29 januari 2010

Blooming Friday – Hur tänker jag runt färgerna hos mina växter?

Vilket roligt ämne det är idag på Blooming Friday, ett riktigt favoritämne för mig faktiskt!! Jag älskar att jobba med färg , olika nyanser och kompositioner av dessa, och det har alltid återspeglats hos mig. Exempelvis i min inredning, val av blommor, min utbildning som färg-och stilkonsulent hos Color Me Beautiful(där är man inte bara en Årstid rätt av efter en färganalys, utan man kan ex vara en Varm Höst, en Mjuk Höst, eller en Djup Höst beroende på nyanserna i hår, hud och ögon).

butterfly00

Jag gillar att måla både inne och ute, och på folk – jag menar förstås att lägga make-up :-)))), göra blomsterdekorationer och naturligtvis spelar färgtoner och ljus nu en stor och betydande roll i min fotografering, så även i mitt trädgårdsanläggande. Så inspirationen flög i topp, mina vänner, på dagens ämne, och resultatet blev detta rejäla inlägg! Håll ut!!!

butterfly9

Ursäkta mig alla Ni som inte gillar långa inlägg, och om Ni tycker att jag fått fullständigt “spel” med alla dessa bilder idag, och allt skrivande. Men det liksom bara forsar ur mig, som en vårflod.;-) Hjääälp!!!Hihi;-). Bildkavalkaden - det stora antalet bilder är mest för att illustrera det jag skriver om angående färger.  Komponerade lite efter vad jag beskriver så kanske man lättare kan se vad jag menar, eller bara njuta för den delen.

 Ja, det där med färger samspelar ju naturligtvis en del med omgivningen, men jag tror också att det kanske handlar lite om vad jag är för en personlighet. Om jag gillar att ha starka färger runt mig eller jag vill ha dem lite mer dämpade. Min absoluta favoritfärg på blomma är Blåsippsblå! Mmmmh, I love it…!

P3081194

Blå Hortensia med vita kanter

(Foto: KarW, Trädgårdsmässan, Malmö 2008 )I1127203W584H507V20090910T170140Z-1

Vit Tusensköna 

Visst är den vita Tusenskönan vacker mot den gröna bakgrunden? Här tillför det vita en fräsch och frisk ton.Tänk dig gult här istället…otroligt varmt och gyllene, men inte lika “ljust” och “rent” till sin karaktär. Förstår Ni vad jag menar?  (Foto: KarW, Höör)

PA058514

Rosa Miniros

(Foto: KarW, Höör)

P3311561-1 

Blå Scillor och Vitsippor

(Foto: KarW, Höör)

Vårstjärna-1

Vårstjärna

Ser Ni? Det ser ut som att den har en gyllene krona i mitten och kronbladen gnistrar. Så vacker blomma! (Foto: KarW, Höör)

P1120252-5

Rosa Ranunkel 

En riktigt liten romantisk blomma är detta:-). Lager på lager sitter de rosa kronbladen, nästan likt en tyllkjol . (Foto: KarW, Höör)

P2281119

Campanula 

Den ser Du redan ute i affärerna nu. Härligt! Här går det också att se hur den blå färgen syns tydligare i skugga. I solen bleker den ut till att bli mer lila. (Foto: KarW, Höör)

P8308360

Vita rosor och Mårbacka Pelargonia, rosa.

Vad säger Ni om färgerna? Blått, Vitt,  och Rosa ihop. Här i en riktigt pastellig ton. På grund av skuggsida och att det är kväll ser de vita fönsterna ljusblåa ut, men ger en härlig effekt åt bilden. (Foto: KarW,Trädgårdsfesten, Sofiero 2009)

I vårt klimat här i norden är det inte den vanligaste färgen på blommor i det fria, utan här dominerar gula och vita färger, och det har att göra med de insekterna som finns hos oss i Sverige. De söker sig till gula och vita blommor mest. Det beror på saker som kamouflering, signaler till bin, temperatur, fuktighet mm.

P4121891 Forsythia

(Foto: KarW, Höör)

P4037398

Vita Krokus

(Foto: KarW, Höör)

P4047477

Tussilago

Kanske inte så konstigt att de första blommorna som oftast dyker upp på våren är dessa. De väcker verkligen uppmärksamheten hos oss. “Åhhh, titta,Tussilagon har kommit, det lyser gult i diket”. Så utropar nog många av oss på våren! Och de stora vita Krokusarna som riktigt “lyser” inne i skogspartiet och under buskar och träd. Vitt framträder synnerligen vackert i skugga och blandljus.  (Foto: KarW, Höör)

I mer tropiska, varma områden med andra slags betingelser, har också blomsterfärgen, och fågelfärgen för den delen, en mycket mer dynamisk bredd. Intensiva, starka, och lysande kulörer. Allt har att göra med attraktionsförmåga och beskydd.

P8308428

Röda Dahlior

Med sina kontrasterande blad i svart ger blomman en både dramatisk och dominant karaktär i rabatten. (Foto: KarW, Trädgårdsfesten, Sofiero 2009)

P8308427

Orange Rosor

– med en vackert varm och gyllene ton, i synnerhet i den milda kvällssolen. (Foto: KarW, Trädgårdsfesten, Sofiero 2009)

I1203298W507H507V20100129T091513Z

Eldfärgad Rhododendron

(Foto: KarW, Frostavallen, Höör)

I1127231W499H507V20091005T034114Z

Röd Gullviva

 Tack vare att solen silade in i buskaget så upptäckte jag denna lilla söta rödfärgade Gullviva. Ett bra exempel på att solen här plockade fram den röda färgen, så den började “lysa”. (Foto: KarW, Höör)

P8308445

Gaillardia Aristata heter denna vackra blomma(Tack Mia för hjälpen!) Ser Ni så fint det gula och röda gör sig tillsammans? Ögonen dras direkt till denna färgsprakande blomma. (Foto: KarW,Trädgårdsfesten, Sofiero 2009)

I min lilla Mormorsträdgård som jag bygger upp, så kommer färgerna på blommorna att gå i vitt, rosa, blått och lila. Alltså rätt “kalla” färger egentligen enligt många. Alla färger kan vara både kalla och varma – det handlar om nyanserna, men nu ska jag inte gå djupare in i det.

Nu har jag denna planteringen i lite nordöstlig riktning vilket innebär att där är rätt skuggigt på förmiddagen och en stund efter lunch, men solen drar in där på eftermiddagen och långt framåt kvällen på sommaren. På en lite skuggig plats gör svalare kulörer och nyanser sig bättre, än i direkt sol. Varma färger såsom solgult, orange, blodrött kommer bäst till sin rätt på en solig plats. (Vi planterar en trädgård i de färgerna på framsidan, som är solsidan hos oss). Har Du läst lite om färglära så känner Du säkert igen de tankarna.

P8308448

Vit Näckros med rosa skiftningar, bland skir Lummer och mörka blad.

Se så vackert de mörka, men nästan blågröna näckrosbladen, tar fram den vitrosa blomman och får den att lysa. Bilden ser svalkande frisk ut. (Foto: KarW,Trädgårdsfesten, Sofiero 2009)

P5223167

Liljekonvaljer under sina stora skyddande blad.

Ser Ni hur fantastiskt fint den vita blomsterfärgen träder fram i skuggorna, bland alla stora blad, hos både Näckrosen och Liljekonvaljen? Båda dessa blommorna har gärna lite skugga mellan solstrålarna. (Foto: KarW, Höör)

Men ytterst så tror jag att vilka färger jag omger mig med och som jag gillar, både ute och inne, handlar mycket om vilka färger som ger mig harmoni, och som jag kan slappna av med. Ofta återspeglar väl hemmet det? Vissa färger är ju kända för att pigga upp, ge kreativitet och lust ex. klargult, orange, klarrött, och andra färger ger ett större lugn, såsom mjuka toner av grönt, blått, brunt. Sedan förändras man med åren, och är kanske redo att prova andra färger än de man tyckte om tidigare i livet. Dessutom beror det säkert lite på stilen man har också. I en romantisk trädgård passar rosa, blått, vitt, lila, medan man kanske i en exotisk trädgård vill ha rött, brunt, lime osv.

P8308437

Röda Lejongap

- det gråa bladverket vid sidan av dämpar den intensiva röda lystern lite. Kan vara bra att tänka på om man inte vill ha det röda att framträda alltför starkt. Här är det både varmt och fräscht friskt att sitta och koppla av under trädet. (Foto: KarW,Trädgårdsfesten, Sofiero 2009)

PA188981

  ????? - namnet är helt väck nu.

Här blir det en färgklick som piggar upp- rött & orange. (Foto: KarW, Karlshamn)

För att det ska bli lite tydligare för Er så ger jag lite exempel från mitt hem.Jag har mitt vardagsrum i olika mjuka gröna nyanser ex mossgrönt, men på våren och sommaren accentuerar jag den gärna med limegrönt och kanske något citrongult. Jag får känslan av att sitta i en skog, eller i ett växthus med all den gröna färgen och det gör mig behagligt avslappnad och rofylld. Jag ville så gärna ha in trädgård, löv, fräschör, skog, spirande etc i mitt hem och då föll sig valet naturligt på grönt i en mjuk, naturnära ton.

P4141927

Nyutslagen limefärgad bladrosett. (Foto: KarW, Höör)

P4202163

Gulsippa

Med sin varmgula färg lyser den upp i skogen mellan alla löven. (Foto: KarW, Höör)

I1127032W453H507V20091208T125512Z

Vitsippa

Jag har namngett denna bilden till “Vitsippetårta”. Med lite fantasi föreställer jag mig skogens innevånare komma till fest till denna läckra smakbit. (Foto: KarW, Höör)

 Citrongul färg kan föra tanken till citronfjärilar, eller  en läskande syrlig dryck en varm dag, och det limegröna till nyutslagen ormbunke och boklöv. Ger en pigg och fräsch anstrykning, lite “nyduschat” liksom.

I köket är det blå-vitt med anstrykning åt blåklint/lavendel för att ge en känsla av fräschör och friskhet. Jag tror att det går lika bra att föra över dessa tankar på sin trädgård. Jag har medvetet från det att jag för många år sedan, började bygga upp mitt hem, tänkt i dessa banor. (Dessutom hjälper det mig att undvika stolpskott i inköpen.)

I1111294W528H346V20091202T015253Z-1

Tusenskönor

- i tusental i gräsmattan fångar också Vår blick, om än lite diskretare än ett rapsfält i neongult. (Foto: KarW, Höör)

I1127178W471H507V20090910T170140Z-1

  Backsippor

 Här får blomman nästan en varm karaktär på grund av den gula mitten och den svala blå färgen som nästan övergår i en varmlila ton istället. (Foto: KarW, Ljungbyhed)

RosakrysantemumKW

Rosa Krysantemum

Ljuv, romantisk, och behagligt sval på samma gång. Härlig färg på en Kryss. (Foto: KarW, Karlshamn)

P4011599

Vårstjärna

  Här riktigt lyser Vårstjärnan mot det gröna, då den står i kvällsskuggan. (Foto: KarW, Höör)

P4141903

Aubrieta hybrid “Blaumeise”

Lyser också vackert i gräsmattan, speciellt i skugga. (Foto: KarW, Höör)

P4202143

Rosavit Tusensköna

Nästan som en liten ljusspot. (Foto: KarW, Höör)

P8308316

Lavendel och Rosa Rosor

Här ser Du ännu en gång, vad solen gör med färgerna. I skuggan får lavendeln en mustig ton som går fint mot det rosa i rosen, som även den framhävs av skuggan. (Foto: KarW, Trädgårdsfesten, Sofiero 2009)

P8308396

Rosenskära

- bland ljusblå och lila blommor och lite limegröna strån här och där. I för mycket sol bleker färgerna ut rejält. Det ser Du på en liknande bild längre ner på sidan. (Foto: KarW, Trädgårdsfesten, Sofiero 2009)

Så i min gammeldags romantiska trädgård, på skuggsidan, passar det bra med svala färger såsom vitt och blått, medan det rosa ger ett feminint och romantisk touch. Den lila färgen kan skapa kontraster så det inte blir för dämpat och pastelligt det hela. Blått ger också tillsammans med vitt en härlig fräschör och låter tankarna associera till solglittrande kallt blått vatten och en klar blå himmel med vita molntussar. Goda känslor för mig. Vilken färg ger Dig goda associationer och känslor?

P8308351-1

Solros

Stor och ståtlig och riktigt varm med sin gyllenbruna mitt. (Foto: KarW, Trädgårdsfesten, Sofiero 2009)

P8308348

Kronärtskocksblomma

Visst blir man både pigg och glad av att se på en Solros? Och Kronärtskockans “punkfrilla” i blåa piggar är så häftig! Visst har Vi vackra landsfärger i Sverige – blått och gult?  (Foto: KarW, Trädgårdsfesten, Sofiero 2009)

Jag är inte överväldigande förtjust i gult, men jag köper gärna gula tulpaner, men då är det egentligen inte för färgens skull utan mer för att de gula brukar dofta allra mest. Dessutom fäller ofta kronbladen ut sig helt, vackert och gracilt, istället för att stå rakt upp genom hela blomningstiden. Det är viktigt för mig på våren när jag ska ha tulpaner inne att det ska dofta gott av dem i hela hemmet och så ser det lite romantiskt och lekfullt ut när blommorna böjer sig. Dessutom är jag är tack och lov inte allergisk mot starka blomsterdofter.

P8308388 En lite romantiskt skir och kontrollerat vildvuxen trädgård. Bara så charmigt! Alla blad och blommor fladdrar här i den svaga vinden och får det att glänsa och glimma. Här silar solljuset in mellan en del moln, perfekt ljus för dessa färgtonerna. (Foto: KarW, Trädgårdsfesten, Sofiero 2009)

P8308387

Samma trädgårdsplätt som ovan, lite närmre bara, men nu är solen helt framme här. Visst ser Ni skillnaden? Man får anstränga sig mycket mer för att se skillnaderna i färgtonerna, och grönskan blir blek och lite “disig”. (Foto: KarW, Trädgårdsfesten, Sofiero 2009)

P8308450

Ljuvlig blå färgklick! Med det passande namnet “Himmelsöga”. Tack för den hjälpen Anette!(Foto: KarW, Trädgårdsfesten, Sofiero 2009)

PA188997 Hortensia

 Med sina små tunna skira blommor som bildar denna klase, och med den lätta rosa tonen, så ser även en vissnande Hortensia riktigt romantisk ut.  (Foto: KarW, Karlshamn)

PA188788

Brudorkidé

 Här balanseras den varma gulgröna tonen i bakgrunden upp, av den svala rosa tonen i blomman. (Foto: KarW, Karlshamn)

P4111822-1

P4111797

Några slags bladskott på buskar/träd – ser tjocka och färgglada  ut med ett makroobjektiv på kameran, men för det vanliga ögat skulle de bara sett ut som boklövens lila skott innan de slår ut i grönt (kapseln som omger det lilla bladskottet). En dovt lila ton man bara går förbi. Jag anade inte denna färgexplosion förrän jag såg genom makroobjektivet och kom så nära, så nära. Detta ser man inte med blotta ögat. (Foton: KarW, Höör)

DSC00304.JPGmelby Vallmoäng

Ja, jag var bara tvungen att slänga mig ner mitt i denna ljuvliga vallmoäng och ta in det vackra med hela min varelse. Tala om kick! Just det-rött!!!  (Foto: KarW, Melby, Danmark)

 

/ Kram Karin

För fler tankar om blomsterfärger, så besök Katharina & Blooming Friday´s länklista.

27 januari 2010

Ihållande snö, äkta gammeldags varm choklad, upp-piffad tunika, vinst och mat till hungrande fåglar.

Oj, oj, oj, vad det har snöat i natt! Snölagret har fyllt på sig, och vintern verkar inte alls vilja dra sig tillbaka ännu. Det är bara att acceptera, och egentligen är det ju som det ska. Vintermånaderna är ju faktiskt till och med februari, men i Skåne märker Vi inte av det så ofta. Nu har isen till och med börjat lägga sig över Öresund, och det har den inte gjort sedan början på 80-talet, så då förstår Ni kanske hur unikt det är med denna vintern här i Skåne i år.

Heidi0124

De hade lovat snöstorm här idag men det har Vi tack och lov inte märkt något utav ännu.

 Heidi55

Det är däremot ypperligt väder att kasta snöboll i, göra snölyktor eller göra snöänglar i snön. Men det konstiga är, att trots att det bor jättemånga barn här på området, så ser man inte några barn som är ute och leker i snön när de kommer hem från skolan. När jag själv var liten älskade jag att bege mig ut i snön så fort skolan var över.

Heidi488 

Sitter bara barnen och hänger framför TV´n på eftermiddagarna tro? De behöver så väl vara ute i friska luften och röra på sig. Annars  är det inte konstigt att problem med både övervikt och annat dyker upp. Det är lite skrämmande att barn nästan knappt vet hur man leker, och hur man använder fantasin.  Som liten blev brorsan och jag uppmanade av mamma att gå ut och leka ett par timmar på eftermiddagen. Och efter en hel del lattjo i snön var det sedan så gott att komma in och fika med varm choklad och mackor, ibland nybakade kanelbullar!!!!Mums!

1aaachocolatgirlweggs-1

Dessutom var det lite kul för vi fick mixtra ihop chokladen själva till världens godaste varma choklad.

Till EN mugg gammeldags varm choklad:

2-3 tsk äkta kakao 

2-3 tsk socker 

evt 1/2 tsk vaniljsocker 

1 msk ovispad grädde 

2,5 dl het standardmjölk

Blanda alla de torra ingredienserna i muggen, häll på grädden och rör om till en smidig och jämn kakaomassa. Därefter häller man på den heta mjölken! Skummande och god! 

Detta var/är äkta varm choklad!!

Mums Filibabba!

8YCA1S25QTCAP73NR9CA08FN84CAFECS8WCA4V3NOZCAZAR1C4CAEG7ZCICAQQH5HTCA1R35DHCAA9AFWTCAN1UMXQCA69MWRTCAROWKFMCA4OWRWKCAZUD6L6CA16S33FCAZ34E3CCAXI2A27 

Nå, nog om detta. Jag lovade att jag skulle visa hur min jeanstunika blev efter att jag piffat till den lite. Jag gjorde det igår. Jag tänkte först göra lite pärlbroderier på den, men så sprang jag på nitar på Panduro, som de precis fått in, och som jag tyckte skulle passa perfekt på min tunika. Lite tuffare look som passar fint ihop med jeanstyget.

nitar 002-2

Jag satte nitar längs skärningen neråt från halsringningen och på översidan av ärmarnas nederdel.

nitar 001

Jag blev riktigt nöjd med den faktiskt! Va tycks?

Härom dagen vann jag en mössa i mjuk och härlig merinoull av Anemone med den söta och fina bloggenI Et Lite Hus i En Hage”. Se så söt den är. Här i en ljusgrå färg.

DSCF3186-1

DSCF3190

fargekart_easy

Jag har valt att få den stickad i den marinblå färgen längst upp till höger på färgkartan.

Tack snälla goa Anemone för denna fina mössa. Det ska bli så roligt att se den klar och prova den.

Heidi121

Nu får Ni alla ha det så gott Ni kan i vinterlandskapet. Här har det börjat snöa för fullt igen, och det blåser, så nu kommer kanske snöstormen? Nu ska jag fortsätta mitt letande efter ställen som skriver ut foton på syrafritt papper. (Jag har fått ett tips på ett ställe i Ängelholm men de är lite dyra för mig just nu.) Att de ska vara så svåra att hitta….??? Sen ska klockan målas…

Tillägg 2 tim senare:

Fick rusa ut och fylla på med solrosfröer på fågelbordet och i snön, för vilken snöstorm det har varit här och är fortfarande! Stora snödrivor och snö precis överallt. Koltrastarna sitter här utanför och letar mat febrilt. De stackarna är hungriga!

Koltrast 002

Herr Koltrast kommer ofta och sätter sig direkt under talgbollen, för att liksom norpa åt sig “smulorna från den rike mannens bord”. Alltid något…Det är svårt för honom att hänga i en talgboll som småfåglarna.

Det fodras ju lite mer för att mätta en så stor fågel. Tacksam flög Herr Koltrast ner i snön där jag precis hällt ut en hel hög med solrosfrön åt honom.Va han åt!!! Som om att han inte sett mat på länge! Jag vill ju att de ska överleva vintern här så de kan sjunga och drilla vackert i vår också.

Koltrast 001-1

Här har Han blivit lite mättare, efter en stor portion solrosfrön, men ännu finns några frön kvar… Han låter hälsa att Han är så tacksam för all mat Vi  hjälper honom och Hans familj med. Så snälla… glöm inte våra bevingade små vänner för de har det tufft i en vinter som denna!!!

 

/ Kramar Karin


Related Posts with Thumbnails
 
". html>