29 april 2009

Valborg i ett nötskal?


Ja, så är det då dags för Valborgsfirande igen, och jag kan inte låta bli att undra om det skall bli den kalla, blåsiga Valborg som vi haft så många gånger förr...

Innan Valborg hör man ofta frågan som finns i nästan var mans mun varje år 'Ska det bli en fin, varm och solig Valborg detta året?', men oftast.... icke som icke. Nog hinner det många gånger ändra sig inom loppet av några timmar eller över natten innan. Det är precis som om naturen retas lite och säger: ahhh, inte förrän imorgon...Valborg ÄR kall. Och man får bylsa på sig för att inte frysa trots att man redan haft vårkläderna på ett bra tag.
Fast i år tycker jag ändå det verkar som om det skulle bli ett av de där undantagsfallen när Valborg är varm och fin. Men helt säker går det förstås aldrig att vara ....Många är det nog som håller tummarna i år!
Jag och mannen min, firar nog vid Brasan, vid Enebacken, liksom en stor del av Höörs befolkning också gör. Det är ju förbundet med en hel del tradition, att höra vårsånger sjungna av manskör, känna röken från eldar, högtravande vårtal som man hoppas snart tar slut(oftast för att man fryser så förskräckligt), barn som skriker, skrattar, gråter, mikrofoner som inte fungerar och stöket runt det,  och så förstås alla dessa förväntansfulla, glada människor. Man trängs, man pratar med varandra, ung som gammal är ute. En lättsam stämning, alla liksom 'andas ut' efter den dystra långa vintern och välkomnar våren och solen med stora famnen.  
Sedan den magiska stunden när någon ror ut till brasan mitt i dammen och tänder på och, därefter alla rungande applåder. Ett crescendo av vårfirandet stiger högre och högre... Det sprakar och knastrar och man är gärna kvar en stund till för att få se brasan bli mindre och mindre, för att till slut ramla i vattnet och slockna. Därefter är våren invigd!

Ja nog är det en tradition som har en härlig förväntan och glad ton i sig, feststämning. Våren skulle inte vara sig lik utan detta firande till vårens ära. Så låt oss fira allt vad vi kan! 
Det är fest för det är vår! 

En riktigt trevlig och skön Valborg önskar jag er var och en! 
 /Kram Karin







21 april 2009

Omformatering av datorn

21/4-09 Nu har jag stört mig länge på datorn...den krånglar, stänger ner sig, och minnet sviktar (lycklig den som inte drabbas av det, fniss). Jag rensar och rensar men det blir ständigt mindre utrymme. Nåt stämmer inte. Ibland vill jag bara hutta ut den genom fönstret... Igår dök en skylt upp som sa: Du har farligt lite utrymme kvar: 0 kB. Var god se om du kan ta bort något program etc. Åhhhå, jag rensade lite och då var det 3 kB kvar. Nej, sånt där strul gillar jag inte. Datorn och jag är inte vänner just nu....
Jag köpte datorn ny för en sådär 5-6 år sedan och under hela den tiden jag haft den har jag aldrig formaterat om den så jag tror det kan vara dags för detta.

I påskas tog jag en del nya bilder och nu när våren gör sitt intågande överallt så hänger ju kameran med överallt och får jobba hårt. Nu kan jag inte få in de nya fotona i datorn, och inte redigera bilder. Nej, det får bli omformatering i dag! Dags att gå till handling.

Hur i hela friden gör man? Ja, ja...jag får väl spara sånt jag absolut inte vill ska försvinna for ever, och programmen får jag installera om på nytt efteråt och sen är det väl bara att trycka på Formatera, eller?


Men fortsätt ni att ta det lugnt i min lilla trädgård och njut här och ute av sol, vår, lite ro för sinnet och kanske en mysig fika under körsbärsträden?
Om jag inte svarar på ev kommentarer eller inlägg så vet ni varför. Jag återkommer så snart jag bara kan och när datorn är i brukbart skick igen. Chau så länge....! 
  / Karin

22/4-09 Ja, chau igen. Det var lättare sagt än gjort. Tydligen en del man måste veta och göra innan man kan formatera, kanske är det bättre att få nån vän att hjälpa till med det och kunna titta och lära, så man sedan kan göra det själv nästa gång. Igår och idag har jag i allafall sparat och rensat.....Nu är själva formateringen kvar.

Det är uppskjutet till tisdag nästa vecka, då en av mina vänner kanske kan kika på datorn och hjälpa till med formateringen. Han är duktig på sånt.

29/4-09 Det var tydligen lättare sagt än gjort. Datorkillen fick inte datorn att 'boota', den stod bara stilla och tuggade. Tvärvägrade att låta sig formateras. Suck! Vi insåg dock när vi tittade på minnet och kapaciteten att den framöver bara duger till att surfa på, och för att det inte ska bli för trist då så får vi lägga till lite extra Ram-minne.
Jag måste dock börja leta en helt ny dator med ordentligt kräm på kapacitet och minnen. Även skärmen behöver vara därefter för att kunna jobba effektivt med bilderna, och framför allt STÖRRE. En 15 tums plattskärm räcker inte så långt i dagsläget. Det blir en farlig massa skrollande hela tiden. Sen kan jag förhoppningsvis installera Photoshop Elements och även jobba med bilder i Raw-format. Skall bli underbart!





19 april 2009

Skall balkongen få blomma?

Jag hade först tänkt att jag inte skulle ha några blommor på balkongen i sommar.... 
Och min man höll med mig. Dels för att balkongen ligger åt öster och då är det inte så mycket soltimmar där mer än på morgonen och lite fram på förmiddagen. Något år blev det helt enkelt för lite sol för mina blommor, de växte inte till sig riktigt och så var det idel regn som i princip dränkte dem där till slut. Sorgligt när det är så mysigt att ha blommor runt om sig. 

Ett annat skäl är ju att vi hoppas att vi denna sommaren skall kunna flytta till min gamla hemstad, Helsingborg(ja jag är inte född där men jag har bott där ett bra tag och ser den som 'min stad'). I ärlighetens namn hade vi väl trott att det skulle bli långt tidigare än vad det visat sig bli. Så vi får väl göra som ordspråket säger: "Går jorden under imorgon så vill jag likväl idag plantera ett äppelträd".
  
Så igår, när vi ändå var på väg till Malmö, jag och min man, så körde vi inom Åkarps Handelsträdgård för att njuta av blommorna och hämta inspiration. Hmm, hur kunde jag tro att det skulle räcka med det? Det hela slutade med att vi hade bagageutrymmet fullastat med färgsprakande, ljuvliga sommarblommor, en stor säck jord och lyckliga blickar på det hela och 500 kr fattigare.


  
Idag planterade jag blommorna i zinkbaljor, små krukor, och balkonglådor. Min man rengjorde och satte fram utemöbler och parasoll, redo för sommarens ljuvliga stunder på balkongen.


Och inte ångrar vi oss. Nej, hur i allsin dar kunde jag/vi ens tänka tanken? Jag som älskar blommor, grönska, humlor och koppla av med en latte och bara njuta av sommarens alla dofter och fågelkvittret utanför fönstret.... Hur kunde vi ens tänka att avvara det?

Istället känns det självklart att vi skall ha det ombonat med blommor och grönska så mycket det bara går, trots läget på balkongen, och trots flytten i sikte. Livet kan man ju inte rationalisera bort, och vem vill det egentligen? Det är idag som gäller!
  


6 april 2009

Härliga vår!

Nu har äntligen våren kommit!! Så efterlängtad den är!
Solen strålar och det riktigt luktar vår i luften. Ännu är det förstås lite kalla vindar kvar, men det hela är så friskt, fräscht och nytt. Ur marken växer det upp gula och blå mattor av vintergäck, scilla och vårstjärnor. Krokus , och snödroppar prunkar i fina klasar och miljontals vitsippsknoppar står som i givakt för att slå ut. En och annan har redan börjat.

 Tulpanlökar och påskliljor håller på att växa till sig och forsythiabuskarnas gula knoppar växer till bristningsgränsen snart. Många små gröna knoppar syns nu på trädgrenarna.  

  I träden sjunger fåglarna för fullt, sina vackraste symfonier. De har bråttom nu att flyga med pinnar och fjädrar i näbben, för att få klart sina reden och bon, för den stundande tillökningen. Det skall läggas ägg och ruvas nu.

  Katten ligger och sniffar med nosen i luften, och njuter av alla härliga dofter och tar små glädjeskutt i trädgården.
Alla tycks leva upp igen efter den långa och lite dystra vintern.

Jag fick en liten försmak av våren en natt i mitten på februari. Det var en mörk vinternatt,  snön låg vit över tak och fält (upps, ja visst är det som Vintersagan ;-), fniss) Jag öppnade balkongdörren kl.03.00 på natten, för att få in lite frisk luft i sovrummet, och vad hör jag då?Jo, ett saligt och intensivt kvitter från herr Koltrast.
Jag trodde först inte mina öron, tankarna gick till en för tidig felnavigerad näktergal, men nej, det skulle vara högst osannolikt att den redan kommit i detta kalla vädret.

Koltrasten fortsatte i dem allra ljuvligaste och fantasifulla kvitter-serenader. Högt och intensivt! En tidig och enträgen uppvaktning av fröken Koltrast. Det kändes nästan overkligt det hela, när himlen var mörk, stjärnklar och snön fortfarande täckte marken. Koltrastar hade jag inte förut hört kvittra så melodiösa och på så många olika vis. Det var fantastiskt det hela, balkongdörren förblev öppen och för en gångs skull var jag glad att jag inte kunde sova...     Nu är det dags att fira påsk, som ju faktiskt är en högtid som firas till minne av Jesu död och uppståndelse. 
 Hela naturen med sina olika skapelser av blommor och fåglar firar för fullt också. Även de uppstår igen efter den långa vintern. Vilken härlig bild vi har runt om oss på själva livets kraft och dynamik. Inte kan man tro det när alla träden är kala och marken hård av tjäle.
Men livet och naturen har sina olika tider och till slut blir det alltid nytt liv igen och glädjen och livslusten fyller både människa och djur på nytt. Det är nåt att fira! 

Så bland alla kaniner, kycklingar, fjädrar och färgglada ägg, kom ihåg vad vi firar och ha en riktigt
underbar påsk!





Related Posts with Thumbnails
 
". html>