

/ Kram Karin

bellisar

Denna bilden är hämtad från Clip Art

Not. * Bården är hämtad med tillstånd hos Shabbyblogs.com

2 kommentarer:

 1. Hej Karin!
  Tack för besöket hos mig.
  Så vackert med alla växter som blommar, nu är det en härlig tid, som vanligt är du duktig på att fotografera.
  Så fin du är på kortet, nyfriserad och fin är du och du ser pigg ut. :)
  De små växterna du frågade om är små irisar, vet inte vad de heter men det är små lökar. De är verkligen jättesöta.
  Ang. hoyor så lär de blomma när det blir trångt i krukan så dem skall man inte plantera om varje år. Jag har hoyor i fönster och de blommar så det bör inte vara något problem fast det kanske beror på vilken sort det är.
  Hasselörten är också en växt som du kan ha i skugga, väldigt fina blanka blad är det på den nu. Lycka till med din mormorsträdgård.
  Kram till dig.

  SvaraRadera
 2. Vilka härliga bilder. Ni har mer vår där nere än här i mellansverige.

  Följer dig nu via Bloglovin.

  Önskar dig en underbar helg!

  SvaraRadera

Tack för alla små rara ord och kommentarer här. Välkommen tillbaka!
/Kram Karin


Related Posts with Thumbnails
 
". html>