30 april 2010

Läkarbesök, utvärdering och Valborg…igen!:-)

Banner-Livsluft1

Hej på Er alla söta & rara!

Så har det då blivit dags för att fira Valborg! Jag tyckte våren smög sig så långsamt fram efter att snön smält här nere, men så vips, så slog allting ut, det blev varmt och gott, och nu fattar jag nästan inte att det är Valborg…igen! Imorgon är det Maj månad! Ofattbart! Plötsligt rusar tiden, och jag vill verkligen Fånga Dagen

Carpe Diem

och säga: “Stopp Nu! Inte så bråttom…jag måste hinna njuta av Dig!!!“ Medveten om att våren är så kort, speciell och skirt fräsch & spirande, så gäller det att medvetandegöra sig om det, för dagarna går snabbt och snart har vi sommaren här. Det är verkligen en härlig tid nu!

TulpanA 

I Onsdags var jag hos min doktor i Höör. När jag kom dit, visade det sig att jag var inbokad en timme tidigare egentligen!! Hjälp va snopet! Vet inte vems fel det var, men det spelar ju ingen roll för jag kom in till min läkare ändå, tack och lov. Först ville de köra hem mig, men då de hörde att jag åkt 8 mil för att komma dit, så fick jag vara kvar. Pust! Min doktor hann visserligen inte göra och undersöka allt han som han ville, så jag skall dit igen på måndag eftermiddag. Då får jag en slutgiltigt avgörande från honom om jag skall fortsätta arbetsträna mer innan jag utförsäkras eller inte. Vilket som gynnar tillfrisknandet bäst…

scilloriträdgårdenA

Vårstjärnorna blommar så vackert nu i gräset hemma, i små klasar.

Han nämnde också att efter man har varit hos AF i   3 månader och prövar arbetspraktik och liknande(efter utförsäkringen alltså) så kan man få gjort en ny bedömning. De har nu sett i statistiken sedan januari månad, att 38 % av dem som de försöker få ut på arbetsmarknanden igen, inte klarar av detta, utan får återvända för en ny bedömning. Rätt hög siffra, men det är absolut ingen överraskande nyhet! Det har man ju förstått att det skulle bli så. Alla människor blir inte friska för att politikerna & FK har sina oflexibla regler för detta.

pärlhyacintera

Pärlhyacinterna fick eld i baken, och sköt upp ur marken så fort det blev varmt i luften och sol ett par dagar.

En del klarar det, och då är det jättebra, medans andra har en sådan sjukdomsbild att det inte fungerar. Varför skall det vara så svårt för politikerna och dessa instanserna att inse det? Varför skall man behöva bli utförsäkrad och snurra rundor, (och för en del hamna i ekonomisk katastrof, så att man tvingas gå till socialen och “tigga pengar”. Förnedrande! ), innan en ny bedömning om detta kan göras??? Jag blir upprörd över detta systemet!!! Gör bedömningen INNAN människor utförsäkras, för allt i världen!!!

blommandeblodplommonträda

Nu blommar vårt lilla Blodplommonträd, (som vi planterade i somras), för allra första gången hos oss. Riktigt sött är det!

Men nu har dem det, svart på vitt, och min läkare hade precis varit på information om detta i veckan. Han verkar vilja göra ytterligare ett test för att kolla om det ändå inte är Fibromyalgi som jag har, för jag har fått fler och fler symtom i sjukdomsbilden som tyder på detta. Jag får se vad han kommer fram till efter besöket där på måndag. Han är en omsorgsfull doktor i alla fall, och jag är så glad att jag har honom som läkare.

Nu öser regnet ner, och det mullrar och åskar i bakgrunden…Jag hoppas och önskar ändå att Ni var och En,får en riktigt trevlig Valborgsmässoafton och en skön helg!!

Stor kram från mig! / Karin

25 april 2010

Bearbetandets tårar…

Hejsan alla fina bloggläsare!

coll5tårar

Just nu är det mycket tårar…igen! Det har gått lång tid, men tårarna rinner fortfarande…Något som från början var så fint och uppriktigt, men som gick så fruktansvärt fel. Orsaken till att jag fick min ena diagnos: PTSD*. Utbrändheten förde fram det som gömts undan och var så fasansfullt. Som gör att jag ofta mår så dåligt.Jag pratar inte så mycket om det…(förutom med min älskade man förstås, en väl förtrogen väninna sedan många år, pastorn i min kyrka och ibland någon mer. Min fd terapeut ville inte gå in på det.Nej, det är ett svårt område.)

Utbrändheten är lättare att beskriva men det är bara ena sidan, och den ena diagnosen av mitt sjukdomstillstånd.Hur skall man kunna förklara den andra biten? Hur skall någon alls kunna förstå? Men detta är mitt liv. Det som följer med mig varje dag sedan många år, vid sidan av kameran och alla roliga loppisbesök, spetsar och romantisk inredning. Trädgårdsplanering och ljuvlig vår. Mitt livs olika bitar som naturligtvis får dela utrymmet i min blogg. Eftersom det faktiskt upptar en stor bit av mitt liv så skall jag dela lite grand med Er, på mitt egna lilla vis.

sargathjärta

Det brustna hjärtat…

Åren i sekten (det blev 9 år!!) som för alltid har förändrat mig, men som också har gett mig en helt ny syn på livet. Hur djup smärtan än kan vara, och hur svåra övergreppen än kändes, så vet jag att det alltid finns en väg framåt igen. Inte alltid lätt minsann…det måste jag tillstå, men steg, för steg, kan man få livet tillbaka. Jag vet det nu!!! Jag är på väg…;-)

Fördjupad glädje, tillit, mening och framtidstro går att finna igen. Jag är så tacksam för de händer som sträcks ut till hjälp och kärleksfull omsorg runt om mig i den kyrka jag nu tillhör. Livet är inte kört för att allting har brustit! Men bearbetningen tar tid, mycket lång tid…

tumlandemotagrunden

Tårar tumlande mot avgrunden…

I dessa lägena hemma skriver jag mycket mellan tårarna…det mesta slängs efter att jag fått det ur mig men något sparas för att delas med andra, för att kanske kunna ingjuta lite hopp för andra med svåra saker bakom sig eller pågående just nu. Bara därför. Inte för att jag egentligen vet hur jag skall hjälpa, men jag vet att jag åtminstone kan vara en medmänniska och en som känner med andra.

I natt ville inte sömnen infinna sig, hjärtat talade och behövde prata av sig…om tiden i Tårarnas dal.

rinnandetårar

Tårar som inte vill sluta rinna…

Tårarnas Dal

Den djupa smärtan, Det tysta skriket i vanmakt, Som ingen utanför väggarna kunde höra. Som ingen innanför väggarna brydde sig om. Den yttersta ensamheten mitt bland jublande systrar och bröder.

Uppgivenheten, Sveket, likt ett tveeggat svärd, med förakt och manipulationens smekningar på min kind, på samma gång. Övergreppen, skammen och skulden. Där jag blev ingenting, och gick vilse från mig själv. Hemlös och utan skydd.

Där marionettens osynliga trådar höll mig fångad utan att jag kunde se. Hur skall jag någonsin kunna glömma? Hur skall jag någonsin kunna berätta och få andra att förstå? Nej…

Så mycket som inte ens går att sätta ord på. För vart och ett av dem rinner tårarna. Hjärtat pressar ut all den smärta som inte längre orkar härbärgeras inom mig och som ej finner några ord.

Chocken, förlamningen, sorgen, vreden, fångenskapens tårar och dödens kväljande stank. Kontrollens kedjor runt bröstet, andnöden. Jag vill leva men jag vill också dö! Panikens vansinneskänslor och smärtande ångest.

 Tårar som strilar och faller till marken och bildar djupa fåror…Tårar som ingen ens ser blänket av ,i pölen som de bildat, och vars droppande hörs som dova bankningar bakom en låst dörr. Tårar av oändligt många Varför och brustna livsdrömmar, tårar av förvirring, kaos och förbjudet uppror.

Tårar som måste gömmas bakom ett leende så att jag kanske ska slippa få kniven i hjärtat, …igen! Förnedringen, straffen och utblottningen, hela “mobbens” hån och de piskande orden.

Detsargadehjärtat

Vanmaktens smärta…

tårarsomrann

Tårar som förvandlats till livgivande vatten…

Men också tårar som en dag sjunker in i det spruckna hjärtats jordmån, in i mina grusade självbilder, och som nu har förvandlas till näringsrikt och livgivande vatten.

Vatten som ges till mig när jag tror jag skall förbrännas i det heta ökenlandskapet, och som skänker liv, tröst och mod, genom de många dagarna och nätterna, i det okända och fasansfulla mörkret. Vatten som räcks åt mig av någon jag inte känner igen, men som visar mig igenkännande, acceptans, medkänsla och värme.

Vatten som löser försvarets hårda pansarskal runt mitt inre, och ger värme, öppenhet, lättnad, så att jag kan andas djupt igen, och ett mjukt och förstående leende. Som låter mig få ta emot kärlek så att jag vågar älska igen!

Som ger mig tillförsikt så att jag vågar hoppas igen. Som har förtröstan i sin blick när jag möter den.Vatten som låter de ljuvligaste blommor växa upp i mitt inre och sprida sin väldoft. Doft av liv, av en ny början, av förkrosselse över att jag får leva igen, att jag faktiskt har fått livet åter.

Inga tårar är förspillda, allesammans har de samlats ihop. De utges för mig när jag som bäst behöver dem. Tårar som blir till källflöden, sprungna ur den brustna Klippan. Det finns Någon som har gråtit för mig, så att jag kan få gråta och sedan få tröst.

tårarienskålonyapåväg

“Han samlar alla mina tårar i en skål…”för att få bli till livgivande vatten.

Någon som nu vattnar mina uppgivna och spruckna områden, så livets sådd åter kan få växa upp med glädje, tro och kärlek, “dolda skatter och bortgömda rikedomar”.

 Någon som har älskat mig så gränslöst mycket genom allt, att lidandets tårar, får bli en flod som tvättar Sorgedagarnas solkiga och smutsiga kläder. Så att jag åter får klä mig i renhetens svala linnekläder. “Högtidskläder istället för Sorgekläder.” “Glädje istället för en bedrövad ande.”Tårarnas dal där allting blir nytt.

Där Mästarens ödmjuke tjänare välkomnar mig, och varsamt för mig inför Mästaren själv. Som uppmärksamt lyssnar till hjärtats svåruttalade ord och upplevelser. Som låter mig möta Honom och Hans ömma blick, som känner allt i mig, och redan har gått före för att förbinda mina sår och stryka ögonsalva på mina söndergråtna ögon.

För mig Utgiven. Med evig kärlek älskad utan förbehåll, välkomnad i en varm och trygg famn. Jag är äntligen Hemma igen.

2010-04-25 Copyright: Karin Wennerhult

sparadetårar

Smyckad med förvandlade tårar…

Not: * PTSD-förkortning för: Post Traumatic Stress Disorder

En God vecka önskar jag Er alla!

Kram Karin

23 april 2010

Mina små blommor i rabatten

Det är roligt att titta ut en sväng i rabatterna regelbundet. Så mycket händer där för varje dag. Tycker jag i alla fall som inte är van vid att ha en egen liten trädgård, och se de små sötnosarna sticka upp på vår alldeles egna lilla tomt. Så mycket har vi ju inte hunnit plantera ännu, och några växter är från damen som bodde här tidigare. Så några små överraskningar är där.Till exempel ett par tuvor med vitsippor.

trädgårdsvisippa2

Fast dessa har många fler kronblad än de vilda vitsipporna så jag gissar att det är odlade vitsippor och inte en tuva från skogen som planterats i rabatten.

trädgårdsvitsippa

Söta är de i varje fall! “Balkansippa” heter den visst. HÄR kan Ni se och läsa mer om en massa olika sippsorter.narciss

En bunt med olikfärgade narcisslökar köpte jag på Trädgårdsfesten på Sofiero i somras. Här har en av dem tittat upp.

narcissfeliutv

Och en till…lite snopen blev jag allt, för när denna slog ut såg den ut så här. Skador vid födseln kan visst också blommor ha.

pärlhyacintiknopp

I mycket långsam takt kommer små pärlhyacinter fram, men de är bara strax ovanför markytan ännu.

vårstjärnoriknoppOch så är det ju mina små Vårstjärnor som jag undrade över om det verkligen var den sorten. De ser mer ut som små hyacinter innan de kommit upp så mycket.

vårstjärnor

Men det är dem; Vårstjärnor alltså! Ett riktigt sött namn på dessa. De ser verkligen ut som små blå stjärnor i rabatten. Numera har de blivit inlemmade i Scillasläktet, så råkar man kalla dem Scillor så är det inte fel. Men man brukar kunna ha hjälp av att tänka att “Scillorna”(de man vanligtvis avser) böjer huvudet neråt, medan Vårstjärnornas tittar uppåt. 

vårstjärnor2

Ja detta är lite olika småttingar som tittar upp i min trädgård just nu…

Ha en bra dag och en riktigt Trevlig och Skön Helg!

Kram Karin

19 april 2010

Fototriss & vårkläder

Hejsan allesammans!

FOTOTRISSEN denna veckan har temat “Metall”. Här är mina tre bidrag:

kopparklocka

En gammal kopparbjällra

Mässingskläpp

En mässingskläpp

SilverarmbandPcoll

Mitt Pandoraarmband. Alla berlockerna är i 925 Sterlingsilver. Detaljer i zirkoniasten, guld (ex.T:et), diamant samt ädelstenen Peridot.

VÅRKLÄDER

Nu var det kris i vårgarderoben. 10 kg minus märks på kläderna och det är jätteroligt! Men de gamla kläderna sitter nu som säckar, och jag ville ha något fräscht att ta på mig till fest nu i helgen bla. Så det blev en utflykt till Familia i Hyllinge, 1 mil utanför sta´n. Där finns min Favoritaffär. Hittar jag inte kläder någon annanstans så hittar jag alltid något fräscht där. Det är butiken Cassels jag talar om. Denna gången kom jag hem med en hel hög kläder därifrån. Priserna är bra också, visserligen högre än KappAhl och Lindex, men å andra sidan så är det kvalité på det man köper där, och definitivt lägre priser än i exklusiva boutiquer.

rutigklänningcoll2

Denna ljuvliga tunika i mellanbrunt-& turkosfärgat på vit botten, hittade jag på Cassels, lite sött flickaktig. En kortare stickad kofta (tyvärr ser den klarblå ut här; den är snarare petrolblå eller djupt turkos) att ha till om man blir lite frusen på kvällskvisten.Jag föll för tunikan pladask.Den är bara “Jag” så mycket! Hade på mig den på festen i helgen tillsammans med ett par mörkbruna tights och jag bara stortrivs i den!

detaljercoll3

Spetsen som syns nedanför tunikakanten, är en underklänning i viskos som jag hittade hos Joy.Jag känner mig mer klädd med en sådan under och kläderna sitter vackrare på. Gillar de stora knapparna på både tunikan och “bolerokoftan”. Accessoarerna hade jag sedan förut. Den turkosa medaljongen såg trist ut så jag limmade på ett liten spetsband (fr 1800-talet, japp!!) för att piffa upp den.

safariklänningcoll3

En safariklänning i brunt med knytband hittade jag också. Underbar tät bomullskvalité! För många år sedan köpte jag mycket kläder i Safaristil men har sedan inte sett dem på länge, och så har jag ju de senaste 5 åren inte gått i dem heller. Jag älskar dem! Ett par beige jeans med söt brodyr på fickorna fick följa med hem också.

missfärgadspetsljusblåram

Min sköna jeanstunika som jag sydde på spets på ärmar och nederkant, fortsatte fälla så mycket i tvätten att spetsen nu blivit missfärgad och är ljusblå. Jag har försökt att bleka den med Java (klorinsort) och Vanish, men missfärgningen är fortfarande lika ljusblå. Jag får nog sprätta bort spetsarna, men tror Ni att jag kan tvätta dem i vanligt Klorin utan att de blir förstörda? Om någon har tips på vad som skulle kunna hjälpa så får ni gärna skriva några rader. Det tas tacksamt emot! ;-)

scilloripark1

På väg till festen i helgen gick vi igenom en av Helsingborgs alla vackra parker. Här åkte mobilen fram i brist på bättre. scillor i massor!!!

Ja, det var allt för denna gången. Nu skall jag strax iväg och öva med Gospelkören…Ha en fin kväll allihop!

Kram Karin

16 april 2010

Fröer och växthus

Hej på Er!

Jag lovade ju att visa vad jag köpte härom dagen. Det var både till trädgården och lite nya vårkläder till mig själv. I detta inlägget tänkte jag visa lite olika saker till trädgården. Vi har ju två uteplatser. Den ena med förmiddagssol och den andra med eftermiddagssol. Nu är det dags att göra vid dem och plantera lite så de inte ser så kala ut. Jag har ju min lilla vision om en “Mormorsträdgård” ,som skall få växa upp på uteplatsen med eftermiddagssol. Den ansvarar jag för. Den “Exotiska Trädgården” är min mans projekt och den är på uteplatsen med förmiddagssol.

vattnablommor

Nu har det uppstått ett problem som har med vår fastighet att göra. När lägenheten byggdes på 70-talet användes PCB för att täta fönsterfogar och altandörrar med. Enligt lag måste detta saneras i hela Sverige. Detta kan ha läckt ut till marken runt huset. Därför måste Helsingborgshem ta markprover för att se om fallet är så här och runt varje huskropp i bostadsområdet. Dalhem, där vi bor, är det största bostadsområdet i Helsingborg med över 1200 hushåll. Är marken förorenad måste uteplatserna grävas upp och den förorenade jorden avlägsnas.

giftospade

Vi la ny gräsmatta på hälften av framsidan.Resterande utrymme fick ha kvar stenplattorna, där vi dessutom skall ha ett stort matbord, grill mm. Nu är det bara att hoppas att de inte måste gräva upp vår nya gräsmatta för att sanera PCB.

Så fort de har fått in alla provsvar och vet alla detaljer kring saneringen sänder de ut ett utförligt informationsmaterial. Detta beräknas skickas ut i början på maj. Därför måste all plantering i rabatter och arbete på uteplatserna  VÄNTA tills detta är klart. Typiskt! Jag som så gärna ville plantera massor av blommor i år!!

 färggladablommorikrukor

Så vad gör jag/vi nu då?

Det blir till att införskaffa ett litet växthus, som inte är så dyrt. Där kan jag så lite sommarblommor, och förhoppningsvis plantera ut dessa i början på sommaren om proverna på jorden är okej. Annars får det bli i krukor  för blommor vill jag ha runt mig!!!  Perennerna får vänta i år om det inte går att plantera i jorden, men jag hoppas förstås på det bästa.

Växthus med PVC-plast

(På måndag ska jag ta bussen ut till Jula och köpa detta lilla mobila miniväxthus, 2 meter x 1,3 meter i Pvc-plast, kampanjpris 399 kr . ) Senare:Tyvärr var de slut och veckan efter hade de höjts till 595 kr, så då fick det vara.

image

Istället blev det detta lilla växthuset, inköpt på ÖoB för 379 kr. Inte så dumt det heller.

Vid sidan om växthuset skall vårt nyinköpta planteringsbord stå. Nu kan jag i sommar, plantera om mina växter och så fröer i torvkrukor utomhus och slipper smutsa ner hela diskbänken i köket. Jag kommer att måla det vitt så det passar med de övriga vita möblerna i trädgården. Köpte vit linoljefärg. Det finns inget härligare än att måla med sådan “gammal” genuin färg, och det doftar underbart!!

Planteringsbord

Inköpt på Jula, 379 kr. Hur praktiskt som helst!

Vi var en runda på Bauhaus också och köpte såjord, torvkrukor mm. Torvkrukor är bara så praktiska; ner med dem i en större kruka eller direkt på odlingsplatsen. Rötterna växer igenom, skyddas och den förmultnar naturligt. Naturligtvis så försjönk jag också djupt in bland alla härliga fröpåsar!!! Vi måste ha några med oss hem, sa jag till min man. Efter en låång stund, hade en hel högt åkt ner i vår kundvagn. Jag skulle kunna ha plockat till mig hur mkt som helst, men man skall ju ha plats för allt man sår också.

dahliorlinoljefärgotorvkrukor

Dahliorna till min mormorsträdgård går i rosa av olika slag, och till den exotiska trädgården valde min man olika röda varianter.

Nu skall Ni får se vilka olika frösorter vi köpte…

 Till mormorsträdgården -

Blommor i vitt, rosa, lila och blått. Svala och dämpade färger på skuggsidan.

Romantisk trädgård

Bilden är hämtad från en av mina favoritböcker “Trädgårdens praktfulla primadonnor och statister”, och beskriver där en “vansinnigt vacker “ trädgård.

luktärtBrödernaNelsons

Min absoluta Favoritsommarblomma! Doften är underbar och blommorna är som små fjärilar. Detta är sommar för mig! (Förkultivering i växthuset.)

 P4160542

Salvia doftar så gott och så är ju färgen underbar! (Förkultivering i  växthuset.)

image

Rosenskäran upptäckte jag förra året på Trädgårdsfesten på Sofiero.Skir och ljuvlig sommarblomma i olika varianter.

image

Linens blå färg är ljuvlig.Precis den färgen som jag eftersträvar att ha i mitt kök. En gång såg jag ett jättefält med utslagna linblommor.Jag blev så överväldigad att jag skrek “Stanna” i bilen jag åkte i, och fortsatte skrika av hänförelse.Tala om chockade vänner, fniss.

PionvallmoA

Denna sorten vallmo såg skojig ut tyckte jag.Söta rufsiga rosa bollar. Den måste jag bara prova att så.

image

Väldigt annorlunda blomma! Den ska vara intensiv i färgen med cerisa blommor och limefärgade blad som lyser fram.Blommorna är som mest utslagna vid lägre ljusintensitet, mulet och skymning.De slår ut på kvällen och blommar fram till förmiddagen därpå.Förgyller långa sommarnätter i stearinljusets sken alltså!! (Förkultivering i växthuset)

image

Denna ser riktigt söt ut. Kallas också för Fattigmansorkidé. Inte svårt att förstå, för de har de ljuvligaste orkideliknande blommor i blandade färger.

image

Dessa bulliga salladsärtor har jag underbara barndomsminnen av. I Danmark säljs de i halvkilosbackar färska, och när jag och brorsan var små fick vi ofta varsin sådan burk med ärtor att äta. De är lätta att öppna och ärtorna nästan rullar ut i händerna på en. Både min mormor och gammelmormor köpte sådana åt oss, och vi ÄLSKADE dem. Så dessa måste jag bara ha i min trädgård. Även ärtskidorna går att äta om man vill.

image

Ytterligare en sort av Rosenskära som jag vill ha i trädgården. De är i blandade rosa och vita nyanser. Även bladverket är så vackert tycker jag. Som dillkvistar runt de skira enkla blommorna.

image

Varje sommar tänker jag att jag borde ha sått gräslök. Då hade jag sluppit betala så dyrt för en liten tanig knippa gräslök vid midsommar. Det är så gott att kunna skörda dessa hela sommaren. Jag är matjesillälskare och äter gärna nypotatis med gräddfil och gräslök under heta sommardagar.

 (Förkultivering  i växthuset)

image

Att se ett rött smultron lysa en sommardag och plocka den och känna dess söta smak är också så mycket sommar för mig. I min barndoms somrar fanns det gott om vilda sådana som vi plockade på strå! (Förkultivering i växthuset)

image

Lupiner är en ståtlig blomma.Varje år plockar jag in stora buketter och sätter i en stor kruka på golvet.De lyser upp i dikeskanterna på långa dryga sommarresor…ja, det tyckte jag åtminstone som barn …men känslan för dem sitter kvar.

tecknadeblommor

…och till den Exotiska trädgården – Blommor i gult, orange, rött, svart och lime. Intensiva och mustiga färger på solsidan.

varmträdgård2

Här ser Ni en varm och mustig trädgård i gult, rött, lime, brunt/svart och lite vitt.Ungefär som vår exotiska trädgård i färgerna.(Bilden med röd stol är hämtad ur en bok som heter “Favoritväxterna”)

image

Denna måste jag ju bara prova. Tänk att göra en god sallad och pynta den med ätbara blommor. Så vackert sätt att servera en sallad.

image

Prydnadspumpor fastnade min man för. De är tacksamma att dekorera med till Halloween. Kan vara kul med en hörna med olikfärgade- och –formade små pumpor. (Förkultivering i växthuset)

image

Riktigt söta blommor med olikfärgade blomhuvuden med lysande gula och röda ringar i. Min man blev riktigt förtjust i dessa färgsprakande blommor med roliga mönster.

image

Likaså denna! Hur många gånger har jag inte sett dessa vid vägkanten och velat plocka dem just för att de är så maffigt stora! (Förkultivering i växthuset)

image

Vem vill inte ha en härlig solros i sin trädgård. Denna var riktigt annorlunda i färgen mot de vanliga gula så den måste provas. (Förkultivering i växthuset)

image

Detta är också en tacksam blomma som ger mycket färg på en gång och växer snabbt. Kan lätt fylla upp en vägg på kort tid.

image

Denna ser verkligen speciell ut med sitt originella utseende. Läser man på förpackningen så står det att blomsterbollarna är knappt 1 cm stora och när man vidrör dem, ger de ifrån sig en underbar doft av ananas och äpplen. (Förkultivering i växthuset)

arbetemedblommor

Ja, visst är detta något att börja med till våra uteplatser??? Perenner vill man ju naturligtvis ha som en bas men vi får som sagt se hur det blir med den saken denna sommar…Håller tummarna för att de inte måste gräva upp våra uteplatser och sanera.

Nu önskar jag Er alla en riktigt Trevlig helg!

påskliljorivattenkanna

I nästa inlägg vill jag bara visa några härliga vårkläder jag kom över och som jag skall ha på fest i helgen. Jag har hittat en ny Favoritaffär, men den får ni höra mer om en annan dag.

favoritaffären

Allt gott! / Kram Karin


Related Posts with Thumbnails
 
". html>